O analiză care dă fiori/De ce a eșuat contraofensiva ucraineană din 2023 și de ce nu va fi în măsură să efectueze o nouă ofensivă în viitorul previzibil

O analiză care dă fiori/De ce a eșuat contraofensiva ucraineană din 2023 și de ce nu va fi în măsură să efectueze o nouă ofensivă în viitorul previzibil

RUSI, un respectat think tank britanic în domeniul securității, a publicat joi pe site-ul său un raport de 48 de pagini, „Lecții preliminare din operațiunile ofensive ucrainene 2022-23”. Autorii, Jack Watling, Oleksandr Daniliuk și Nick Reynolds, prezintă o analiză detaliată a motivelor pentru eșecul ofensivei ucrainene în regiunea Zaporijia în vara anului 2023, potrivit BBC .

Autorii califică planul inițial ca fiind justificat: 12 brigăzi blindate și mecanizate ucrainene trebuiau să străpungă o zonă de 30 km lățime, să izoleze Tokmak timp de șapte zile și apoi să străpungă spre sud, spre Melitopol. În acest ritm, Rusia nu ar fi avut timp să aducă rezerve, iar trupele ucrainene care înaintau trebuiau să învingă doar rezistența a șase regimente rusești în apărare.

Dar punerea în aplicare a acestui plan a fost împiedicată de greșelile făcute atât de aliații Ucrainei, cât și de comandamentul ucrainean însuși, scriu autorii raportului.

  • Aliații occidentali nu au furnizat suficiente echipamente și arme. Partenerii internaționali ai Ucrainei au pierdut patru luni până să decidă să treacă la fapte, astfel încât doar o parte din echipamentul promis a ajuns în Ucraina înainte de ofensivă, iar brigăzile ucrainene nu au avut suficient timp să se antreneze pe echipamentele care au sosit. Prin urmare, brigăzile nu erau suficient de antrenate la începutul ofensivei, ceea ce explică o parte semnificativă a greșelilor tactice comise în timpul executării operațiunii.
  • Comandamentul ucrainean a decis să arunce în ofensivă unități mai puțin pregătite, în timp ce cele mai experimentate ar fi trebuit să țină linia frontului. În plus, și-a dispersat forțele în mai multe direcții.
  • Dar cea mai gravă greșeală a comandamentului ucrainean, potrivit analiștilor, a fost că s-a așteptat ca trupele ruse care se apărau să nu reziste și să fugă, așa cum s-a întâmplat lângă Harkov în 2022. Când acest lucru nu s-a întâmplat, forțele armate ucrainene și-au pierdut fără speranță elanul.
  • În plus, comandamentul rus știa în mod clar exact unde va fi direcția atacului principal. Autorii consideră că acesta este un eșec al securității operaționale atât din partea Ucrainei, cât și din partea aliaților săi.

Cu toate acestea, autorii nu abordează factori precum densitatea câmpurilor minate rusești și capacitățile dronelor de atac, care sunt capabile să lovească vehicule blindate valoroase cu mare precizie.

Watling, Daniliuk și Reynolds cred că o nouă ofensivă ucraineană este puțin probabilă în viitorul apropiat. Cu toate acestea, Ucraina s-ar putea concentra pe provocarea de daune maxime armatei ruse, precum și pe intensificarea atacurilor asupra infrastructurii ruse care generează venituri pentru bugetul Moscovei.


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?