Nucleul unei stele care a explodat în stadiul de supernovă se îndreaptă spre exteriorul galaxiei cu 4 milioane km/h

Nucleul unei stele care a explodat în stadiul de supernovă se îndreaptă spre exteriorul galaxiei cu 4 milioane km/h

Un nucleu stelar super-dens, o stea neutronică din categoria pulsarilor, rezultată dintr-o supernovă, se îndreaptă cu viteza de 4 milioane km/h spre marginea Căii Lactee, urmând, conform astronomilor să părăsească galaxia şi a lăsat în urma sa o "coadă" strălucitoare ce se întinde pe 13 ani lumină, conform astronomilor de la observatoarele astronomice Fermi Gamma-Ray Space Telescope (NASA) şi Very Large Array (VLA - aparţinând National Science Foundation), informează Space.com.

Acest pulsar se află la aproximativ 6.500 ani lumină de Pământ şi a fost descoperit în 2017 în cadrul proiectului astronomic cetăţenesc Einstein@Home. Descris drept o veritabilă "ghiulea" trasă din "tunul" exploziei unei supernove, acest pulsar se deplasează cu o viteză care i-ar permite să ajungă de la Pământ la Lună în doar 6 minute - de 5 ori mai repede decât se deplasează prin spaţiu alţi pulsari cunoscuţi. De altfel, conform astronomilor, acest pulsar se deplasează mai repede decât 99% dintre stelele neutronice cunoscute.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”