Numele de domeniu este diferit de gazduirea web?

Numele de domeniu este diferit de gazduirea web?

Atunci cand doresti sa-ti dezvolti afacerea si in online, prin crearea unui website dedicat, exista cateva aspecte de care este indicat sa tii cont. Printre acestea se numara numele de domeniu cat si tipul de serviciu de gazduire web. Insa, pentru a te putea decide asupra unui pachet complet de gazduire web, personalizat pentru afacerea ta, este important sa cunosti diferentele si ce presupun anumiti termeni tehnici, din domeniu.

Numele de Domeniu

Pentru a intelege ce este numele de domeniu, trebuie sa intelegi, mai intai, ce este un domeniu. Un domeniu se poate definii ca fiind un sir de caractere – cel mai des utilizat, un nume – sub egida caruia se afla toate serviciile aferente. Printre aceste servicii se afla si email-urile, website-urile, cat si serverele FTP.

Acest domeniu corespunde unei adrese IP aflata pe serverul fizic - primit de la furnizorul tau de servicii de gazduire web. Numele acestui domeniu este unicat. Astfel, utilizatorii/ vizitatorii pot accesa informatiile facute publice de pe acest server, conectandu-se la interfata acestuia, respectiv la website-ul afacerii tale.

Domeniile au, de cele mai multe ori, “forma” unui arbore, prin “forma” referindu-ne la relatiile ascendente si descendente ce se formeaza intre domenii si subdomenii, si nu la o forma fizica propriu-zisa a acestora. Astfel, un domeniu poate fi, de fapt, un subdomeniu al altui subdomeniu – similar cu metoda prin care o radacina de copac creste, iar trunchiul acestuia dezvolta mai multe ramuri, care, la randul lor, se ramifica in alte ramurele.

Pentru o catalogare mai usoara, domeniul principal – cel din care pleaca toate celelalte subdomenii – poarta numele de “root” sau “radacina”. Aceste tipuri de domenii mai sunt cunoscute si sub abrevierea TDL – Top Level Domain (Domeniu de Nivel de Top). Un exemplu concret este website-ul www.hosterion.ro, unde “hosterion” reprezinta domeniul, in timp ce “.ro” reprezinta domeniul de nivel de top, sau TDL-ul acelui website.

Astfel, numele unui domeniu este, mai succinct, adresa web pe care clientii tai o vor insera in bara de adrese pentru a vizita si accesa website-ul tau.

Cum functioneaza?

Atunci cand tastezi numele de domeniu in browserul pe care il folosesti pentru a naviga pe internet, acesta trimite, ca prim pas, o cerere catre o retea universala de servere (te poti gandi la aceasta retea ca la un grup mare de servere din toata lumea). Aceste servere vor cauta serverul de gazduire web pe care il ai de la furnizor, si vor trimite o cerere catre furnizor.

Furnizorul, respectiv compania care iti ofera serviciul de gazduire web va localiza computerul- server din serviciul tau de gazduire web, si va transmite solicitarea catre site-ul tau. Acesta, datorita unui software dedicat, va raspunde solicitari, trimitand serverului informatiile asociate. Iar ca ultim pas, toata informatia se va intoarce inapoi la browserul de la care a pornit solicitarea.

Chiar daca acest procesa unul de durata, acesta se intampla, de fapt, in cateva fractiuni de secunda. Tot acest proces are loc in cele 2-3 secunde care dureaza pana cand website-ul pe care doresti sa navighezi se incarcat si-l poti accesa.

