Numele câștigătorilor premiului Nobel pentru Chimie, dezvăluite înainte de anunțul oficial. Cine a comis gafa
Numele câștigătorilor premiului Nobel pentru Chimie au fost dezvăluite din greșeală de Academia Suedeză de Științe într-un e-mail, înainte de anunțul oficial care urmează să fie făcut peste câteva ore.
Câștigătorii premiului Nobel pentru Chimie au fost dezvăluiți din greșeală FOTO EPA EFE
Conform Reuters , în mesajul trimis către două publicații suedeze, Aftonbladet și Dagens Nyheter, sunt numiți cei trei laureați: chimiștii americani Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus și fizicianul rus Alexei I. Ekimov.
„ Premiul Nobel pentru Chimie 2023 răsplătește descoperirea şi dezvoltarea punctelor cuantice, acele nanoparticule care sunt atât de mici încât mărimea lor le determină proprietăţile”, au scris reprezentanţii Academiei în e-mail, citat de ziarul suedez Dagens Nyheter. La scurt timp, sesizând gafa, Johan Aqvist, preşedintele Comitetului Nobel pentru Chimie din cadrul Academiei, a transmis că „este o greşeală făcută de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe”.
„Şedinţa noastră începe la 07:30 GMT (10:30 ora României), aşadar nicio decizie nu a fost încă luată. Câştigătorii nu au fost selectaţi”, a transmis Johan Aqvist, pentru Reuters.
Trei cercetători au câștigat premiul Nobel pentru Fizică. Ce descoperire au făcut VIDEO
Lumea științei a sărbătorit o nouă realizare strălucitoare, odată cu anunțul oficial al Premiilor Nobel pentru Fizică , pe anul 2023. Cei trei laureați sunt cercetătorii Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L'Huillier.
Anunțul a fost făcut de Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe, într-o ceremonie care a avut loc la Stockholm. Premiul Nobel pentru Fizică a fost conferit celor trei cercetători pentru „metode experimentale care generează attosecunde de impulsuri luminoase pentru studierea dinamicii electronilor în cadrul materiei”, conform comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel, informează site-ul nobelprize.org.
Distincția onorează realizările lui Agostini, Krausz și L'Huillier în dezvoltarea și aplicarea tehnicilor avansate, care au permis cercetătorilor să observe și să înțeleagă mai bine comportamentul electronilor la nivel atomic și subatomic.
Această înțelegere profundă a dinamicii electronice deschide noi orizonturi în domenii precum fizica cuantică și nanotehnologia, având potențialul de a schimba modul în care percepem și folosim materialele și dispozitivele la scară mică.
Sursa: adevarul.ro