NUCLEARA de la CCR! Citiți ce-a făcut Oana Schmidt Hăineală, prietena lui Dragnea! UPDATE
Se fac în continuare jocuri foarte murdare la Curtea Constituțională! Procurorul Oana Schmidt Hăineală, prietena lui Dragnea, pe care PSD a pus-o secretar de stat la Justiție și apoi a vrut-o la Interne, a înaintat o contestație la Statutul Judecătorilor și Procurorilor către CCR, prin care încearcă să producă un cutremur în sistemul de justiție.
UPDATE/ CSM, scos din procedura detașării judecătorilor și procurorilor
Curtea Constituțională a decis că articolul din Statutul judecătorilor și procurorilor referitor la detașarea magistraților nu corespunde Legii fundamentale. CCR a dat, astfel, câștig de cauză, ex-secretarului de stat Oana Schmidt Hăineală, care a atacat prevederea din Statut în cadrul procesului pe care l-a deschis la ICCJ după încetarea detașării sale la Ministerul Justiției, în contextul scandalului legat de OUG 13.
În unanimitate, Curtea Constituțională a decis că articolul de lege referitor la detaşarea procurorilor şi a judecătorilor la alte instanţe sau parchete, la CSM, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei şi la alte autorităţi publice este neconstituţional, întrucât nu precizează şi condiţiile încetării detaşării.
Este vorba de art. 58 alin. (l) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, care prevede: „Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii, precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale”.
Curtea a reţinut că textul de lege criticat - care reglementează condiţiile detaşării judecătorilor şi procurorilor - nu precizează şi condiţiile încetării detaşării acestora. „Ţinând de cariera judecătorului sau procurorului, atât condiţiile detaşării, cât şi condiţiile încetării acesteia trebuie prevăzute expres în Statutul judecătorului sau procurorului. Lipsa unui text expres în cuprinsul art. 58 din Legea nr. 303/2004 care să prevadă condiţiile încetării detaşării judecătorului sau procurorului conduce la încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţie, deoarece Statutul judecătorilor şi procurorilor trebuie reglementat prin lege”, precizează CCR într-un comunicat de presă.
În momentul adoptării celebrei OUG 13, Oana Schmidt Hăineală era secretar de stat în Ministerul Justiției. La două zile după adoptarea ordonanței care modifica Legile penale, CSM a decis retragerea acesteia din MJ, împreună cu alt secretar de stat, Constantin Sima. Încetarea detașării a fost dispusă de CSM la solicitarea procurorului general, Augustin Lazăr. Decizia CSM a fost criticată de ministrul de atunci al Justiției, Florin Iordache.
Cei doi foști secretari de stat au fost, ulterior, audiați la DNA în dosarul deschis de procurori cu privire la modul de elaborare și adoptare a OUG 13.
Două luni mai târziu, Ministerul de Interne a formulat CSM o cerere de detașare a Oanei Schmidt Hăineală.
La începutul acestei luni, fostul secretar de stat, care a deținut și funcția de președinte al CSM în perioada 2013-2014, a depus la CSM cerere de încadrare ca judecător.
------
În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este cel care dispune detașarea procurorilor sau judecătorilor către alte funcții. Hăineală a depus o contestație la Articolul 58 al Statutului prin care solicită ca procurorii care au ajuns la un anumit nivel de experiență să nu mai depindă de CSM, ci doar să informeze Consiliul că își schimbă, spre exemplu, funcția din cea de procuror în cea de judecător.
Iată articolul contestat de Oana Schmidt Hăineală:
”Art. 58 - (1) Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii”.
Surse din cadrul Curții Constituționale spun precizat că acest punct se va discuta în ședință secretă, având în vedere importanța lui pentru sistemul judiciar.
Această modificare ar fi una care produce un adevărat cutremur în sistem. Încă un zid care nu permite politizarea sistemului judiciar ar fi înlăturat...