Nu toate alimentele vegane sunt sănătoase. Unele sunt de-a dreptul nocive pentru organism

Nu toate alimentele vegane sunt sănătoase. Unele sunt de-a dreptul nocive pentru organism

Persoanele care aleg să devină vegane fac acest lucru, în principal, pentru că îşi doresc să obţină o stare de sănătate mai bună, printr-un stil de viaţă cât mai echilibrat. Un studiu recent arată însă că nu toate produsele vegane sunt sănătoase şi că unele dintre ele pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Aflaţi în continuare ce recomandă specialiştii.

Care dintre alimentele vegane reprezintă un risc pentru sănătate? Foto arhivă

Care dintre alimentele vegane reprezintă un risc pentru sănătate? Foto arhivă

Înlocuirea cărnii şi a altor produse considerate ca fiind nocive pentru sănătatea organismului uman cu produse pe bază de plante nu este întotdeauna o condiţie suficientă pentru a vă asigura o dietă sănătoasă. Ca alimentele pe care le evităm, şi cele vegane, dacă sunt ultraprocesate, pot fi la fel de periculoase pentru sănătate. Astfel, experții spun că dietele pe bază de plante pot stimula sănătatea, dar NU dacă sunt ultraprocesate.

Deși consumul de legume proaspete şi germeni sau seminţe este legat de un risc mai mic de boli cardiovasculare, nu acelaşi lucru se poate spune despre burgeri, chiftele, cârnăciori și prăjituri vegane pe care le mâncați.

Oamenii de știință au descoperit că şi consumul de produse vegetale ultraprocesate, cum ar fi hamburgerii vegani (meniţi să înlocuiască alimentele de origine animală), prăjiturile și chipsurile vegane, creşte cu până la 15% riscul de a suferi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, informează Daily Mail .

Acest lucru a fost confirmat de oamenii de ştiinţă care au realizat un studiu, publicat apoi în Lancet Regional Health - Europe, la care au participat peste 118.000 de persoane cu vârste între 40 şi 69 de ani.

Rezultatele au indicat faptul că veganii care consumau multe alimente ultraprocesate pe bază de plante aveau un risc cu 7% mai mare de a suferi de afecțiuni precum blocarea vaselor inimii și un risc de deces cu 15% mai mare în comparație cu cei care aveau o dietă mai puțin bogată în alimente ultraprocesate.

„Se știe că alimentele proaspete pe bază de plante, cum ar fi fructele și legumele, cerealele integrale și leguminoasele, au beneficii importante pentru sănătate și mediu. Totuşi, alimentele ultraprocesate pe bază de plante sunt adesea comercializate ca fiind sănătoase. Acest studiu amplu sugerează că alimentele ultraprocesate pe bază de plante nu par să aibă efecte protectoare asupra sănătății și sunt legate de rezultate slabe în materie de sănătate”, a avertizat dr. Eszter Vamos, coautor al studiului.

Specialiştii spun că orientările nutriționale care promovează dietele bazate pe plante și reducerea consumului de carne trebuie să promoveze, de asemenea, importanța evitării alimentelor ultraprocesate pentru o bună sănătate a inimii.

Autorul studiului, dr. Fernanda Rauber, expert în medicină preventivă de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, a declarat că este prima cercetare care arată că alimentele ultraprocesate pe bază de plante sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

„În ciuda faptului că sunt pe bază de plante, aceste alimente pot contribui la factori de risc, cum ar fi dislipidemia și hipertensiunea, din cauza compoziției și a metodelor de procesare”, a spus ea.

„Aditivii alimentari și contaminanții industriali prezenți în aceste alimente ar putea provoca stres oxidativ și inflamație, agravând și mai mult riscurile. Prin urmare, rezultatele noastre susțin orientarea către alegeri alimentare pe bază de plante care iau în considerare gradul de procesare, pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate cardiovasculară”, a completat dr. Fernanda Rauber.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

4 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”