O balenă ucigașă și-a cărat puiul mort peste 1.600 de kilometri ca într-un ritual de doliu. Este al doilea pui pe care l-a pierdut

O balenă ucigașă și-a cărat puiul mort peste 1.600 de kilometri ca într-un ritual de doliu. Este al doilea pui pe care l-a pierdut

Experții spun că reperarea unei orci în Puget Sound cu al doilea pui decedat este „devastatoare” pentru populația aflată în dificultate.

Balena își cară puiul mort FOTO: X

Balena își cară puiul mort FOTO: X

O balenă ucigașă, aparent îndurerată, care a înotat mai mult de 1.600 de kilometri împingând cadavrul nou-născutului ei mort, a pierdut un alt pui și poartă din nou cadavrul, o evoluție despre care cercetătorii spun că este o pierdere „devastatoare” pentru populația bolnavă, scrie theguardian.com.

Centrul pentru Cercetarea Balenelor, cu sediul în statul Washington, a declarat că orca, cunoscută sub numele de Tahlequah sau J35, a fost observată în zona Puget Sound cu puiul ei decedat.

Balena își cară puiul mort FOTO: X

Balena își cară puiul mort FOTO: X

Tahlequah face parte din populația de orci rezidente din sud, aflată în pericol critic, un ecotip despre care experții se tem că este pe cale de dispariție de pe coasta Pacificului.

Balena a ținut prima pagină a ziarelor în 2018, când a împins corpul puiului său în Marea Salish timp de 17 zile, într-un aparent act de doliu. Acum a pierdut doi dintre puii ei, ambii de sex feminin. Primul ei pui s-a născut acum 14 ani și este încă în viață. Al treilea s-a născut în 2020 și este, de asemenea, sănătos.

Cercetătorii au fost inițial optimiști cu privire la cel mai nou pui din Tahlequah, cunoscut sub numele de J61, dar curând au suspectat că nou-născutul suferă de probleme de sănătate. „Începutul vieții este întotdeauna periculos pentru noii pui, cu o rată de mortalitate foarte mare în primul an. J35 este o mamă experimentată și sperăm că este capabilă să îl țină în viață pe J61 în aceste prime zile dificile”, a scris centrul pe 23 decembrie.

Moartea subită a lăsat echipa „profund întristată”.

„Moartea oricărui pui din populația rezidentă sudică pe cale de dispariție este o pierdere imensă, dar moartea lui J61 este deosebit de devastatoare, nu doar pentru că era o femelă, care ar fi putut într-o zi să-și conducă propria matrilină, ci și având în vedere istoricul mamei sale J35, care a pierdut doi din cei patru pui documentați - ambii fiind femele”, a scris centrul.

Cu toate acestea, descoperirea unui nou pui, J62, a dus la „o zi cu maxime și minime extreme”.

Experții spun că starea balenelor ucigașe rezidente din sud, pe cale de dispariție critică, reflectă un ecosistem în criză, deși există în continuare dezbateri cu privire la cea mai bună modalitate de a atenua un colaps iminent al populației.

În ultimele luni, grupurile de conservare au solicitat ministrului mediului din Canada să emită o ordonanță de urgență, un instrument juridic rar utilizat, dar puternic, pentru a proteja o specie pe cale de dispariție.

Puterile au mai fost utilizate doar de două ori: o dată pentru salvarea marelui urs de salvie din Alberta și mai târziu pentru protecția broaștei cor de vest din Quebec.

O evaluare recentă realizată de diferite componente ale guvernului federal a constatat că populația a scăzut la 73 de exemplare - cifră confirmată de Centrul de cercetare a balenelor. Se crede că mai există doar 23 de femele reproducătoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 Foarte interesante amănunte...

4 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe

5 CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”