Tipuri de Nume de Domenii

In functie de tipul domeniului acestea se impart in mai multe categorii. Una dintre acestea am mentionat-o mai sus, respective domeniul de top sau TDL. Cele mai des intalnite sunt cele de tipul .com, .org si .net

Alte tipuri de nume de domenii sunt:

  • Country Code Top Leve Domain prescurtat ccTLD si tradus ca Nivelul de Domeniu de Top al Codului de Tara. Acesta este cel mai des intalnit sub forma unor litere cunoscute la nivel international ca fiind abrevierea unei denumiri de tara. Exemple concrete pentru acesti tip de nume domeniu sunt: .uk (Regatul Unit), .ro (Romania), .de (Germania), .in (India) etc. Aceste tipuri de nume de domenii sunt utilizate atunci cand doresti ca serviciul de gazduire web sa vizeze, in special, un anumit public tinta care se afla intr-o alta locatie (alta tara, de exemplu) decat cea in care te afli tu.
  • Sponsored Top Level Domain prescurtat sTLD si tradus Nivel de Domeniu de Top Sponsorizat. Aceste tipuri de nume de domenii sunt utilizate atunci cand “sponsorii” fac parte fie dintr-un grup al unei comunitati entice, fie atunci cand reprezinta entitati profesionale. Un exemplu concret al acestui tip de nivel de domeniu se gasesc sub forma: .edu (organizatii educationale), .gov (website-uri guvernamentale), sau chiar .mil (armata din SUA) etc.

Cum alegi un nume de domeniu?

Numele domeniului pe care urmeaza sa-l alegi va influenta, pe viitor, extinderea business-ului. Astfel, exista cateva elemente la care trebuie sa fii atent atunci cand alegi un nume de domeniu.

1. Brand-ul

Daca ai deja o firma si un nume pe care ai vrea sa le extinzi si in digital, atunci spera ca numele firmei tale este valabil cu extensia .ro, iar daca se intampla sa fie si in extensia .com, atunci te poti considera extrem de norocos. De ce? Deoarece in prezent sunt peste 160 de milioane de domenii ocupate in intreaga lume – iar un domeniu poate exista o singura data.

Daca, in schimb, pornesti de la zero, este indicat sa verifici inainte daca domeniul cu numele pe care ti-l doresti este disponibil. Gandeste-te daca pe viitor vrei sa te extinzi si international, si actioneaza in consecinta – poti achizitiona ambele domenii: .ro si .com. Pentru a te informa care domenii sunt deja inregistrate la Hosterion, poti verifica cu link-ul urmator: www.hosterion.ro/domenii/inregistrare.

2. Marca Inregistrata

Un alt aspect important de care este indicat sa tii cont il reprezinta marcile inregistrate. Odata inregistrata o marca nu este indicat sa incerci sa achizitionezi un domeniu cu numele marcii respective – daca nu este a ta. Altfel, risti sa intri in conflicte viitoare, ce pot rezulta in pierderi materiale din partea ta.

3. Relevanta

Este indicat ca atunci cand optezi pentru un nume de domeniu, acesta sa fie relevant pentru activitatea pe care o desfasori sau pe care urmeaza sa o desfasori. Astfel, domeniul fiind relevant, utilizatorii tai si potentialii clienti vor stii deja la ce sa se astepte inca de la prima accesare, rezultand in posibile conversii mai rapide, starnindu-i curiozitatea.

Dar incearca sa nu alegi un nume extrem de lung sau prea descriptiv, deoarece se va dovedi a fi greu de retinut, si vei pierde potentiali clienti.

4. Usor de pronuntat

De cate ori ti s-a intamplat sa vrei sa-i sugerezi unui prieten un website care tie ti-a placut, insa n-ai putut, sau n-ai stiut cum sa-i pronunti numele? Neplacut, stim! Tocmai de aceea, este indicat ca numele pe care il doresti sa fie usor de pronuntat in romana – iar daca vrei sa te extinzi international, si in engleza.

5. Usor de citit

Nimic nu este mai frustrant decat sa incerci sa iti amintesti un website sau sa incerci sa-l accesezi si sa nu iti amintesti unde era o cratima sau un punct. In prezent Google ajuta utilizatorii sa gaseasca site-urile, indiferent de tipul de gazduire web de care acestea dispun, insa este indicat sa tii cont de lizibilitatea si usurinta cu care este memorat, ca sa-ti poti alege un nume potrivit. Iar daca poti strecura si cateva cuvinte cheie specifice afacerii tale atunci e si mai bine.

