Numele lui Adrian Năstase menționat în Austria într-un proces privind șpăgile date în România pentru achiziționare de licențe Microsoft
Scandalul șpăgilor de zeci de milioane de dolari din dosarul licențelor Microsoft cumpărate în România, în care au fost condamnați în România mai mulți miniștri și oameni de afaceri, a ajuns și în Austria, la 20 de ani de la săvârșirea faptelor, scrie Libertatea .
Astfel, un proces care vizează deturnare de fonduri și luare de mită începe pe 11 iunie în districtul Landl din Viena, notează Kronen Zeitung. Ancheta de la Viena este în oglindă cu cea din România și urmărește modul în care o companie austriacă a acordat licențele Microsoft statului român, existând suspiciuni de corupție la cel mai înalt nivel, fiind menționat inclusiv numele fostului premier Adrian Năstase.
Presa austriacă susține, citând actul de acuzare, că „numeroși lobbyiști și factori de decizie ai statului român au cerut anterior plata unor «comisioane»”, care au fost promise de către inculpați și dintre care unele ar fi fost plătite, printre alții, lui Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României, precum și mai multor miniștri ai acestuia.
În același articol, care este ilustrat cu portretul fostului premier român Adrian Năstase, se arată că în România nu există în acest moment vreun proces în curs cu privire la faptele de corupție prilejuite de cumpărarea licențelor Microsoft.
Parchetul din Viena aduce acuzații împotriva a cinci austrieci pentru presupuse infracțiuni care ar fi avut loc în anul 2004, cu implicații în cele mai înalte cercuri politice. Potrivit Parchetului din Viena, cei cinci austrieci au fraudat statul român cu 14 milioane de euro. „Un proces exploziv pentru deturnare de fonduri și luare de mită începe pe 11 iunie în districtul Landl din Viena. Parchetul din Viena aduce acuzații împotriva a cinci austrieci – patru bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 54 și 63 de ani – pentru o presupusă infracțiune care ar fi avut loc în urmă cu 20 de ani cu implicații în cele mai înalte cercuri politice”, arată sursa citată.