O casă de licitații din Barcelona scoate la vânzare cea mai veche operă de artă cu stema Țării Românești, care se presupune că i-a aparținut lui Vlad Țepeș
Casa de licitații La Suite din Barcelona a scos la vânzare joi, 27 iunie, o icoană din secolul al XV-lea care ar fi putut aparține prințului Vlad Țepeș, care a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476, scrie g4media.ro .
Piesa, care figurează în lotul 7 al licitației “Maeștri Viceroyali. Alegorii, legende și sfințenii”, este scoasă la vânzare cu un preț estimat între 300.000 și 600.000 de euro.
Potrivit galeriei, în această operă, realizată din lemn sculptat, aurit și policromat cu fond de aur, s-a identificat și confirmat că blazonul pe care îl poartă este reprezentativ pentru Principatul Valahiei din secolul al XV-lea.
“Este vorba despre panoul central al unui triptic de călătorie care nu își mai păstrează ușile, în care apare sculptată în registrul inferior vulturul cu aripile desfăcute în fața crucii care reprezintă blazonul Valahiei. Prin urmare, aceasta este una dintre primele reprezentări ale blazonului Valahiei, așa cum este documentat pe monedele și sigiliile conducătorilor din anii 1300 până în 1500. După 1500, crucea se micșorează și apare în fața și în ciocul vulturului. Este o piesă unică și excepțională, de muzeu, deoarece în prezent nu se păstrează aproape deloc obiecte medievale în România care să poarte acest blazon din secolul al XV-lea”, susțin cei de la casa de licitație La Suite.
Autenticitatea și datarea au fost confirmate de prestigiosul laborator aparținând Facultății de Arte Frumoase din Viena, condus de profesorul Manfred Schreuner, într-un raport datat în februarie 2022.
Provenind de la o casă de licitații germană, icoana a fost vândută actualului proprietar în 2022, când încă nu fusese identificat blazonul vechi al Țării Românești.
De o parte și de alta se află sfinții Constantin și Elena, patronii Țării Românești, și este decorată cu flori de crin, elemente prezente pe marele sigiliu al lui Vlad III, numit Vlad Țepeș sau Vlad Dracul.
“A fost realizat un studiu heraldic detaliat al blazonului, care relatează evoluția suferită de-a lungul timpului, în care vulturul și crucea se modifică. Concluzia este că vulturul în fața crucii este un simbol care apare pe monedele Valahiei din anul 1300 până în 1500 și asta corespunde exact cu desenul blazonului nostru. Valahia a fost țara guvernată de Vlad Țepeș, figura istorică în care Bram Stoker s-a inspirat pentru a crea personajul contelui Dracula.Vechea icoană pe care o prezentăm, stabilită atât științific, cât și cu ajutorul faptelor istorice, ne situează în perioada în care Vlad Țepeș, cunoscut sub numele de Dracula, a fost guvernator al Valahiei, în timpul a trei scurte domnii care au culminat cu moartea sa în 1476”, scriu reprezentanții la La Suite.
Este posibil să se formuleze ipoteza că piesa ar fi putut aparține monarhului sau anturajului său apropiat, potrivit casei de licitații.
“O altă informație care leagă opera de Vlad Țepeș este cea găsită în cartea „Documente Relativ la Relațiile Valahiei cu Brașov și Țara Ungurească”, tipărită în 1905 la București, în care, pe lângă informațiile despre evoluția blazonului conducătorilor și nobililor, se vorbește și despre blazonul Valahiei. Ne spune că conducătorii erau singurii care foloseau blazonul Valahiei și singurii cu puterea de cumpărare necesară pentru a comanda o operă de artă de asemenea valoare. Cu aceste argumente istorice și heraldice, specialiștii iconografici au concluzionat că acest triptic ar fi putut aparține doar unui conducător. Ipoteza că ar fi aparținut conducătorului al cărui sigiliu coincide în atât de multe puncte cu emblema panoului nostru, adică Vlad Țepeș, este o ipoteză cu mare evidență și greutate”, concluzionează cei de la casa de licitație.
Licitația de la Barcelona este reflectată de numeroase site-uri de știri din Catalunia.
“Se scoate la licitație în Barcelona o icoană din secolul al XV-lea care ar fi putut aparține lui Vlad Dracul”, titrează La Vanguardia , cel mai mare ziar din Catalunia.
Subiectul este tratat și de noticias24hrs.com , telecinco.es , infobae.com .