Nutriționist: Este o dietă „de aur”/Femeile care au urmat această dietă au trăit mai mult

Nutriționist: Este o dietă „de aur”/Femeile care au urmat această dietă au trăit mai mult

Un nou studiu, care a urmărit peste 25.000 de femei timp de un sfert de secol, a constatat că, cu cât modelele lor alimentare erau mai mult în concordanță cu dieta mediteraneană, cu atât era mai puțin probabil ca acestea să moară în acea perioadă. Relația s-a menținut chiar și atunci când cercetătorii au luat în calcul alți factori care influențează longevitatea, inclusiv vârsta, obiceiurile de exerciții fizice și istoricul fumatului, transmite publicația Los Angeles Times .

Constatările au fost publicate vineri în revista JAMA Network Open, scrie g4food.ro .

Dieta mediteraneană este bogată în fructe, legume și cereale integrale. Uleiul de măsline extravirgin, care este bogat în antioxidanți, este principala sursă de grăsimi. Proteinele provin din surse slabe, cum ar fi fasolea, legumele și nucile, precum și din pește, păsări de curte, ouă și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi. Vinul este binevenit în cantități mici sau moderate, în timp ce carnea roșie și carnea procesată, untul și dulciurile sunt consumate cu moderație sau deloc.

Dieta este de mult timp preferata medicilor, nutriționiștilor și a programelor de slăbit. Studiile arată în mod constant că îi ajută pe oameni să slăbească, să reducă colesterolul și să scadă tensiunea arterială, toate acestea reducând riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, îi ajută pe oameni să își gestioneze glicemia și să evite diabetul de tip 2.

Cum, mai exact, reușește dieta mediteraneană să facă acest lucru? Asta au vrut să afle Shafqat Ahmad, care studiază dezvoltarea bolilor cardiovasculare la Universitatea Uppsala din Suedia și la Harvard Medical School, și colegii săi.

Ei au apelat la Women’s Health Study, care a înrolat zeci de mii de femei din domeniul sănătății care aveau cel puțin 45 de ani. Când femeile s-au alăturat studiului, la mijlocul anilor 1990, au răspuns la 131 de întrebări despre alimentele pe care le consumau.

Cercetătorii au folosit aceste răspunsuri pentru a acorda fiecărei femei un scor între 0 și 9, care reflecta gradul în care urmau dieta mediteraneană. Dacă se situau peste medie atunci când venea vorba de consumul de legume, fructe, nuci, cereale integrale, leguminoase sau pește, primeau un punct. La fel și dacă se situau deasupra medianei în ceea ce privește raportul dintre acizii grași mononesaturați (care sunt buni) și cei saturați (care sunt răi).

Dacă femeile se aflau sub mediană în ceea ce privește consumul de carne roșie și de carne procesată, ele primeau încă un punct. Iar dacă au consumat între 5 și 15 grame de alcool pe zi – echivalentul unui pahar de vin obișnuit sau al unei cutii de bere – au primit și ele un punct.

Cele cu scoruri totale între 0 și 3 au fost catalogate ca având o aderență „scăzută” la dieta mediteraneană. Un total de 4 sau 5 a fost clasificat ca fiind „intermediar”, iar o sumă între 6 și 9 a fost considerată „ridicată”.

Studiul Women’s Health Study s-a încheiat în 2004, dar cercetătorii au continuat să verifice participanții o dată pe an. Ahmad și colegii săi s-au concentrat asupra celor 25.315 femei care aveau atât date privind dieta, cât și o serie de măsurători biomedicale din momentul în care au intrat în studiu.

Până în noiembrie 2023, 3.879 dintre femei au murit. Dar riscul de a se număra printre ele nu a fost același pentru toată lumea.

În comparație cu femeile din grupul cu aderență scăzută, cele din grupul intermediar au avut cu 16% mai puține șanse de a muri în perioada studiului, în timp ce riscul de deces pentru cele cu cea mai mare fidelitate la dieta mediteraneană a fost cu 23% mai mic, potrivit studiului.

Atunci când cercetătorii au controlat comportamentul de fumat, activitatea fizică, consumul de alcool și factorii de menopauză, femeile din grupul intermediar au avut un risc de deces cu 8% mai mic, iar cele din grupul cu nivel ridicat au avut un risc de deces cu 11% mai mic.

Pe lângă un risc redus de deces din orice cauză, urmarea dietei mediteraneene a fost asociată cu un risc mai mic de a muri de cancer sau de boli cardiovasculare, a declarat Dr. Samia Mora, cardiolog la Brigham and Women’s Hospital din Boston și autor principal al studiului.

În ceea ce privește motivul pentru care dieta mediteraneană părea să protejeze împotriva morții premature, cel mai influent factor – dintre cei aproximativ 40 de biomarkeri pe care cercetătorii i-au putut testa – a fost un grup de metaboliți care părea să explice 14,8% din beneficii. Ahmad și colegii săi au atras atenția în special asupra nivelurilor mai ridicate ale unui aminoacid util numit alanină, precum și asupra nivelurilor mai scăzute ale unui alt aminoacid numit homocisteină, care este ridicat la persoanele cu boli de inimă.

Inflamația a reprezentat 13% din beneficiile în materie de mortalitate de care s-au bucurat cei cu o aderență ridicată la dieta mediteraneană. Inflamația cronică este asociată cu o varietate de probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer.

Indicele de masă corporală al unei femei și o măsură a modului în care organismul ei procesează trigliceridele au fost responsabile fiecare pentru 10,2% din riscul redus de deces, iar rezistența la insulină a reprezentat 7,4%.

Studiul sugerează că realizarea unor îmbunătățiri chiar și modeste ale acestor factori ar putea ajuta oamenii să obțină mai multă longevitate din dieta mediteraneană, a spus Ahmad.

Dar el și Mora au adăugat că trebuie să existe și alte mecanisme biologice la lucru pe care studiul lor nu a putut să le măsoare. Microbiomul intestinal poate fi unul dintre ele, au spus ei.

Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat că studiul oferă „noi perspective” asupra motivelor pentru care persoanele care adoptă dieta mediteraneană tind să trăiască mai mult.

„Acesta sugerează că beneficiile pentru sănătate în ceea ce privește reducerea mortalității se explică prin efectele sale asupra metaboliților dăunători din sânge, inflamației, rezistenței la insulină și greutății corporale, mai degrabă decât prin reducerea colesterolului total și a colesterolului LDL”, a spus Hu, care nu a fost implicat în lucrare.

Studiul vine cu mai multe avertismente, inclusiv faptul că 96% dintre participanți au fost femei albe. Asta înseamnă că rezultatele ar putea să nu se generalizeze la populația în general.

În plus, femeile au fost întrebate despre obiceiurile lor alimentare doar o singură dată, așa că nu există nicio modalitate de a ști dacă dietele lor s-au schimbat pe măsură ce au îmbătrânit.

Cu toate acestea, Mercedes Sotos Prieto, epidemiolog nutriționist la Universitatea Autonomă din Madrid, a declarat că rezultatele privind riscul redus de deces sunt în concordanță cu cercetările pe care le-a efectuat folosind date din Nurses Health Study și Health Professionals Follow-up Study, care au evaluat dieta de mai multe ori.

Sotos Prieto, care nu a lucrat la noul studiu, a declarat că dieta mediteraneană este „de aur”, deoarece include o varietate de alimente gustoase și nu interzice nimic. Acest lucru face ca oamenii să o respecte cu ușurință pentru o perioadă lungă de timp, a spus ea.

Sursa foto: Undrey | Dreamstime.com


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!