Numele unui membru marcant al familiei regale britanice apare într-o anchetă a FBI asupra spionajului rus

Numele unui membru marcant al familiei regale britanice apare într-o anchetă a FBI asupra spionajului rus

După ani întregi de speculaţii despre rolul prinţului Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în uriaşul scandal legat de sex şi spionaj care a dus la căderea guvernului, DailyMail dezvăluie că numele acestuia apare într-o anchetă secretă a FBI privind afacerea Profumo de la începutul anilor 1960.

Regina Elsabeta şi soţul său, prinţul Philip. Foto arhivă

Regina Elsabeta şi soţul său, prinţul Philip. Foto arhivă

În documentele citate de DailyMail, se arată că FBI a fost informat că ducele de Edinburgh a fost „implicat personal” cu Christine Keeler și Mandy Rice-Davies, cele două femei din centrul scandalului sexual care a dus la căderea guvernului.

Potrivit dosarelor de la Departamentul de Justiție al SUA, memorandumul a fost scris de J. Edgar Hoover, pe atunci director al FBI, și după ce a trecut perioada prevăzută de lege pentru acest tip de documente, el a fost desecretizat.

Scandalul se referea la relația de cinci luni a secretarului de stat pentru Război al Marii Britanii, John Profumo, cu modelul Christine Keeler, în timp ce ea se întâlnea cu atașatul naval rus Eugene Ivanov, de unde şi implicaţiile asupra securităţii naţionale.

John Profumo era căsătorit şi a negat în Camera Comunelor, în martie 1963, că ar fi avut o relație sexuală cu adolescenta, dar a fost forțat să demisioneze câteva luni mai târziu, când dovada aventurii a devenit publică.

În urma scandalului, controversatul personaj Stephen Ward, care i-o prezentase pe Keeler lui Profumo la o petrecere, a fost acuzat din proxenetism, afirmându-se că banii proveneau de pe urma Christinei Keeler și a prietenei acesteia, Rice-Davies. El a luat o supradoză fatală și a murit la trei zile după ce a fost condamnat.

Stephen Ward, mentorul Christinei Keeler , a fost o figură intrigantă. Realizările sale în domeniul medical şi de artă i-a permis să-şi facă mulţi prieteni puternici printre personalităţile cele mai influente din Marea Britanie, fapt ce i-a asigurat un succes social enorm în cele mai înalte sfere ale societăţii londoneze.

Cu toate acestea, aşa cum s-a dovedit mai târziu, Ward a fost, de asemenea, deschis la ideea de a-şi face prieteni de cealaltă parte a Cortinei de Fier. În special, Ward s-a întâlnit cu Evggheni Ivanov, un rus care a fost ataşat naval la ambasada sovietică din Londra. Ivanov era ofiţerul de informaţii sub acoperire al GRU, serviciul de informaţii sovietic.

În documentul desecretizat, Thomas Corbally, un om de afaceri american implicat în spionajul industrial, care a acceptat să fie intervievat de FBI cu privire la prietenia sa cu Ward, afirmă că prinţul Philip le cunoştea foarte bine pe cele două tinere care au fost în centrul scandalului.

O telegramă trimisă de Hoover ambasadei SUA la Londra la 20 iunie 1963 spune „Corbally a afirmat, de asemenea, că exista un zvon conform căruia prințul Philip ar fi fost implicat în relația cu aceste două fete”.

Legăturile lui Philip cu afacerea Profumo au constituit un subiect-cheie în serialul Netflix „The Crown”.

Nu se știe ce altceva sau ce altceva spun dosarele FBI despre Philip, dar într-un episod din „The Crown” se sugerează că un bărbat surprins cu spatele într-o fotografie la o petrecere organizată de Stephen Ward era ducele de Edinburgh, potrivit Daily Beast .

Controversatul Stephen Ward a fost, de asemenea, membru al celebrului Thursday Club, pe care prinţul Philip l-a fondat împreună cu locotenent-comandorul Michael Parker, descris de Miles Kington într-un articol din 1996 din Independent „drept gașca de prieteni pe care Ducele de Edinburgh obișnuia să o adune în jurul său în anii 1950 pentru a se distra puțin departe de viața sa serioasă de la Palatul Buckingham”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii