O boală antică ce provoacă pierderea dinților se răspândește printre copii. Incidența a crescut dramatic

O boală antică ce provoacă pierderea dinților se răspândește printre copii. Incidența a crescut dramatic

Scorbutul, o boală antică care provoacă pierderea dinților, cunoaște o revenire îngrijorătoare în rândul copiilor din Statele Unite, cu o creștere alarmantă a cazurilor în ultimii ani, potrivit datelor recente.

O boală antică ce provoacă pierderea dinților se răspândește rapid printre copii FOTO Arhivă

O boală antică ce provoacă pierderea dinților se răspândește rapid printre copii FOTO Arhivă

Scorbutul, o boală care datează din anul 3800 î.Hr. în Egipt și care a fost considerată dispărută în anii 1900, când s-a constatat că o dietă sănătoasă și echilibrată părea să o prevină, a revenit în anii 1970, când dieta americană a devenit mai bogată în carbohidrați și mai puțin dependentă de fructe și legume proaspete, conform Bibliotecii Naționale de Medicină. Scorbutul este cauzat de insuficiența vitaminei C în dietă pe o perioadă lungă de timp, relatează Daily Star .

Simptomele includ gingii umflate și sângerânde și, în unele cazuri, boala poate duce la pierderea dinților. Persoanele afectate dezvoltă, de asemenea, pete roșii sau albăstrui pe piele, de obicei pe picioare și tălpi, și pot simți iritabilitate și tristețe, conform NHS.

Acum, datele au arătat că rata scorbutului a crescut de trei ori între 2016 și 2020 în rândul copiilor americani, de la aproximativ opt la fiecare 100.000 de copii la aproape 27. Deserturile alimentare – cartiere unde accesul la alimente sănătoase și proaspete este limitat – sunt comune în America rurală, cu milioane de copii trăind în acestea, făcându-i astfel deosebit de vulnerabili.

Creșterea problemelor alimentare

Insecuritatea alimentară este în creștere în SUA, 17% dintre gospodăriile americane cu copii confruntându-se cu insecuritatea alimentară – o creștere de 40% față de anul precedent, conform Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA). Mai mult de jumătate de milion de decese pe an sunt legate de deficiențe nutriționale.

Dar un expert spune că nu doar dieta este responsabilă pentru revenirea scorbutului, indicând spre numărul tot mai mare de copii cu tulburări neurodezvoltamentale severe.

"Pe măsură ce avem mai mulți nou-născuți prematuri care supraviețuiesc mai devreme, precum cei de 23 sau 24 de săptămâni de gestație – ceea ce este destul de devreme în comparație cu cele 40 de săptămâni normale – cu cât copiii sunt mai expuși riscurilor, cum ar fi paralizia cerebrală sau alte întârzieri în dezvoltare, și asta poate fi asociat și cu dificultăți de alimentație", a spus Dr. Stephanie Gilley de la Spitalul pentru Copii Colorado

"Există multe alimente procesate care tind să fie mai ieftine și care pot conține vitamina C," a spus ea. "Nevoile copiilor sunt foarte mici, mai ales când sunt bebeluși. Știm că insecuritatea alimentară contribuie cu siguranță la modul în care oamenii mănâncă, dar în cohorta noastră din Colorado, nu am observat asta."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”

3 Uite o poveste mai mult decât interesantă

4 VIDEO „Când am fost prima dată la McDonald’s mâncam un hamburger, beam un suc, luam un pai, o plăcintă și plecam cu 20 de cenți rest”

5 „Efect farmacologic mic sau inexistent” / O informație care dă de gândit