Numărul microorganismelor rezistente la antibiotice a crescut în ultimul deceniu
Numărul microorganismelor rezistente la antibiotice a crescut în ultimul deceniu ca urmare a prescrierii neadecvate de antibiotice, potrivit specialistului Marte Hernández, membru fondator al Asociaţiei Mexicane de Boli Infecţioase, citat de EFE.
Deşi nu există o statistică privind numărul bacteriilor care au devenit rezistente la antibiotice - de exemplu pneumococul -, această situaţie a devenit o problemă îngrijorătoare la nivel global, a explicat expertul mexican.
Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se referă la mortalitatea provocată de infecţiile bacteriene care nu răspund la tratamentele disponibile şi care ar putea creşte de zece ori până în 2050.
Unele bacterii ce provoacă boli ca gonoreea sau salmonela au fost deja incluse de OMS pe lista priorităţilor imediate pentru a găsi antibiotice mai puternice, în urma dezvoltării unei rezistenţe mai mari a acestor bacterii.
În cadrul unei reuniuni a specialiştilor la Guadalajara (vestul Mexicului), Marte Hernández a explicat că, atunci când bacteriile pătrund în sistemul digestiv uman, ele dezvoltă o rezistenţă mai mare la antibiotice. Ideal ar fi, potrivit lui, ca persoanele să se prezinte la medic şi să nu recurgă la automedicaţie atunci când există simptome ale unei infecţii bacteriene.
Statistici ale Sănătăţii Publice din Mexic semnalează că cel puţin 70 % din tratamentele recomandate în farmaciile din ţară, în principal antibiotice, sunt incorecte.
Potrivit lui Marte Hernández, latino-americanii tind să se prezinte la medic doar atunci când boala a intrat în mai multe zile de evoluţie şi după ce au încercat tot felul de remedii casnice, ceea ce face ca tratamentele să fie mai costisitoare.
De multe ori, persoanele vin la medic când prezintă febră iar boala deja s-a complicat, recomandarea fiind aceea de a recurge la medic încă din faza incipientă, a spus el. În ultimul timp, a devenit deja un obicei în Mexic ca părinţii să facă presiuni asupra medicilor de familie pentru a le prescrie antibiotice copiilor lor, fără a îi mai duce pe aceştia din urmă la consultaţii.
Este o practică greşită care ar putea avea drept consecinţă prescrierea unui tratament care să complice boala, iar recuperarea să devină şi mai costisitoare, a încheiat Marte Hernandez.AGERPRES