O arhitectă româncă stabilită în Germania, despre viața într-o țară străină: „Nu ne va respecta străinul dacă nu ne respectăm noi înșine”

O arhitectă româncă stabilită în Germania, despre viața într-o țară străină: „Nu ne va respecta străinul dacă nu ne respectăm noi înșine”

Arh. Monika Băluțescu se ocupă din 2010, alături de prietena sa Livia Gramma Medilanski, fostă gimnastă stabilită la Düsseldorf, de asociația „Atheneum”, pe care au înființat-o pentru a schimba imaginea României în străinătate.

Monika Băluțescu (stânga) și Livia Grama Medilanski, la o întâlnire cu Principele Duda

Monika Băluțescu (stânga) și Livia Grama Medilanski, la o întâlnire cu Principele Duda

Arh. Monika Băluțescu s-a născut la București, iar după cutremurul din ’77 a inventariat pagubele enorme din București. „Era ceva apăsător în timpurile acelea”, spune acum Monika Băluțescu. „Nu lipsa produselor alimentare sau frigul din case, sau discursurile găunoase, interminabile de la televizor, te deranjau cel mai mult, ci ideea că trăiai tot timpul într-o dublă morală. Cumva tot știai că mai există și altceva, care poate se numea libertatea de gândire și exprimare. Mi-am dorit să plec.”, a povestit arhitectul într-un interviu acordat presshub.ro.

Ajunsă în Germania a lucrat la început ca translator, apoi ca arhitect. Iar din 2010 se ocupă alături de prietena sa Livia Gramma Medilanski, fostă gimnastă stabilită la Düsseldorf, de o asociație, „Atheneum”, pe care au înființat-o pentru a schimba imaginea României în străinătate. Ideea pleca de la faptul că în Düsseldorf există Palatul Jägerhof, care a fost reședința Casei princiare Hohenzollern-Sigmaringen.

Nu i-a fost ușor. „Mi-am pus degetele înfricoșate pe tastatura unui calculator, am învățat cum să scriu scrisori oficiale, cum să bat la mașină 120 de semne pe minut, cum funcționează o întreprindere, ce înseamnă să ai bani în bancă și alte minuni de care mă bucuram ca un copil la Crăciun“, a povestit ea.

Prin asociația „Atheneum” au fost organizate spectacole cu artiști români în Germania, excursii cu oaspeți din Germania, directori de muzee, de teatru, oameni care s-au înscris entuziasmați în asociație, au fost schimburi culturale cu orașe din România: Iași, București, Sibiu, am organizat un forum economic împreună cu Camera de Comerț din Düsseldorf, vizitarea Castelului Peleș, a castelului de la Bran, a minunatelor locuri din Maramureș, călătorii cu vaporul pe Rin pentru a admira skyline-ul orașului Düsseldorf, vizite la crama Domeniile Regale și altele asemenea. De câțiva ani, „Atheneum” colaborează mai strâns și cu Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania.

Arhitecta care s-a născut în România spune că „Poporul român este, sau ar trebui să fie, un popor mândru și conștient de valoarea sa și a oamenilor care de-a lungul secolelor au însemnat ceva pentru progresul omenirii. Ar trebui ca acest lucru să se vadă și în afară. Nu ne va respecta străinul dacă nu ne respectăm noi înșine.

Promovați mai mult ceea ce este pozitiv, frumos și de valoare în țară. Sentimentul de apartenență la țară este generat și de educație. Aici am mai avea mult de lucru, dar ar trebui în primul rând să le oferim tinerilor mai multe modele de calitate

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...