O anchetă care ar trebui să dea de gândit/Ce au trimis spionii ruși din România la Moscova
Ancheta DIICOT, SRI și SIE la subsidiara Gazprom în România a scos la iveală faptul că NIS Petrol a adunat informații despre rezervele de petrol și gaze din mai multe perimetre din județul Timiș, dar le-a trimis la Moscova, fără a le spune oficialilor români ce au descoperit, relatează Press Alert . Potrivit DIICOT, 4 persoane, cetățeni români și străini, au fost puse sub acuzare.
De când NIS Petrol a început să facă prospecțiuni în județul Timiș, în 2008, în zonele de lângă localitățile Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare, a adunat o serie de informații despre rezervele de petrol și gaze din respectivele perimetre.
Cu toate că avea obligația de a transmite aceste date statului român, reprezentat prin ANRM, ca proprietar al terenurilor respective, NIS Petrol a transmis toate informațiile direct către Belgrad și de acolo, cel mai probabil, către Moscova. Practic, autoritățile române habar nu au avut ce s-a descoperit în timpul prospecțiunilor de către NIS Petrol, potrivit publicației.
Procurorii fac cercetări pentru „comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”.
Mai multe persoane din conducerea companiei urmează să fie audiate la sediul DIICOT Timișoara.
Informațiile vin după ce, luni dimineața, DIICOT a făcut descinderi la o serie de adrese aparținând NIS Petrol din București și Timișoara și la domiciliile unor angajați ai companiei, pentru suspiciunea de spionaj.
Potrivit publicației voceatimisului.ro , surse din cadrul DIICOT au confirmat că, în baza unor informații și unor proceduri speciale, s-au conturat suspiciuni rezonabile conform cărora o serie de documente sensibile, privind calitatea solului și catalogate drept secret de serviciu, au fost transmise, prin terți, către un serviciu secret străin din afara României.
DIICOT: 4 persoane puse sub acuzare
DIICOT a venit luni seara cu precizări în acest caz.
Au fost făcute 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București și Timișoara, parte din acestea la sediul și punctele de lucru ale unei companii multinațională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice, potrivit comunicatului procurorilor.
În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii DIICOT Timișoara au formulat acuzații de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.
În calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia, potrivit comunicatului.