Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna trecută, potrivit datelor publicate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Din totalul focarelor active în 23 septembrie, 19 erau în exploataţii comerciale şi 2 în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 319.008 porcine.
În intervalul 16 - 22 septembrie 2021 au fost înregistrate 46 de focare noi de PPA, cele mai multe în judeţul Arad (14). În acelaşi interval au fost înregistrate 8 cazuri noi de PPA la mistreţi.
În perioada 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.452 de focare de pestă porcină africană.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.874 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
"Din analiza anchetelor epidemiologice reiese că principalele cauze ale apariţiei focarelor de PPA sunt: cumpărarea/vânzarea porcinelor fără documentele legale; scoaterea animalelor din zonele de restricţie; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar; neanunţarea mortalităţilor/sacrificărilor pentru consum propriu/îmbolnăvirilor la medicul veterinar; numărul foarte mare de mistreţi morţi (4079) sau vânaţi (1795) confirmaţi cu PPA. Aceste mişcări au dus la răspândirea şi confirmarea unor focare succesive de PPA şi la creşterea presiunii virale asupra exploataţiilor comerciale profesionale de porcine. Apariţia focarelor de PPA succesive duce la prelungirea restricţiilor impuse acestor exploataţii", a subliniat ANSVSA în comunicatul citat. AGERPRES