Membrii elitei politice rusești consumă din ce în ce mai mult alcool pentru a face față presiunilor tot mai mari provocate de războiul din Ucraina, a relatat presa independentă , citând surse anonime apropiate Kremlinului, parlamentului și administrațiilor regionale, scrie The Moscow Times .
Abuzul de alcool a atins noi maxime din luna martie, când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui Vladimir Putin și când au apărut informații că Kievul pregătește o contraofensivă pentru a recupera teritoriile capturate, potrivit site-ului de știri Viorstka.
Petrecerile de la Kremlin au mărit recent limitele de alcool de la una la două sticle de persoană, a declarat un strateg politic conectat cu Kremlinul.
Un viceguvernator dintr-o regiune din centrul Rusiei i-a mărturisit reporterului Viorstka că a început să bea mai mult după începerea războiului.
„Să spunem așa – nu toată lumea din administrația prezidențială obișnuia să își înceapă ziua cu un pahar de vodcă [înainte de război]”, a declarat o sursă anonimă pentru Viorstka.
„Acum cunosc mult mai mulți oameni așa, iar paharul unora s-a transformat într-o sticlă”.
Raportul lui Viorstka sugerează că elita rusă a ignorat în mare măsură rugămintea publică rară a lui Putin, făcută vara trecută, de a reduce consumul de alcool.
Un raport din septembrie al postului de știri independent Meduza a subliniat că Putin, care este renumit pentru faptul că se abține de la băutură, a devenit din ce în ce mai enervat din cauza problemelor de disciplină provocate de alcool în rândul cercului său apropiat.
„Putin crede că birocrații ar trebui să facă față mai ușor” sancțiunilor și altor consecințe rezultate din campania militară prelungită a Rusiei în Ucraina, a declarat atunci Meduza, citând una dintre sursele sale.
Dar una dintre sursele lui Viorstka a declarat că aparatchik, funcționari guvernamentali, politicieni care au o imagine publică și guvernatori au continuat să „lipsească de la întâlniri, să folosească substanțe ilegale, să întrerupă întâlniri și să participe la evenimente în stare de ebrietate”.
Deși băutura este cea mai comună formă de evadare în rândul elitei rusești, jurnaliștii au observat că, de la începutul războiului, au apărut trei mecanisme generale de adaptare în rândul oficialilor.
„Oficialii onești” care nu mai văd un sens în munca lor au recurs la alcool, la întâlniri sexuale aleatorii și la sport ca mijloace de evadare.
O a doua cohortă de funcționari a început să își dedice munca unor fapte mici și acte de binefacere.
Al treilea – și cel mai mare – contingent a ales să ignore problemele legate de război și „să înoate cu curentul în spatele lui Putin și al superiorilor lor”, a declarat una dintre sursele lui Viorstka.
„Își fac treaba și încearcă să nu vorbească și, probabil, nici măcar nu se gândesc la motivul pentru care au nevoie de ea”.
O zi obișnuită din viața unui guvernator
Sursele citate de cotidianul rusesc oferă un exemplu de zi obișnuită a șefului uneia dintre regiunile din Districtul Federal Central. Acest guvernator era considerat deja dependent de alcool, ba chiar a ratat de mai multe ori din acest motiv mesajul lui Vladimir Putin la Adunarea Federală, unde a fost invitat. În ultima vreme, el „și-a ieșit complet din minți”, spune sursa. „Ziua începe fie cu căutarea lui, fie cu o încercare de a-l trezi cu telefoane”, afirmă sursa.
Apoi, șeful regiunii este „livrat la locul de muncă”, dacă în ziua respectivă este necesară prezența sa în administrație. El se îmbată „numai cu coniac”, „își păstrează fața” la mai multe ședințe, la care, totuși, nu participă aproape deloc, „stă ca un om de zăpadă”. După masă, șeful regiunii „nu mai stă pe uscat”. Potrivit acestuia, în stare de ebrietate, guvernatorul ascultă întotdeauna aceeași muzică – cântece sovietice dedicate victoriei, grupul Lyube, care este grupul preferat al președintelui, sau „orice hohote vesele”.
În cazul sosirii oaspeților din centrul federal, asistenții șefului acestei regiuni au pregătit proceduri speciale pentru șef, băi reci și băuturi pentru trezirea rapidă din beție . Starea guvernatorului îi face să fie foarte îngrijorați, subliniază sursa citată. „Întotdeauna a băut, dar nu așa”, spune a doua sursă, apropiată de oficial, care explică aceste căderi ale șefului regiunii prin „nervi din cauza știrilor, a presiunilor de la Kremlin și a elitelor locale”.
Ce bea președintele Putin
Președintele însuși, judecând după informațiile din mass-media, abia dacă bea. O sursă apropiată Kremlinului confirmă acest lucru: „Vă voi spune mai mult, este extrem de scârbit de băutori, de bețivi, de oameni care sunt `loviți` dimineața”.
În același timp, președintele înțelege vinurile „la nivelul unui amator avansat”, a declarat o sursă, citând un somelier care l-a servit pe șeful statului în 2022. Potrivit acestuia, pentru prima dată, Putin a „plonjat” în restaurantul cunoscuților săi din Soci, împreună cu Ramzan Kadîrov, „pe neașteptate, fără avertisment și fără verificări ale FSO”. Președintele a fost mulțumit de lista de vinuri și de serviciu, iar personalul a fost surprins de gustul său în materie de băuturi alcoolice. Kadîrov nu a băut alcool, dar a plătit pentru femeile prezente la cină. „Putin a ales un anumit vin, era clar că a înțeles”, a explicat sursa. „Dar Ramzan l-a comandat în mod stupid pe cel mai scump”.
Cu toate acestea, la întâlniri, Putin, potrivit interlocutorului, comentează uneori critic starea unor participanți la evenimente. Recent, a trecut și la opoziție: președintele i-a sfătuit pe emigranții politici care protestează în Cehia „să continue să bea bere” și a amintit că, potrivit experților, aceasta conține un set mare de hormoni feminini. Rusia este foarte fericită dacă „bărbații care se adună acolo” abuzează de această băutură, a adăugat Putin. În același timp, însuși președintele și-a mărturisit în repetate rânduri dragostea pentru această băutură.