Nume-surpriză în Guvernul Ciolacu. Cum arată ultimele calcule privind împărțirea ministerelor

Nume-surpriză în Guvernul Ciolacu. Cum arată ultimele calcule privind împărțirea ministerelor

Ultimele discuții purtate de PSD și PNL, de luni seară, nu au dus la mari schimbări privind modul de împărțire a ministerelor, potrivit informațiilor „Adevărul”. Transporturile rămân la social-democrați, Dezvoltarea este la liberali, iar la Justiție va fi un independent.

Președinții PSD și PNL FOTO Inquam Photos

Președinții PSD și PNL FOTO Inquam Photos

În urma rundei de negocieri de luni seară, partidele și-au stabilit ministerele unde fiecare formațiune va trimite oamenii săi.

PSD va avea un vicepremier, deja stabilit intern că va fi Marian Neacșu, iar la Transporturile rămân la Sorin Grindeanu. Acesta era unul din obiectivele esențiale în PSD: păstrarea Transporturilor.

După cum a scris „Adevărul” de luni , omul intrat în cursa pentru Fonduri Europene pe ultima sută de metri, Adrian Câciu (acum la Finanțe), cel mai probabil va fi și titularul de la acest minister. Câciu știe foarte bine mai ales fluxul finanțelor legate de PNRR.

La Muncă va rămâne Marius Budăi, la Sănătate Alexandru Rafila, iar la Apărare Angel Tîlvăr. Tot pe poziții rămâne și Gabriela Firea, cea care conduce Ministerul Familei. Numele noi urmează să fie Florin Barbu (Agricultură), Radu Oprea (Economie) și Bogdan Gruia (Digitalizare).

O noutate este că Ministerul Justiției va fi asumat de PSD, însă va fi un independent, care să fie agreat și de PNL, dar și de Klaus Iohannis, susțin surse politice din Coaliție pentru „Adevărul”.

Cum arată situația la PNL

PNL va avea la rândul său un vicepremier, însă nu au decis dacă va fi cu portofoliu sau fără portofoliu. Sunt mai multe vehiculate pentru funcția de vicepremier: Cătălin Predoiu, Sebastian Burduja și Alina Gorghiu.

De asemenea, va avea secretarul general al Guvernului, unde ar urma să fie dat un vot intern între Mircea Abrudean și Gheorghe Falcă, potrivit informațiilor „Adevărul”. La Finanțe au rămas doar doi candidați: Sebastian Burduja și Alexandru Nazare.

La Dezvoltare ar putea fi un nume-supriză, adică Adrian Veștea, șeful CJ Brașov, care conduce și Uniunea Consiliilor Județene din România. Anterior erau vehiculați mai mulți vicepreședinți, printre care Florin Roman, Gheorghe Falcă și Robert Sighiartău.

Conform deciziei ca oamenii din conducerea restrânsă să nu facă parte din Guvern, Ministerul de Interne ar urma să treacă de la Lucian Bode la Cătălin Predoiu.

Favorit pentru Mediu a rămas Mircea Fechet (PNl Bacău), iar la Energie ar urma să rămână Virgil Popescu, dacă nu se împotrivește PSD. O surpriză este posibilă la Externe, unde ar putea fi numită o femeie, adică Luminița Odobescu, tot agreată de Klaus Iohannis, la fel cum a fost și Bogdan Aurescu. Însă o decizie va fi luată în Biroul Politic Național al PSD.

La Educație nu erau emoții, fiind doar varianta Ligia Deca, în timp ce la Cultură ar urma să fie instalată Raluca Turcan. Validarea listei finale are loc de la ora 16.00.

Consultări de la ora 12.00

Partidele politice merg , începând cu ora 12.00, la Palatul Cotroceni, urmând ca în jurul orei 14.00 Klaus Iohannis să desemneze noul premier. PSD și PNL vor avea avea apoi ședințe ale forurilor de conducere pentru stabilirea noilor miniștri.

Consultările de la Palatul Cotroceni încep de la ora 12.00, când la prima discuție vor intra, împreună, PSD, PNL și Grupul minorităților. De la ora 12.30 intră la consultări UDMR, în moment aflată cu un picior în afara guvernării, din cauza neînțelegerilor privind solicitarea cedării Ministerului Dezvoltării de către Uniune.

De la ora 13.30, la discuția cu Iohannis merg cei din Uniunea Salvați România. Ultimul partid invitat la consultări este Alianța pentru Unirea Românilor. După runda de consultări, Klaus Iohannis va face un anunț referitor la premierul desemnat, cel care va trebui să-și alcătuiască o echipă de miniștri și să meargă în Parlament cu aceasta, pentru a fi votată. De asemenea, alături de echipa de miniștri va fi prezentat și depus noul program de guvernare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane