Nutriționiști: Zahărul rafinat, sărurile nitrice, aditivii au afectat sănătatea omului modern
Specialiștii în nutriție arată că mai multe produse alimentare au afectat starea de sănătate a oamenilor în perioada modernă, printre care zahărul rafinat, făina albă, sărurile nitrice, uleiul rafinat, aditivii alimentari, organismele modificate genetic (OMG).
Prof. dr. Pavel Chirilă a subliniat la o dezbatere organizată marți de Clinica FitoPlus că aceste alimente trebuie consumate cu mare moderație sau chiar eliminate din alimentație, el explicând că au efect cancerigen, dar că provoacă și afecțiuni precum hepatita cronică, alergii, boli autoimune.
"Sărurile nitrice se combină cu aminele din carne și produce nitrozamină, care provoacă cancer la șobolani (supuși testelor — n.r.). În 14 zile, animalele dezvoltă tumoare canceroasă. Persoanele care consumă mezeluri riscă această boală. (...) Până acum trei ani, legea permitea 100 mg/kg, dar s-a dat dezlegare pentru 300 mg/kg, că nu ar fi toxică", a arătat dr. Chirilă.
El a adăugat că și aditivii alimentari sunt foarte toxici pentru organism, dând ca exemplu zaharina.
În privința băuturilor răcoritoare, medicul a criticat faptul că în România acestea conțin benzoat de sodiu, precizând că e pe lista substanțelor cancerigene la nivel european, și nu sorbat de potasiu, așa cum se procedează în alte țări.
"Nicăieri în lume nu o să găsiți o lege care să oblige poporul să mănânce ce vrea Guvernul. În România există această lege a iodizării sării, prin care întregul popor român este obligat să mănânce iod. Am avertizat că va crește numărul de cazuri tiroidiene și cancerele de tiroidă s-au dublat, boala Basedow a crescut în incidență de 5,6 ori, alergia la iod a crescut de vreo trei ori, iar hipotiroidia nu a fost influențată deloc, deși aceasta trebuia eradicată. Este normal să se întâmple așa, pentru că numai 1% din hipotiroidie este cauzată de lipsa iodului", a menționat specialistul.
El spune că și organismele modificate genetic sunt o "otravă" pentru oameni.
"În Europa nu se cultivă OMG-uri, dar vin din America de Sud. Acum doi ani, firmele americane specializate în OMG și care urmăresc să autorizeze ele semințele ce se plantează în lume doresc să extindă aceste culturi și la noi. Nicio țară nu a luat hotărârea să cerceteze, dar România a rezervat 500 de mii de hectare cercetărilor OMG. Aceste greșeli mari au afectat milioane de oameni", a mai arătat dr. Chirilă.
Nutriționistul Alina Stoica a recomandat scoaterea din alimentație a produse nocive, adăugând că există cel puțin 27 de îndulcitori mascați în diferite forme. Ea a vorbit și despre alimentația bio pentru copii.
"Fructele sau bombonele cu miere de albine, semințe și fructe uscate sunt variante optime pentru un desert. Bețișoarele de legume sunt soluții foarte bune pentru o viață sănătoasă", a spus Alina Stoica. AGERPRES