Numărul jurnaliştilor ucişi în 2021, mai mic cu o treime decât în anul precedent, potrivit FIJ
Patruzeci şi cinci de jurnalişti şi alţi lucrători din presă au fost asasinaţi în 2021, cu o treime mai puţini decât în anul precedent, dar bilanţul este grav în Asia, în special în Afganistan, indică vineri Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), citată de France Presse.
''Acest număr, 45, reprezintă unul dintre bilanţurile cele mai mici de când FIJ a început să publice rapoarte anuale cu privire la jurnaliştii ucişi în incidente legate de muncă, inclusiv asasinate ţintite, decese cauzate de schimburi de focuri de armă şi atentate cu bombă'', arată într-un comunicat această organizaţie ce are 600.000 de membri din 140 de ţări.
Conform FIJ, 2.721 de jurnalişti au fost ucişi în întreaga lume începând din 1991.
''Riscurile referitoare la conflicte armate s-au diminuat în ultimii ani ca urmare a expunerii limitate a lucrătorilor profesionişti din media, care sunt prezenţi în număr tot mai mic pentru a acoperi'' zonele de război, explică FIJ.
Pe regiuni, Asia-Pacific se află în fruntea acestui clasament negativ, cu 20 de jurnalişti asasinaţi în acest an. Urmează America (10 asasinate), Africa (8 asasinate), Europa (6 asasinate) şi Orientul Mijlociu şi ţările arabe (un asasinat ). Celor 45 de omucideri li se adaugă decesul accidental al doi jurnalişti în Iran.
FIJ subliniază că ''jurnaliştii şi lucrătorii din media sunt cel mai adesea ucişi pentru denunţarea corupţiei, a infracţionalităţii şi a abuzurilor puterii în comunităţile, oraşele şi ţările lor'', organizaţia pledând pentru ''o nouă convenţie a ONU pentru protecţia jurnaliştilor''. AGERPRES