Gazduirea Web

Spre deosebire de numele de domeniu si domeniu in sine, gazduirea web este un serviciu ce include domeniul si numele de domeniu, aceasta fiind necesara pentru ca website-ul tau sa fie accesibil la un public cat mai larg.

Astfel, cerintele unei gazduiri web de succes, respectiv existenta website-ului business-ului tau si posibilitatea accesarii acestuia de catre utilizatori, necesita un pachet de gazduire web. Acesta, in functie de necesitatile afacerii tale, a stadiului in care aceasta se afla sau se va afla in viitor, cat si bugetul pe care doresti sa il aloci, se poate imparti in mai multe variante.

Dintre acestea unele necesita un pachet solid de cunostiinte de IT, intrucat vor necesita updatari si administrari constante, in timp ce altele sunt prietenoase si pentru incepatorii in domeniu, avand administrare de la firma ce-ti ofera serviciul de gazduire web.

Tipuri de Gazduire Web

Asadar, gazduirea web se imparte in urmatoarele tipuri:

  • Gazduire web pe server partajat – varianta budget-friendly, usor de intretinut, insa cu un control limitat de putere si spatiu de stocare.
  • Gazduire web cu un server virtual privat (VPS) – ofera mai mult control al spatiului de memorie cat si al puterii serverului, insa bugetul creste direct proportional.
  • Gazduire web cu un server dedicate – excelenta putere si spatiu de stocare, insa necesita cunostiinte solide de IT si un buget semnificativ.
  • Gazduire web de tip cloud – o varianta flexibila si eficienta de buget insa necesita cunostiinte excelente in domeniul IT intrucat tu te vei ocupa complet de intretinerea acestuia.

Diferenta dintre Numele de Domeniu si Gazduirea Web

Majoritatea companiilor ofera, odata cu achizitionarea numelui de domeniu, si gazduirea web, in functie de tipul de pachet pentru care optezi. Este chiar o solutie recomandata daca iti doresti sa-ti iei de pe cap anumite elemente ce necesita timp pentru configurare, intrucat ambele fiind oferite de acelasi furnizor, echipa respectiva se va ocupa de setarea si configurarea acestora. Cu Hosterion ai libertatea de a-ti alege exact ceea ce iti doresti, cu o varietate de game si variante.

Daca, in schimb, iti doresti sa optezi doar pentru un singur serviciu, respectiv sa achizitionezi doar gazduirea web fara a lua si numele de domeniu sau domeniul in sine, si acest lucru este posibil. Insa, pentru a putea beneficia de serviciul de gazduire web, vei avea nevoie de un nume de domeniu. Dar, si reversul medaliei este valabil, intrucat daca ai deja un nume de domeniu nu vei putea sa-l faci public fara un serviciu de gazduire web.

Cu Hosterion le poti avea pe ambele

Hosterion iti pune la dispozitie posibilitatea de a opta pentru una dintre cele doua – nume de domeniu sau gazduire web, sau pentru ambele – daca consideri ca iti sunt utile si daca ai nevoie de ele. Astfel, accesand website-ul lor, poti descoperi care pachet de gazduire web, respectiv nume de domeniu, se pliaza cel mai bine pe asteptarile si nevoile tale.

Fiind o firma cu peste 15 ani vechime in domeniul digital, Hosterion ofera cele mai bune pachete de gazduire web, cu un raport calitate-pret inegalabil. Recunoscuti ca parteneri Google si Microsoft, echipa Hosterion a asistat si indrumat sute de mii de parteneri spre alegerea celor mai bune elemente pentru ca afacerea lor sa poata functiona excelent in online.

Concluzie

Un nume de domeniu reprezinta, mai concret, adresa website-ului tau. Gazduirea web, in schimb, presupune stocarea tuturor datelor tale pe un computer gazda. Fara gazduire web, site-ul este inaccesibil, inexistent, ducand spre nicaieri. Astfel, pentru ca afacerea ta sa functioneze si sa aduca cu sine, in online, clientii pe care ii doresti, ai nevoie atat de un nume de domeniu cat si de serviciul de gazduire web de la un furnizor de gazduire web.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…