Număr impresionant de pelerini, la hramul Mănăstirii Frăsinei
Aproximativ 2000 de credincioși au participat, miercuri, în comuna Muereasca, la hramul Mănăstirii Frăsinei, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, mănăstirea fiind cunoscută drept Athosul românesc prin prisma rigidității canoanelor. Astfel, drumul județean care leagă comuna Muereasca de mănăstirea Frăsinei a devenit o parcarea imensă, mașinile întinzându-se pe 8 km. deși lăcașul de cult se află într-o zonă unde accesul auto se face destul de greu.
Pelerinii ajunși încă de la primele ore ale dimineții s-au despărțit, știindu-se faptul că accesul femeilor la biserica veche este interzis, astfel că bărbații au participat la slujba oficiată la biserica din deal, iar femeile și copii au rămas la cea de jos, din valea râului.
"Din an în an numărul credincioșilor care vin aici sporește, am discutat cu stareții pentru a identifica un loc de parcare, deși este destul de greu, ne aflăm la baza muntelui iar abia se poate circula pe drumul județean. Ideal ar fi ca numărul celor care pun la dispoziție găzduire și pensiunile din zonă să poată face față afluxului de turiști, pentru a facilita numărul cât mai mare al celor care vor să vină la slujbă. Frăsineiul, se știe, este unul dintre cele mai căutate lăcașe de cult, canoanele de aici sunt similare celor de pe muntele Athos", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu.
Biserica 'blestemului', cum mai este numită Mănăstirea Frăsinei este singurul lăcaș de cult unde nu au acces femeile și unde viața monahală se ghidează după principii extrem de severe, întocmai celor de pe Sfântul Munte Athos.
Datând de la începutul secolului al XVIII-lea, mănăstirea actuală este ctitoria Sfântului Calinic de la Cernica.
A fost terminată în anul 1863, de atunci datând și porunca Sfântului Calinic ca nicio parte femeiască să nu-i treacă hotarele. AGERPRES