Numărul infecțiilor cu transmitere sexuală a crescut brusc la adulții de 55 de ani și peste
Ratele de chlamydia, gonoree și sifilis la persoanele cu vârste de peste 55 de ani au crescut de mai mult de două ori în SUA în 10 ani, în intervalul 2012-2022, potrivit datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, informază Yahoo!news .
Foto Shutterstock
Numărul de cazuri de sifilis în rândul persoanelor cu vârsta de 55 de ani și peste a crescut de șapte ori în acești 10 ani, în timp ce cazurile de gonoree au crescut de aproape cinci ori, iar cele de chlamydia sunt mult decât triple în intervalul analizat.
O prezentare care va fi susținută ca parte a unui eveniment premergător Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de luna viitoare avertizează că atât medicii, cât și persoanele în vârstă nu au aproape deloc în vedere riscurile infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) la această categorie de vârstă.
„Vorbim despre fumat, vorbim despre dietă, despre exerciții fizice, despre atât de multe lucruri, și deloc despre sex”, a declarat Justyna Kowalska, autoarea prezentării și profesor de medicină la Universitatea de Medicină din Varșovia.
Problema nu se limitează la SUA. În Anglia, datele de supraveghere publicate în 2022 au sugerat că diagnosticele de ITS au crescut cu 22% din 2014 până în 2019 în rândul persoanelor cu vârste de 45 de ani și peste. Chlamydia a fost cea mai frecventă, urmată de gonoree.
Factorii de risc
Justyna Kowalska a subliniat câțiva factori care ar putea duce la creșterea ratei ITS în rândul persoanelor în vârstă.
În primul rând, oamenii trăiesc mai mult în comparație cu generațiile trecute și se bucură de un stil de viață mai activ la 60, 70 și 80 de ani. Pentru mulți, acest lucru include sexul. Un sondaj din 2018 al AARP și al Universității din Michigan a estimat că 40% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani sunt active din punct de vedere sexual, iar aproape două treimi sunt interesate de sex.
Terapia de substituție hormonală, care poate trata simptomele menopauzei, poate prelungi dorința sexuală la femeile în vârstă, în timp ce medicamentele pentru disfuncția erectilă, cum ar fi Viagra, îi pot ajuta pe bărbații în vârstă să rămână activi din punct de vedere sexual.
Nu au avut parte de educaţie sexuală
Dar este posibil ca adulții mai în vârstă să nu fi beneficiat de tipul de educație sexuală oferit adolescenților de astăzi, potrivit lui Matthew Lee Smith, profesor asociat la Texas A&M School of Public Health.
„În anii '30, '40, '50, școala tradițională nu făcea educație sexuală în mod foarte formal”, a declarat Matthew Lee Smith, care studiază riscurile comportamentale pentru sănătate la adulții în vârstă. Cercetările lui au arătat că adulților mai în vârstă le lipsesc anumite cunoștințe despre transmiterea, simptomele și prevenirea ITS.
El a spus că medicii pot fi reticenți în a întreba pacienții mai în vârstă despre activitatea lor sexuală, iar persoanele în vârstă nu sunt adesea înclinate să discute despre viața lor sexuală cu colegii sau membrii familiei.
„Nimeni nu vrea să se gândească că bunica face asta”, a spus Matthew Lee Smith. „Cu siguranță nu o vei întreba pe bunica dacă purta prezervative și asta face parte din problemă, pentru că fiecare individ, indiferent de vârstă, are dreptul la intimitate”.
Având mult timp un singur partener, nu se gândesc la protecţie
Mai mult, a adăugat el, mulți adulți mai în vârstă s-au căsătorit la o vârstă mai tânără decât este tipic acum și au avut un singur partener sexual până când au divorțat sau au rămas văduvi. Așa că unii s-ar putea să nu se gândească să folosească un prezervativ, a spus Matthew Lee Smith, mai ales că sarcina nu este o preocupare.
Azilele de bătrâni creează, de asemenea, oportunități pentru noi parteneri sexuali. Rezultatele unui sondaj american al directorilor de cămine de bătrâni, publicat în 2016, au constatat că activitatea sexuală este frecventă în aceste medii, care au adesea mai multe femei decât bărbați rezidenți.
„În comunitatea heterosexuală, a adulților în vârstă, există un decalaj între parteneri: femeile trăiesc mai mult decât bărbații și există o proporție mai mare de femei față de bărbați. Ceea ce poate duce de multe ori la parteneri multipli și la împărțirea partenerilor” a mai spus Matthew Lee Smith.
Sistemul imunitar mai slab
Deși ITS prezintă riscuri de sănătate pentru toate grupele de vârstă, persoanele în vârstă pot avea mai greu să elimine infecțiile sau pot fi mai susceptibile de a le contracta în primul rând, au spus experții medicali.
„Sistemul imunitar este mai slab, așa că poți lua o infecție mai ușor, dar există și alte lucruri fizice legate doar de intimitatea sexuală care te fac mai susceptibil”, a declarat Ethan Morgan, profesor asistent de epidemiologie la Colegiul de Nursing al Universității de Stat din Ohio. În rândul femeilor aflate la postmenopauză, de exemplu, mucoasa vaginală este mai predispusă la rupturi, ceea ce facilitează apariţia infecţiilor.
Sursa: adevarul.ro