Numai citind astfel de lucruri îți dai seama ce hoți au guvernat țara! Dacă nu intram în UE și NATO, Rusia scria pe noi!

Numai citind astfel de lucruri îți dai seama ce hoți au guvernat țara! Dacă nu intram în UE și NATO, Rusia scria pe noi!

Numai citind astfel de lucruri îți dai seama ce hoți au guvernat țara! Dacă nu intram în UE și NATO, Rusia scria pe noi! Citiți mai jos un nou articol de excepție publicat de profesorul Petrișor Peiu pe  Ziare.com .

Frigida me cohibent Euxini litora Ponti,
Tarmurile inghetate ale Marii Negre ma ingradesc/ma sufoca)
Ovidiu, Tristia 4.4.55

Acum 75 de ani, la 12 septembrie 1944, la Moscova se semna armistitiul dintre Romania si aliati (reprezentati de catre maresalul sovietic R. Ya. Malinowski) . Atunci, tara noastra a pierdut, prin acceptarea articolului 4, intreg teritoriul cedat la 28 iunie 1940, inclusiv asa-numitul Bugeac, cu litoralul Basarabiei, adica linia de tarm de la canalul/golful Musura pana la Bugazu (la iesirea in mare a limanului Nistrului).

Cu doar 4 ani inainte, tot intr-o neagra zi de septembrie, pe 7, Romania cedase Bulgariei si partea sudica a Dobrogei, insoritul Cadrilater, incluzand litoralul dintre Vama Veche si Ecrina (la nord de Varna) . Astfel, coasta marina a tarii noastre s-a redus de la 412 km (in 1940) la doar 245 km, facand din Romania tara cu a 19-a cea mai lunga coasta marina din Uniune, la mare distanta de campioanele Grecia (peste 13.600 km) si Marea Britanie (aproape 12 500 km) . Bulgarii, de exemplu, au cu 100 km mai mult decat noi, iar polonezii cu 200 km mai mult; cehii, ungurii, austriecii, slovacii si luxemburghezii nu au iesire la mare.

Daca iesirea la mare a Romaniei nu are dimensiuni impresionante, noi avem, in schimb, norocul ca peste o treime (1.080 km din 2.850 km) din cel mai mare fluviu din Uniunea Europeana, Dunarea, sa curga prin Romania.

Aproape 30% din bazinul Dunarii se afla pe teritoriul Romaniei, dupa datele Comisiei Internationale pentru Protectia Dunarii:

Si, in plus, 3.445 kilometri patrati din totalul de 4.150 kilometri patrati ai celei mai mari delte din Uniune se afla tot la noi, constituind cea mai impresionanta bogatie a acestui teritoriu atat de bogat in resurse, Delta Dunarii.

Ei bine, Uniunea Europeana este, de fapt, o peninsula a continentului euro-asiatic, definita de marile si oceanele care o marginesc.

De-a lungul celor peste 140.000 km de coasta maritima a Uniunii traiesc 45% dintre cetatenii sai.

Bazinul Marii Negre nu reprezinta mai mult de 2% din bazinele marine cumulate ale Uniunii, de 19 ori mai putin decat bazinul baltic.

Statutul de riveran la Marea Neagra defineste astazi geopolitica Romaniei. In primul rand, aici, pe tarmul Marii Negre, se traieste periculos. Si asta pentru ca aceasta mare este dominata de prezenta unui colos dusmanos cu noi de-a lungul intregii istorii. Cea mai intinsa tara de pe glob, cea mai bogata in resurse tara de pe glob (peste 20% din resursele planetei se gasesc in Federatia Rusa), a 9-a cea mai mare natiune a lumii (146 milioane de oameni), a 6-a cea mai mare economie a lumii (un PIB de 4.350 miliarde de dolari in metodologia PPP, a preturilor comparate) si mai ales a doua forta militara a lumii. Aceasta este Rusia, singurul inamic de care ne temem si de care ne-am temut vreodata, un inamic care este cat se poate de viu si care se misca prin Marea Neagra producand panica. Acum numai cinci ani a ocupat peninsula Crimeea in cateva zile.

