O capsulă cargou Cygnus s-a desprins de ISS, în cadrul unui experiment despre incendii în spaţiu
O capsulă cargou robotizată Cygnus s-a desprins luni de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în cadrul unui experiment în care va fi folosită ca laborator pentru studierea incendiilor în spaţiu, transmite marţi Space.com .
Capsula Cygnus NG-13, care a transportat câteva tone de alimente şi echipamente ştiinţifice spre ISS în luna februarie, a fost eliberată de braţul robotizat al staţiei orbitale, luni, la ora 16:09 GMT, la altitudinea de 418 kilometri deasupra Pacificului. După ce a rămas 83 de zile cuplată la ISS, capsula Cygnus va petrece câteva săptămâni pe orbită singură, perioadă în care va elibera doi microsateliţi şi va desfăşura un experiment privind incendiile despre care oamenii de ştiinţă susţin că va duce la creşterea siguranţei în spaţiu pentru astronauţi.
Construită de Northrop Grumman, capsula Cygnus NG-13 a fost lansată spre ISS la 15 februarie, cu o rachetă Antares şi a ajuns la destinaţie 3 zile mai târziu, transportând 3.400 de kilograme de echipamente ştiinţifice, provizii pentru echipaj, precum şi echipamente şi instrumente pentru ieşirile autonome în spaţiu. Înainte de a fi eliberată în spaţiu, capsula a fost umplută cu 2.041 kilograme de deşeuri ce urmează să fie distruse la reintrarea în atmosfera terestră, după încheierea noii misiuni ce include şi experimentul privind incendiile în spaţiu.
Printre deşeurile de la bordul lui Cygnus se află şi elemente din cadrul NASA's High-Definition Earth Viewing Experiment - o cameră experimentală transportată pe ISS în 2014 ce a oferit o serie de perspective HD uluitoare ale staţiei orbitale şi Pământului, până la jumătatea anului trecut, când s-a defectat definitiv.
Conform NASA, capsula Cygnus NG-13 va reintra în atmosfera terestră la 29 mai şi va fi incinerată de frecarea cu straturile atmosferice deasupra Pacificului.
În etapa actuală a misiunii sale, capsula Cygnus urmează să plaseze pe orbită doi sateliţi de tip cubesat ce vor fi folosiţi pentru a studia noi modalităţi de îmbunătăţire a tehnicilor de comunicare în spaţiu şi a sistemelor GPS. După eliberarea acestor sateliţi, NASA va activa experimentul Spacecraft Fire Safety IV (Saffire-IV) pentru a înţelege mai bine modul în care un incendiu se comportă în interiorul unui vehicul spaţial. În cadrul acestei etape vor fi activate sistemele de detecţie a incendiilor şi se va studia modul de propagare a unui incendiu la o presiune echivalentă cu cea de la nivelul mării pe Pământ, precum şi la presiuni mai scăzute, dar cu concentraţii de oxigen mai ridicate, conform NASA.
"Înţelegerea modului în care focul se declanşează şi se extinde în condiţii de microgravitaţie şi a modului în care diferite tipuri de materiale se comportă în prezenţa unui incendiu este extrem de importantă pentru dezvoltarea viitoarelor navete spaţiale pentru transportul echipajelor umane", conform NASA. "De asemenea (acest experiment) va contribui la stabilirea unor protocoale operaţionale aplicabile în caz de incendiu la bordul unui vas spaţial, în special pentru cazurile în care astronauţii nu mai dispun de posibilitatea de a abandona nava şi de a reveni rapid pe Pământ", mai precizează NASA.AGERPRES