Numărul bisexualilor a crescut aproape de patru ori în SUA, în ultimii 20 de ani
Un nou studiu publicat, în Journal of Sex Research, arată că bisexualitatea a crescut de aproape patru ori în SUA, în ultimele două decenii.
Bisexualitatea, în continuă creștere FOTO Shutterstock
Cercetarea a fost inițiată de Sophia Neuweiler, o studentă de la Universitatea din Portland, pentru lucrarea sa de disertație. Ea a făcut echipă cu Martin Monto, profesor de sociologie specializat în gen și sexualitate, pentru a analiza datele din Ancheta Socială Generală (ESG), notează publicația Big Think .
Realizat de Centrul Național de Cercetare a Opiniei de la Universitatea din Chicago, ESG a monitorizat schimbările caracteristicilor și atitudinilor sociale în rândul americanilor, de mai bine de 50 de ani.
Bisexualitatea, în continuă creștere
Neuweiler și Monto au descoperit că între 1989 și 1994, 3,1% dintre cei 6.354 de respondenți au raportat că au parteneri sexuali atât bărbați, cât și femei, de la vârsta de 18 ani.
Între 2012 și 2018, această rată a urcat la 9,3% în rândul celor 6.609 participanți la sondaj.
Mai mult, în timpul anului de sondaj 2021, afectat de pandemie, 9,6% dintre respondenți au raportat parteneri de ambele sexe, ca adulți.
Totuși, implicarea în activități sexuale cu membri de ambele sexe, după vârsta de 18 ani, nu indică neapărat bisexualitate reală. De exemplu, o persoană care ajunge să se identifice drept gay sau lesbiană ar fi putut avea parteneri de sex opus, la începutul vârstei adulte.
Astfel, cercetătorii au verificat pentru a vedea dacă a existat o creștere corespunzătoare a proporției de americani care se identifică, de fapt, ca bisexuali. Respondenții au fost întrebați despre orientarea lor sexuală în 2004. Între acel an și 2010, 1,2% dintre cei chestionați s-au identificat ca fiind bisexuali. Până în 2021, rata a crescut aproape de patru ori, crescând la 4,5%.
„Societatea trasează linii în jurul comportamentului sexual, iar aceste linii, deși adesea sunt în dispută, se pot schimba în timp. Aceste norme în schimbare par să fi afectat proporția de oameni care se identifică drept bisexuali și probabil că au afectat și comportamentul sexual real”, au scris cercetătorii.
Neuweiler și Monto mai notează că această creștere a bisexualității, relevată în datele sondajului, ar putea proveni și din creșterea dorinței de a o recunoaște. Activitatea sexuală între persoane de același sex a fost puternic stigmatizată în SUA și în întreaga lume, în ultimul secol. Un studiu din 2019 a estimat că cinci din șase persoane din întreaga lume, care se identifică drept lesbiene, gay sau bisexuale, își păstrează orientările ascunse în fața tuturor sau a majorității oamenilor din viața lor.
Bisexualitatea a fost, în general, considerată o orientare sexuală invizibilă, deoarece indivizii bisexuali sunt adesea în relații monogame , deci pur și simplu par heterosexuali sau homosexuali. Mai mult, bisexualitatea a fost stigmatizată din punct de vedere istoric atât de indivizi heterosexuali, cât și de homosexuali, care au insistat că este imposibil să fii atras sexual de ambele sexe. Studiile au arătat însă contrariul.
Tendința ascendentă a bisexualității în America pare să continue, deoarece peste 6% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, dar mai puțin de 2% dintre respondenții de peste 40 de ani s-au identificat ca fiind bisexuali în cele mai recente date.
Factori par să fie atât creșterea conținutului de pe rețelele de socializare, podcasturi și emisiuni TV care elimină heteronormativitatea, precum și țocul brusc al pandemiei de COVID.
Într-un interviu acordat BBC, psihologul clinician din New York, Jennifer Guttman, a remarcat că dintre cei 65 de clienți ai săi, 10 până la 12 și-au regândit sexualitatea pe timp de pandemie, în comparație cu doar unul, care a făcut acest lucru înainte.
Sursa: adevarul.ro