Numărul apelurilor la 112 pentru urși a explodat: județele în care au apărut frecvent, în 2024

Numărul apelurilor la 112 pentru urși a explodat: județele în care au apărut frecvent, în 2024

Numărul apelurilor la 112 care anunță apariția urșilor a crescut de la an la an. Numai în primele 7 lui ale lui 2024, au fost înregistrate peste 2.200 de apeluri privind prezența urșilor, potrivit STS.

Peste 2.200 de apeluri al 112 care semnalează prezența urșilor - Foto Arhiva

Peste 2.200 de apeluri al 112 care semnalează prezența urșilor - Foto Arhiva

În 2023, Sercviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a înregistrat 7.587 de apeluri care anunțau prezența urșilor. Asta în timp ce în 2019 și în 2020, au fost 1.654 de apeluri și 1.757, potrivit STS.

Iar în acest an, până la jumătatea lui iulie se înregistraseră deja 2.264 apeluri.

Apeluri la 112 - Foto Facebook STS

Apeluri la 112 - Foto Facebook STS

Asta pentru că se estimează că trăiesc aproximativ 8.000 de urși în România , iar recensământul genetic din 2023 indică că mii de urși din țara noastră nu au un habitat adecvat. Concret, avem aproape jumătate din populația totală de urși bruni din Europa. Situația reflectă o gestionare inadecvată a populației de urși, evidențiată de cercetările genetice recente. Interdicția vânătorii urșilor din 2016 a dus la o suprapopulație.

Recent, Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.

Legea stabileşte că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Între timp, Suedia a eliberat licențe pentru uciderea a 20% din populația sa de urși bruni în cadrul vânătorii anuale de urși, adică puțin sub 500 de urși. Numai în 2023, au fost uciși 722 de urși în această țară.

Județele în care urșii își fac tot mai des apariția

Urșii sunt întâlniți în aproape toate regiunile montane din România , anumite zone se remarcă printr-o frecvență mai mare a interacțiunilor cu oamenii, ceea ce le face mai periculoase.

Județele Covasna și Harghita, în special, au raportat un număr semnificativ de incidente cu urși, inclusiv atacuri asupra oamenilor și pagube materiale.

În urmă cu două zile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a transmis în doar o oră şi jumătate, trei mesaje RO-Alert prin care anunţă prezenţa unor urşi în zone locuite. Pentru localnicii din Harghita aceste mesaje au devenit o obişnuinţă.

De asemenea, județele Brașov și Prahova, cunoscute pentru atracțiile turistice, au înregistrat incidente frecvente, mai ales în zonele rurale și în apropierea traseelor montane.

Munții Făgăraș, Munții Apuseni și Munții Rodnei, deși nu la fel de afectate, sunt totuși cunoscute pentru prezența urșilor și au avut incidente izolate.

Acum câteva luni, un urs a ajuns la doi pași de Capitală.

În timp ce mulți oameni sunt tot mai înspăimântați de prezența acestor animale sălbatice foarte puternice, alții vor să le vadă de aproape. Pentru asta plătesc între 44 $ și 112 $ agențiilor de turism care oferă experiențe de tip „Safari cu urși” pe Transfăgărășan. Aceste tururi durează 12 ore și includ vizite la atracții locale precum Cetatea Poenari și Barajul Vidraru, și le garantează turiștilor că „vor vedea urși bruni sălbatici, din mai până în octombrie”.

Atacuri ale urșilor în 2024

Însă hrănirea urșilor și apropierea de ei pot duce la comportamente periculoase și atacuri. Specialiștii subliniază că urșii, se obișnuiesc cu prezența oamenilor, și devin mai agresivi și mai predispuși la atacuri.

E o mare prostie, un urs hrănit, e un urs mort. Se obișnuiește cu omul, e habituat, pe urmă vrea să ia mâncarea de la om când îl vede și atacă oameni. Turiștii n-au ce căuta să dea de mâncare la urși, să se dea jos și să îi fotografieze. Se pun singurii în pericol, e o idioțenie enormă.”, a precizat Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultății de Silvicultură din Brașov, pentru „Adevărul”.

Recent, o tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de un urs pe un traseu montan din apropierea staţiunii Buşteni din judeţul Prahova.

În luna aprilie, o femeie din Scoția a fost mușcată de un urs în zona barajului Vidraru. Femeia de 72 de ani, însoțită de o prietenă, a încercat să fotografieze doi urși de aproape. După ce au coborât geamul pentru o poză mai bună, un urs a mușcat-o de braț.

Pe 14 august, un bărbat care se afla la cules ciuperci în afara satului Cetăţuia a fost atacat de un urs, fiind transportat cu mai multe plăgi, dar în stare stabilă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.

Informațiile apărute în spațiul public indică o creștere alarmantă a incidentelor legate de urși.

Recomandări

Pentru a preveni întâlnirile nedorite cu urșii în timpul drumețiilor , pe traseele montane este esențial să urmați câteva măsuri de siguranță. Întotdeauna mergeți în grupuri și faceți zgomot pentru a-i alerta pe urși de prezența voastră; un clopoțel agățat de rucsac poate fi de ajutor în acest sens.

Evitați drumețiile în condiții de ceață sau ploaie, deoarece urșii pot fi mai greu de observat.

Păstrați mâncarea în recipiente bine închise și agățați-o departe de locul de campare pentru a nu atrage animale sălbatice.

Purtați un fluier, spray cu piper sau petarde, care pot fi folosite pentru a speria urșii în caz de întâlnire, spun jandarmii.

Cel mai important este să nu hrăniți urșii și să nu vă apropiați de ei pentru a face poze, atenționează salvamontiștii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a întors roata / Ucraina atacă Moscova cu drone

2 O fată de 12 ani a fost violată de șase ori, în schimbul lichidării unei datorii pe care o avea iubitul său

3 Un pilot rus de drone a trecut de partea Ucrainei, nu înainte de a arunca o grenadă în dormitorul ofițerilor

4 Curg sesizările referitoare la comportamentul inadecvat al lui Marius Pieleanu faţă de studente. Cristian Pîrvulescu a confirmat

5 Au intrat și americanii în Rusia? O imagine controversată cu „băieții în Kursk” i-a enervat pe ruși: Gruparea privată FOG luptă alături de ucraineni