Tot aici se afla si fosta putere suzerana a romanilor, Turcia, o natiune de patru ori mai mare decat a noastra (peste 82 de milioane de oameni, a 19-a populatie a lumii), o economie mare (a 13-a a lumii, cu un PIB de 2.274 miliarde de dolari PPP), a 9-a putere militara a lumii si cea mai impredictibila tara din cea mai complicata parte a Europei. Pentru a ne imagina situatia in care se afla a doua armata din NATO, trebuie sa ne amintim ca guvernul Erdogan a incheiat recent o intelegere sa cumpere rachete S-400 de la rusi, principala amenintare pentru NATO. Asta dupa ce, acum cativa ani, cu prilejul unei incercari de lovitura de stat, armata turca si-a schimbat total conducerea.

De asemenea, co-riverani cu noi la Marea Neagra sunt si ucrainenii, o natiune de doua ori mai numeroasa ca a noastra (42 milioane de oameni), dar de trei ori mai saraca (dupa indicatorul PIB/locuitor, metodologie PPP), o economie mult mai mica decat a noastra (doar 408 miliarde de dolari PIB-PPP). Ucraina este sleita de trei decenii de cadere continua, ajungand aproape la fel de saraca precum codasa Republica Moldova; in plus, desi este cotata ca fiind a 29-a forta militara a lumii, a fost spulberata de cateva saptamani de razboi hibrid, pierzand Crimeea plus Donetk si Luhansk cat ai zice "peste". Instabilitate politica, coruptie generalizata, insecuritate, saracie, perspectiva de a fi ocolita de tranzitul gazelor rusesti, toate acestea au creat in tara vecina o atmosfera irespirabila si deprimanta.

Georgia este o tara mica (doar 3,7 milioane de oameni), departe de noi, cu o economie mai performanta decat cea ucraineana, dar abia a 112-a ca marime pe glob (46 miliarde de dolari- un PIB PPP cam de 12 ori mai mic decat al nostru) . Aici gasim doua mici Transnistrii create de Armata Rusa, Abhazia si Osetia de Sud, care mentin in tara o tensiune permanenta si care pompeaza un flux periculos de adrenalina in regiune.

Alaturi de noi, NATO mai are o mica reduta la Marea Neagra, Bulgaria, o natiune de doar 7 milioane de locuitori, cu o economie de trei ori mai mica decat a noastra (170 miliarde de dolari, PIB-PPP), cea mai saraca si neperformanta economie europeana (singura tara din UE cu un PIB/locuitor mai putin de jumatate din media Uniunii).

Si intre toate aceste natiuni, romanii. 20 de milioane de oameni, a 40-a economie a lumii (541 miliarde de dolari, PIB-PPP), a 40-a putere militara a planetei, singurul aliat fidel al americanilor in regiune, gazda a singurei componente a scutului anti-racheta care poate feri Europa de rachetele rusesti.

In conditiile sovaielilor Ankarei, Romania ramane singura ancora puternica si reala a fortei militare si politice a SUA la Marea Neagra.

In acceptiunea publica, Romania trebuie sa traiasca sub amenintarea colosalei forte de foc a armatei ruse din Marea Negra: in numai trei ani (din 2014 pana in 2017) puterea de foc a rusilor din regiune s-a dublat. In 2016, rusii au adus aici sase noi submarine, trei din cele sase noi fregate planificate deja au intrat in serviciu, se construiesc chiar acum noile corvete de clasa Buyan-M si Karakurt, cinci unitati din flota caspica au fost mutate in Marea Azov, constituind fundamentul pentru doua brigazi de paza de coasta, 12 noi avioane de lupta Su-30SM si mai multe elicoptere de atac Ka-52 si Mi-28N au fost aduse si ele, alaturi de lansatoare de rachete multiple Tornado. In Crimeea au fost aduse letalele rachete sol-aer S-400 si Pantsir, precum si bateriile de rachete de coasta Bastion si Bar; rachetele anti-nava P-800 Oniks fac si ele parte din noul sistem Bastion-P. Langa aeroportul din Belbek, de unde opereaza temutele Suhoi, la Sevastopol, rusii au instalat un radar de tip Monolit-B care, cu o raza de 450 km, "prinde" tot litoralul romanesc. Tot aici au fost instalate si sistemele de razboi electronic "Murmansk", "Moskva" si "Krasuha".

