„Nu vrea și pijamale de serviciu domnul doctor?“. Ce răspund medicii despre dormitul în gardă

„Nu vrea și pijamale de serviciu domnul doctor?“. Ce răspund medicii despre dormitul în gardă

O postare a președintelui Asociației pentru Protecția Pacienților, în care critică un medic pentru mesajul conform căruia dormitul în gardă este firesc, a stârnit zeci de reacții din partea altor medici. Aceștia explică de ce ar trebui să fie „obligatoriu” somnul în gardă.

După 24 ore de gardă medicii sunt uneori obligați să intre în sala de operație FOTO: Pixabay

După 24 ore de gardă medicii sunt uneori obligați să intre în sala de operație FOTO: Pixabay

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a reușit să-i stârnească pe medici după un mesaj postat pe contul său de Facebook. În postare critică dur opinia unui medic, șeful Secției de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, care susține, conform unei publicații locale, că „doctorii trebuie să doarmă în gardă”.

Doctorii trebuie să doarmă în gardă?

Nu vrea și pijamale de serviciu domnul doctor IULIAN PREDA, șeful secției de Chirurgie Generală în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani?

Mentalitate de feudal al spitalului de provincie din timpurile trecute, aroganță și nesimțire!

As vrea să-mi spună cineva daca există protocoale medicale, standarde de calitate, cărți de medicină, în care să se prevadă că medicul poate dormi în timpul gărzii. Daca da, atunci propun să le asiguram acestor medici mobilier de dormitor, paturi confortabile, aer condiționat, CPAP-uri pentru cei care sforăie sau au apnee în somn, ceasuri deșteptătoare programate cu ora de ieșire din gardă și nu în ultimul rând, pijamale de serviciu asigurate prin serviciul de lenjerie al spitalului, eventual două seturi că poate omul transpiră în timpul somnului”, scrie președintele asociației care luptă pentru drepturile pacienților.

Mesajul continuă, iar Barbu face referire și la posibilitatea ca medicul să fie trezit „de o asistentă drăguță și sexi” și insinuează chiar mai mult.

„Aaa, să nu uităm, salarizarea, salarizarea să fie făcută identic (sau ceva mai motivant) cu salarizarea acelor medici care pe timpul gărzii nu au timp să bea un pahar cu apă, având multe cazuri grave. Eventual, dacă ei insistă, să li se dea și spor pentru burnout.

Pentru că este la modă în ultimul timp, prefecții care îndrăznesc să facă controale inopinate în spitale, să aibe grijă să pășescă ușor, să nu se contrazică zgomotos cu portarii privind accesul în unitate pentru că îi trezesc pe medicii de gardă.

Câtă nesimțire și aroganță au unii dintre medici!”, își încheie Vasile Barbu postarea.

Reacțiile au venit la scurt timp, cei mai mulți medici explicând, cu argumente, de ce este important ca într-o gardă care durează 24 de ore, și după medicul mai stă și în tură, acesta să se odihnească dacă are posibilitatea.

„Un medic stă 24 ore în gardă și apoi continuă norma de baza înca 6 ore”

Domnule Barbu, de data asta chiar că ați dat cu oiștea în gard. Din punctul dumneavoastră de vedere este inacceptabil ca într-o gardă de 24 de ore un om (pentru că sper că înțelegeți că și medicii sunt oameni) trebuie să se și odihnească câteva ore daca se poate, pentru că nu se poate chiar de fiecare dată, deși ar trebui să fie obligatorie o perioada de odihnă. Vă reamintesc domnule Barbu că un medic stă 24 ore în gardă și apoi continuă norma de baza înca 6 ore în cele mai multe cazuri. Dumneavoastră reprezentați pacienții și nu știu cum o faceți când vă doriți să fie operați de chirurgi care nu au dormit timp de 24 ore. Mai înțelept eră să sugerați gărzi de 12 ore și renunțarea la 24 ore continue care nu au nimic în comun cu siguranța pacientului și calitatea actului medical.

Dar cum la modă la noi este să aruncăm cu noroi și să înjurăm în loc să căutăm soluții, mă aștept să curgă like-urile la mesaj, însă să nu uitați că din păcate dacă se continuă așa este posibil ca medicul care acum a avut „tupeul"să doarmă în gardă să aibă „tupeul" să pună viața sa mai presus de cea a celorlalti și să renunțe la garzi.

