Nutriționist: „Pe caniculă este o greșeală imensă să ne hidratăm cu bere și șprițuri”
Canicula se menține în aproape toată țara, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius la umbră. Pentru a ne ajuta corpul să treacă peste această perioadă, regulile de aur sunt hidratarea și alimentația corectă, explică Anca Hâncu, medic specialist în nutriție, potrivit hotnews.ro .
„Atunci când este foarte cald, corpul nostru se află într-un proces greu de termoreglare. Ce putem face în primul rând pentru a ne ajuta corpul este să ne hidratăm – atât cu apă plată, cât și cu apă minerală”, este recomandarea principală cu care începe medicul.
Cei cărora le este greu să bea multă apă pot adăuga o felie de lămâie sau de portocală, o frunză de mentă sau o felie dintr-un alt fruct în apa pe care o beau, pentru aromă. Sunt binevenite și ceaiurile din plante, reci, dar este de preferat ca acestea să nu fie îndulcite.
Apă minerală sau apă plată?
În perioada caniculei, medicul nutriționist recomandă consumul a 3 litri de apă pe zi. Chiar dacă și apa plată este mineralizată, apa minerală carbogazoasă are un conținut puțin mai mare de săruri minerale. Acestea ajută deoarece, prin transpirație, corpul pierde sodiu și minerale.
Apa minerală carbogazoasă ajută prin conținutul mai mare de săruri minerale. Foto: ShutterstockHidratarea nu se masoară însă doar în numărul de pahare de apă. Dacă vom consuma, spre exemplu, o felie de pepene, o salată sau un ghiveci cu multe legume, ne vom hidrata practic și din ceea ce mâncăm.
Alte alimente care ne hidratează foarte bine sunt iaurtul de băut, supele și ciorbele, legumele și fructele.
Cum ne putem da seama dacă suntem hidratați suficient? Senzația de sete sau de sațietate nu sunt neapărat cel mai bun indicator, ci culoarea urinei: „Atunci când culoarea urinei noastre este galben pai, iar urina are un miros foarte puțin pronunțat, atunci înseamnă că noi suntem bine hidratați”, explică medicul.
Zero alcool pe caniculă
„Pe lângă acest proces de hidratare, trebuie să înțelegem următorul lucru: corpul fiind supus unui efort de a se adapta la această temperatură ridicată, noi trebuie să îl protejăm. Și atunci, alimentația noastră trebuie să fie una ușoară, ușor de digerat, care să nu dea o sarcină în plus unui corp care deja este presat”, spune medicul nutriționist Anca Hâncu.
De aceea, o altă recomandare foarte importantă este „zero alcool pe aceste călduri”.
„Este o greșeală imensă să vrem să ne hidratăm cu bere, cu șprițuri sau cu alte băuturi – în general cu alcool. Noi trebuie să ne hidratăm cu apă și să înțelegem ce se întâmplă atunci când bem alcool: aducem o substanță care în corpul nostru se transformă în acetaldehidă, care trebuie detoxifiată în ficat. Asta în condițiile în care ficatul nostru este deja obosit, trebuie să facă față la toate procesele enzimatice, iar noi îi dăm încă o temă de făcut. Acest lucru înseamnă că alcoolul ne va obosi”, arată nutriționista Anca Hâncu.
În plus, alcoolul deshidratează. Medicul nutriționist subliniază că „este bine să știm aceste lucruri, pentru a lua deciziile corecte.”
Alcoolul deshidratează și ne va obosi, spune medicul nutriționist. Foto: Shutterstock„Mai ales bărbații, în această perioadă, preferă ca, atunci când le este sete, să bea bere. Eu nu pot să le interzic, fiecare va alege ce crede că este mai potrivit pentru sănătatea lui. Dar recomandarea mea este zero alcool, mai ales atunci când este foarte cald”, este concluzia medicului.
Legumele, ideale pe caniculă
În ceea ce privește alimentația din zilele foarte călduroase, recomandarea nutriționistului este ca dieta noastră zilnică să conțină multe legume. Acestea ne hidratează, ne asigură un tranzit intestinal bun și sunt și ușor de pregătit. Le putem consuma crude sau putem prepara diverse salate. La fel de recomandate sunt și în supe, ciorbe sau ghiveciuri.
Recomandarea nutriționistului este ca dieta noastră zilnică să conțină multe legume. Foto: LCV / ShutterstockSfatul medicului Anca Hâncu este să nu uităm nici de proteine, însă să ni le luăm, pe cât posibil, din alimente cât mai ușoare: „Proteina recomandată în această perioadă este o carne slabă sau o brânză mai slabă, omlete ușoare. Pe cât posibil este bine să evităm alimentele foarte grase, să evităm alimentele prăjite, alimentele procesate și ultra-procesate, pentru că toate acestea sunt o povară pentru organismul nostru.”
Evitați mezelurile și alte alimente procesate
Recomandarea nutriționistului: carne de curcan sau carne de pui la grătar sau fiartă în ciorbă, pește alb, pește gras de 2-3 ori pe săptămână pentru aportul de acizi grași Omega 3.
„Mai merge și un mușchi de vită, un mușchi de porc. Dar sfatul meu este să evităm mezelurile, pentru că sunt alimente procesate, grele, să evităm slănina, micii. Toate acestea din urmă sunt alimente foarte grele pentru organism, iar dacă mai stăm și în căldură la plajă la 40 de grade și stropim și cu alcool, nu este deloc bine. Toate acestea încarcă prea mult corpul cu un efort mare, iar noi ar trebui să îl menajăm”.
Două porții de fructe pe zi
Din meniul nostru zilnic în această perioadă nu trebuie să lipsească fructele – două porții de fructe pe zi sunt ideale.
O felie de pepene – roșu sau galben – de 250-300 de grame ne hidratează și ne aduce și gustul de dulce, așa că nu vom mai simți nevoia să consumăm înghețată, prăjituri sau alte dulciuri gata ambalate.
La fel de recomandate sunt și celelalte fructe de sezon: caise, piersici, cireșe sau vișine. Cireșele, de exemplu, conțin mai mulți carbohidrați, așa că o porție de 150-200 de grame este suficientă. Este recomandat ca ele să fie combinate cu vișine, care conțin mai puțini carbohidrați.
Ce facem dacă nu ne este foame peste zi, din cauza căldurii?
Vara, una dintre provocări este lipsa apetitului pe timpul zilei, din cauza căldurii excesive. Iar cei care evită mesele pe zi, compensează seara.
„Nimic mai greșit”, spune medicul nutriționist Anca Hâncu. Pentru a evita să mâncăm seara în cantități nepotrivite, este bine să respectăm mesele zilei și să mâncăm dimineața, la prânz și seara. Meniul trebuie să conțină mâncăruri ușoare, în cantități moderate și reci sau la temperatura camerei, în niciun caz fierbinți, în această perioadă.