O bătrână a pus în mâinile unor falși polițiști români bijuterii de două milioane de euro: i-au spus că o bandă de spărgători o urmărește
Cinci bărbați care s-au dat drept falși ofițeri de poliție au fost aduși în fața justiției, la Tribunalul Penal Regional din Austria.
Lingouri de aur FOTO: Shutterstock
Inculpații, cu vârste cuprinse între 21 și 26 de ani, au acționat ca așa-numiți colectori de bani și bijuterii, menținând în permanență legătura cu persoanele din spatele infracțiunilor prin intermediul apelurilor video, folosind servicii de mesagerie protejate împotriva microfoanelor. Bijuterii în valoare de două milioane de euro au fost luate de la una dintre victime, scrie puls24.at.
Practic, totul s-a derulat în iunie 2023, când o femeie în vârstă de 73 de ani a fost sunată de escroci și i s-a spus că o bandă de spărgători români o urmărește. Falșii polițiști au fost nevoiți să îi „confiște” bijuteriile.
Escrocii (banda specializată în înșelăciunea poliției operează din Izmir, Turcia, iar apelurile sunt efectuate de la un centru de apeluri special amenajat) au stabilit un cuvânt de cod cu pensionara. Atunci când unul dintre inculpați s-a prezentat la locuința acesteia și i-a spus cuvântul de cod, femeia i-a înmânat toate bijuteriile. Un alt inculpat a fost implicat în această infracțiune în calitate de șofer.
Tânărul de 26 de ani a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare necondiționată pentru fraudă comercială agravată și organizare criminală. Acesta avea două condamnări anterioare semnificative, inclusiv o pedeapsă de mai mulți ani de închisoare pentru furt calificat. Ceilalți inculpați au primit pedepse parțiale cu închisoarea cuprinse între 15 și 21 de luni.
Actul de acuzare a acoperit mai multe fapte, în care cei cinci bărbați au fost implicați în moduri diferite. Toți au fost recrutați din motive financiare. Unul dintre ei a invocat dependența sa de droguri, pe care nu și-o putea permite cu venitul său de muncitor. Potrivit acestuia, altul dorea să vadă „partea bogată” și „să se relaxeze la etajul 27”.
Una dintre victime a fost convinsă prin telefon să ia lingouri de aur în valoare de 300.000 de euro dintr-un seif și să le pună la ușă. Infractorii trebuiau doar să ridice bunurile, nici măcar nu se întâlneau cu femeia. Unei alte victime i s-a spus că un „informator” al unei grupări infracționale lucrează în banca sa, dar că își poate păstra banii în siguranță scoțându-i rapid din bancă și lăsându-i la ușa ei, unde un ofițer Cobra îi va „securiza”.
Infractorilor li se promisese până la zece la sută din pradă pentru activitățile lor criminale. Cu toate acestea, se pare că acest lucru nu se aplica bijuteriilor în valoare de milioane. Acestea erau considerate „bibelouri”, după cum a explicat unul dintre inculpați: „Bijuteriile nu erau atât de frumoase încât să fi vrut să iau ceva”.
Sursa: adevarul.ro