Orice om poate să facă singur exercițiul de a nu dormi 24 ore să vadă cum va fi a doua zi. Nu mai zic să muncească 24 ore. Și după, daca se simte în stare să facă ceva, poate să își aducă și rudele să fie operați de chirurgi care sunt în aceeași stare ca el.

Sincer îmi pare rău de pacienții pe care ziceți că îi apărați. Eu personal nici mașina nu aș lăsa-o pe mâna mecanicului dacă aș ști că nu a dormit deloc în ultimele 24 ore”, îi răspunde un medic chirurg.

„S-a trezit și dl Barbu! Toți știu în țara asta medicină, agricultură și fotbal!”, susține un alt medic, iar această reacție determină un răspuns din partea președintelui ANPP. „Nu vă este rușine? Vă comportați de parcă v-am răscolit mușuroiul!”, răspunde Barbu.

Argumentele medicilor

Și alți medici susțin în comentarii că este normal ca un medic aflat în gardă să se poată ordihni, dacă nu sunt pacienți de care trebuie să se îngrijească,.

1. DA, medicul trebuie să doarmă (dacă nu are urgențe), din moment ce garda e de 24+ ore. Fiziologia organismului uman (mă refer la organismul medicului) nu se poate schimba prin ordin de ministru / afirmații demagogice.

2. Careva clama pe aici să se facă gărzile de 12 ore, fără să gândească că deocamdată cu greu se acoperă gărzile actuale.

3. Ar fi mai benefic dacă v-ați folosi energia pentru a impune eliminarea excepțiilor de la plata asigurărilor + degrevarea UPU de numeroasele non-urgențe”, scrie un alt medic.

„Cum să pretinzi unui om (medicul este și el om chiar dacă pare supraom) ca 24 de ore să fie activ și performant ?! În locul dumneavoastră aș sterge postarea și i-aș sprijini pe medici în demersurile dumnealor! Nu e prima dată cand ridică problema gărzilor de 24 de ore! Dumneavoastră cum sunteți după 24 de ore de nesomn? Ați mai sta în picioare ? Că de randament nici nu se pune problema”, este un alt comentariu.

„Domnule Barbu, un om care are 24 ore de privare de somn practică un sport extrem, iar prin repetarea acestui lucru (medicii au mai multe gărzi/luna) am vorbi chiar despre tortură. Nu exagerez și îmi asum cuvintele. Se întâmplă uneori să nu se doarmă deloc, dar medicul respectiv este un pericol pentru pacienții săi. În gardă medicul trebuie să fie pregătit pentru orice situație urgentă care apare, așa că este de dorit să prindă măcar reprize de 30 minute - cred ca aceasta este și situația cea mai frecventă și sper că toată lumea realizează că și astfel este foarte-foarte complicat și nu e pentru oricine un astfel de regim”, susține un alt medic.

Autorul postării de la care au pornit comentariile explică, răspunzând unui comentariu, că, deși 24 de ore de gardă este mult pentru un medic, nu pacienții, care ajung să nu beneficieze de atenția unui medic, sunt vinovați.

„Nu pacienții încheie contracte cu spitalele în aceste condiții”

„De ce 24 de ore? Așa este este inuman, fără îndoială. Dar pacienții ce vină au că unii dintre medici accepta să lucreze 24 de ore continuu? Indiferent că medicii lucrează efectiv 24 de ore continuu sau medicii dorm pe timpul nopții, lăsând pacienții nesupravegheați medical, tot pacienții au de pierdut. Nu pacienții încheie contracte cu spitalele în aceste condiții, nu pacienții sunt susținuți de sindicate din sănătate, nu pacienții pot influența conținutul contractelor colective de muncă, nu pacienții hotărăsc ca dormitul în gardă să nu fie reglementat de niciun fel. Nu scrie nicăieri că medicul poate dormi sau nu în gardă. Am întâlnit în atâția ani multe situații în care medicul de gardă nu avea habar de câți pacienți trebuie să aibe grijă, iar raportul de gardă era identic de la o gardă la alta, mai sărac în mențiuni specifice decât raportul de gardă al unui militar în termen de garda de pe vremuri”, mai scrie Barbu, în timp ce mesajele în care se vorbește de posibilitatea ca din ce în ce mai mulți medici să renunțe la gărzi apar și ele.

„S-ar putea în curând să nu găsiți niciun „nemernic" în spital, atunci când veți avea nevoie! Sunt destule spitale unde gărzile sunt acoperite cu medici pensionari, trecuți de 70 de ani!”, este unul dintre acestea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…