Toate acestea se intampla sub nasul indolentilor ministri ai apararii de la Bucuresti, care n-au catadicsit nici pana astazi sa semneze un contract pentru achizitia celor patru corvete promise si pentru modernizarea celor doua fregate in serviciu, care n-au catadicsit sa semneze vreun contract pentru achizitia de baterii de coasta si care au adus armata in situatia umilitoare de a ramane fara o comanda clara, prin relativizarea numirii sefului de Stat Major al Apararii... Bine ca in schimb au varat cu forta in bugetul de doar 1,85% din PIB al apararii si Institutul Cantacuzino si promisul-de-Dragnea spital regional de la Constanta, poate chiar si noul stadion din Ghencea. Pai, daca tot luam din bugetul armatei bani pentru vaccinuri, spitale sau stadioane, de ce nu vom trimite pana la urma soldatii profesionisti sa culeaga recolta de porumb, care a depasit pana si statisticile fabricate de Daea?

Daca problematica tensiunilor din Marea Neagra s-ar reduce la spectele militare, lucrurile ar fi oarecum gestionabile, gratie armatei americane. Numai ca tabloul marin complet include si alte paliere.

In primul rand, cel politic: aici, Romania a fost total neutralizata in Republica Moldova, prin intelegerea ruso-germana din 3 iunie 2019 (asa numitul plan Kozak-Hahn) si este permanent hartuita de aliatul Kremlinului de la Budapesta, guvernul Orban Viktor.

Avem apoi planul economic, dominat de bogatia de resurse de hidrocarburi din Marea Neagra. Aici, in zona economica exclusiv romaneasca, s-a probat existenta unor zacaminte de gaze intre 200 si 500 miliarde de metri cubi. Aceste resurse ar fi permis Romaniei sa isi branseze populatia la conductele de gaze (astazi numai o treime din tara are acces la alimentarea cu gaze) si sa refaca petrochimia demolata de firma austriaca OMV si de deciziile criminale ale politicienilor. Ei bine, nu, guvernele controlate de Tariceanu si Dragnea au decis ca gazul de pe fundul marii mai poate sta acolo cativa ani, daca tot a stat cateva zeci de mii de ani; guvernantii au facut tot ce au putut pentru a "marita" aceste zacaminte cu cine nu trebuie, de la rusii de la Lukoil la austriecii de la OMV, apoi au reusit performanta sa-i alunge si pe americanii de la Exxon, singurii capabili tehnologic sa scoata acel gaz...

Ei, dar asta nu e totul, pentru ca ajungem la infrastructura de transport de gaz.

Uniunea Europeana finanteaza trei mari sisteme de conducte care ocolesc Marea Neagra.

Prin TANAP vor curge initial 16 miliarde de metri cubi de gaz anual (dar se va ajunge pana la urma la 31 de miliarde de metri cubi) din Marea Caspica pana in Grecia. De aici, pe conducta TAP se va duce mai departe un flux de 10 miliarde de metri cubi de gaz anual spre Italia si doar 1,75 miliarde de metri cubi anual de gaz prin conducta BRUA spre Romania, Ungaria si Austria.

Pe de alta parte, rusii construiesc si ei un sistem de conducte chiar prin Marea Neagra.

Blue Stream (cu o capacitate de 16 miliarde de metri cubi de gaz anual) si Turkstream (cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz anual) sunt prevazute a se continua prin Bulgaria, Serbia si Ungaria, ocolind cu grija Romania.

In ce situatie suntem? Ei bine, conducta BRUA a fost oprita de unguri la Budapesta si astfel, tot gazul care vine din Bulgaria (1,75 miliarde de metri cubi) plus cel care va veni din Marea Neagra (pana la 4 miliarde de metriu cubi anual) se vor duce la unguri, mai ales ca rezervarea de capacitate a fost castigata de catre firmele maghiare MET si MVM, parte din grupul MOL. In plus, conductele cu gaz rusesc ne vor ocoli pe la vest, facand astfel din Budapesta un mare hub de gaze si din noi un mare spectator la afacerile mari...

