Nu sunt semne de viaţă sub ruinele unei clădiri din Beirut (echipă de salvare)
O echipă de salvare din Chile care a reluat vineri căutările pentru eventuali supravieţuitori ai puternicei explozii înregistrate acum o lună în portul din Beirut a anunţat duminica aceasta că nu sunt semne de viaţă sub dărâmături, informează dpa.
"Din punct de vedere tehnic, putem spune că nu există semne de viaţă în clădire", a declarat reporterilor Francisco Lermanda, lider al echipei de salvare chiliene numite 'Topos' ('Cârtiţele'). "Am cercetat 95% din clădire şi singura porţiune pe care o mai avem de analizat este trotuarul, dar şi acesta este plin de moloz. Ar putea fi un cadavru, dar încă nu l-am găsit", a spus Lermanda.
Salvatorul chilian a explicat că doi colegi au coborât într-un tunel, ceea ce le-a permis să excludă posibilitatea că cineva s-ar mai afla înăuntru.
Joi, echipa de salvare chiliană sosită în Liban după deflagraţia de la Beirut din 4 august, soldată cu peste 190 de morţi şi aproximativ 6.000 de răniţi, a identificat un semn de viaţă sub ruinele unei clădiri avariate, din cartierul Gemmayze, unul dintre cele mai afectate de puternica explozie.
Salvatorii chilieni, ajutaţi de voluntari din apărarea civilă libaneză, au înlăturat manual dărâmăturile de teamă că eventuala folosire a vreunui echipament ar putea duce la căderea totală a imobilului. Căutările s-au făcut în timpul dimineţii cu ajutorul unui câine de urmă, pe nume Flash, care a fost rănit în timpul misiunii şi a avut nevoie de repaus după amiază, a explicat Lermanda.
Uriaşa explozie care a afectat serios o mare parte din capitala Beirut a fost declanşată de o cantitate foarte mare de azotat de amoniu, depozitată în condiţii improprii în port. Joi, armata libaneză a anunţat că a descoperit încă 4,35 de tone de azotat de amoniu în apropierea intrării în port, pe care a înlăturat-o sâmbătă. Armata a transmis într-un comunicat că echipe de ingineri au detonat (încărcătura de nitrat de amoniu) în poligoanele sale special amenajate. AGERPRES