
„Nu vom percepe acest ajutor ca o datorie”/Zelenski refuză să plătească banii dați de SUA cu minerale
Președintele Volodimir Zelenski insistă că Ucraina nu este pregătită să recunoască ajutorul american oferit în ultimii ani ca datorie, în cadrul semnării acordului privind resursele subsolului cu Statele Unite.
Liderul ucrainean a subliniat că principalele puncte de compromis cu partea americană au fost incluse în acordul-cadru, a cărui semnare a eșuat la sfârșitul lunii februarie. La acel moment, s-a exclus și posibilitatea ca Ucraina să returneze fondurile către SUA pentru ajutorul primit de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, potrivit Ukrainskaia Pravda .
„Nu vom percepe acest ajutor ca o datorie, așa cum am spus. Acestea sunt lucruri absolut clare pentru mine. Cel puțin în ceea ce privește trecutul”, a declarat președintele.
În același timp, el a dat de înțeles că Ucraina este pregătită să ramburseze Statelor Unite ajutorul viitor, dacă administrația Trump îl va furniza.
„Dacă sunt avute în vedere unele perspective, un nou sprijin, noi pachete de ajutor, atunci SUA pot, desigur, să stabilească anumite condiții. Înțelegem că această echipă nu va face nimic pentru noi gratuit. Asta spun oficial”, a afirmat Zelenski.
Administrația lui Donald Trump a reinclus în versiunea acordului privind resursele subsolului cerința ca Ucraina să ramburseze toate ajutoarele oferite de Statele Unite după începutul invaziei ruse pe scară largă din 2022.
Versiunea textului acordului menționează că Ucraina se angajează să compenseze SUA pentru costul tuturor ajutoarelor – bugetare, militare și umanitare – furnizate după începutul invaziei ruse din 2022.
Inițial, Zelenski a propus în 2023 ideea de a permite accesul aliaților occidentali la resursele minerale ale Ucrainei, în schimbul unor garanții de securitate. Însă noua versiune a acordului nu include astfel de garanții, ceea ce a generat îngrijorare în rândul oficialilor ucraineni.
Noul președinte american, Donald Trump, a manifestat un interes major pentru resursele Ucrainei, susținând că SUA ar trebui să primească o formă de compensație pentru ajutorul acordat în război. Însă negocierile dintre Washington și Kiev au fost tensionate, mai ales din cauza refuzului lui Trump de a oferi garanții de securitate Ucrainei în schimbul accesului la aceste resurse.
Sursa: adevarul.ro