Sa mai adaug si faptul hilar ca guvernele noastre i-au alungat pe toti cei care ar fi vrut sa construiasca un terminal de gaz lichefiat (LNG) la Constanta? Asta este blestemul gazului: sa ai a doua rezerva din Europa, dar hub-ul sa fie la Budapesta!

Nu-i nimic, poate avem o activitate portuara majora? Ei as, ia uite cam cum stam la acest capitol fata de restul Uniunii Europene.

Avem 1,4% din marfurile manipulate in 2017 (45 milioane de tone din 3.200 milioane de tone la nivelul intregii Uniuni), pe locul 17, ceva mai jos decat Lituania.

Si noi, care credeam ca ne persecuta olandezii pentru ca portul Constanta ii face concurenta Rotterdam-ului. Cand colo, ce sa vezi? Constanta nici macar nu apare in primele 20 de porturi ale Europei, top dominat de altfel de catre mult-hulitul Rotterdam, cu un volum de marfuri manipulate de 433 milioane de tone, cam de zece ori fata de Romania...

In context, poate ne amintim si de flota noastra de vreo 300 de nave comerciale, a noua ca marime pe glob, facuta disparuta intre anii 1990 si 2000 de inteleptii presedinti ai odioasei institutii FPS/AVAS, cu largul concurs al presedintilor care s-au perindat pe la putere...

Sau poate ne amintim de cele aproape 100 de nave de pescuit facute "pierdute" de catre aceiasi Emil Dima, Sorin Dimitriu si Radu Sarbu, cu toate cohortele de directori ai lor din FPS. Stiti care este rezultatul celor 245 de km de litoral, al celei mai mari delte a Europei, al peste 1.000 de km de Dunare, al numeroaselor lacuri, al navalnicelor Olt, Mures, Somes? Hai sa arat cum stam cu pescuitul fata de Uniunea Europeana.

Vreo 6.000 de tone anual de peste, atat mai producem si suntem la coada clasamentului (sursa - https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Catches_by_fishing_area,_2017_(thousand_tonnes_live_weight) .png). Normal, daca flota noastra de pescuit nici nu se mai vede in tabelele europene.

Da, avem 0,1% din flota de pescuit din UE, de 4 ori mai putin decat bulgarii.

Poate va intrebati cum am ajuns aici, cum s-au "evaporat" 365 de nave maritime, cum a disparut pestele din Dunare, Delta si din burtile pescadoarelor, cum a decazut Constanta in asemenea hal?

Hai sa incheiem cu o poveste reala, care spune totul despre atmosfera toxica ce a permis acest lucru. In anul 1997, a aparut o initiativa a unei firme private de a construi un siloz mare (100.000 tone), modern, in zona libera Constanta, pe terenul administrat de Romtrans. Desi era prima initiativa, dupa multi ani de decadere, de a face ceva in cel mai mare port al Romaniei, initiativa a fost blocata de catre Petre Roman, pe atunci presedintele Senatului, care i-a interzis ministrului Transporturilor, Traian Basescu, sa aprobe un mandat in acest sens pentru Romtrans. Motivul? Trebuia protejat monopolul logisticii cerealiere din port, detinut atunci de catre Agroexportimport, un siloz mic si rudimentar, detinut de catre Trita Fanita, fost om "de comert exterior" ceausist si om de incredere al familiei Roman, care il si facuse senator PD. Pana la urma, silozul s-a facut pentru ca firma care il propusese a avut intelepciunea sa-si aduca alaturi, in proiect, BERD-ul. Silit de BERD sa semneze mandatul pentru Romtrans, Basescu a semnat cu stanga spunand: "Semnez cu stanga pentru ca, daca Trita Fanita imi va taia mana cu care semnez, sa imi salvez totusi dreapta!". Orice s-ar spune, Basescu a fost un om curajos, dar a avut curaj de prea putine ori...








populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”