„Nu putem câștiga!“/Veteranii militari ruși se opun războiului din Ucraina
După ce s-a retras din Forțele Aeriene ruse la gradul de locotenent-colonel, Vitali Votanovski s-a implicat în activismul politic în orașul Krasnodar din sudul Rusiei. În prezent, el este un oponent vehement al invaziei Ucrainei și a fost reținut în repetate rânduri pentru că a fotografiat mormintele soldaților morți.
„Putin a distrus cu propriile mâini resursele de mobilizare militară a țării, iar acum acest idiot s-a băgat singur în război cu întreaga lume”, a declarat Votanovski pentru The Moscow Times.
„El a creat circumstanțe în care nu putem câștiga”.
Unul dintre puținii veterani militari care au criticat în mod public atacul Rusiei asupra Ucrainei și mobilizarea rezervelor militare de către Kremlin, Votanovski și alții ca el au fost vizați de legile de cenzură din timpul războiului și au fost ținta furiei foștilor camarazi.
„Noi [veteranii] vorbim și discutăm cu toții despre ceea ce se întâmplă”, a declarat Nikolai Prokudin, un veteran de 61 de ani, care a participat la invazia sovietică din Afganistan și care se opune războiului din Ucraina.
„Există oameni cu opinii identice cu ale mele, alții sunt mai puțin radicali... Dar majoritatea oamenilor sunt păcăliți de propagandă”, a declarat el pentru The Moscow Times.
„Mai bine să fiu încarcerat”
Prokudin a fost coautorul unei petiții anul trecut împotriva unei „escaladări a războiului” în Ucraina, împreună cu un alt veteran, Serghei Gulyaev, care a fost ofițer sovietic de informații în Afganistan.
Deși petiția a fost ulterior desființată de mulți dintre veterani care inițial o susțineau, Gulyaev nu și-a retras numele.
„Nu știu dacă voi fi mobilizat”, a declarat el pentru The Moscow Times. „Dar cu siguranță nu voi merge să lupt împotriva Ucrainei. Mai bine să fiu încarcerat”.
Unul dintre motivele pentru care Gulyaev este atât de radical în legătură cu războiul este faptul că un soldat sovietic din Ucraina i-a salvat viața în Afganistan. Fiul acelui bărbat, soldat în armata ucraineană, a fost ucis în 2014 într-o bătălie cu separatiștii susținuți de Rusia.
„Fiul unui soldat care m-a scos dintr-o situație foarte gravă pe un drum din Afganistan a murit în timp ce apăra aeroportul din Donețk... Singurul său fiu”, a declarat Gulyaev.
Gulyaev a aflat de tragedie în timpul unei reuniuni a veteranilor războiului afgan din 2016, care a avut loc în Belarus.
„Puteai simți fiori și era clar că exista mult resentiment față de ceea ce a făcut Rusia cu Crimeea și Donbas... Țara mea i-a ucis fiul”, a spus el.
Eforturile Kremlinului de a reduce la tăcere criticii invaziei
Mai mulți veterani au fost amendați pentru că au vorbit în conformitate cu legile de cenzură din timpul războiului adoptate în martie, care au fost considerate în general ca făcând parte din eforturile Kremlinului de a reduce la tăcere criticii invaziei.
În luna mai, un tribunal din regiunea Vologda, în nordul Rusiei, l-a condamnat pe căpitanul în retragere Nikolai Smyshlyaev, în vârstă de 64 de ani, pentru că a „discreditat armata rusă” printr-o postare împotriva războiului pe platforma de socializare VKontakte.
Ulterior, Smyshlyaev a fost obligat să plătească o amendă de 30.000 de ruble (496 de dolari).
Și ofițerul în retragere Andrei Prikazchikov a fost acuzat în iunie de o infracțiune similară de către un tribunal din orașul Orenburg, din centrul Rusiei.
Fostul ofițer al Forțelor Aeriene, Votanovsky a fost reținut de mai multe ori de la invazie.
Cel mai recent, el a fost oprit de poliție la începutul acestei luni în timp ce filma noi morminte militare în orașul Tikhoretsk din sudul Rusiei.
„Experiența mea în politica de opoziție îmi spune că totul în țara noastră se bazează pe minciuni”, a declarat el.
Motivele pentru care veteranii se opun războiului
Foștii membri ai armatei intervievați de The Moscow Times au citat diferite motive pentru a se opune războiului: în timp ce unii îl numesc un atac „nedrept” asupra unui vecin mai mic, alții erau îngrijorați că va provoca dureri de nedescris pentru Rusia.
„Am văzut toate acele case ruinate în Groznîi”, a declarat Igor Knyazkov, un veteran al războiului Rusiei din Cecenia și fost polițist care a fost condamnat pentru „discreditarea” Forțelor Armate în iunie pentru că și-a înlocuit poza de profil pe rețeaua de socializare VKontakte cu o fotografie pe care scria „nu războiului”.
„Luând în considerare ceea ce se întâmplă în Ucraina în acest moment și modul în care ei încearcă să preia teritorii... folosind banii noștri, ai poporului rus... [este clar că] vom plăti pentru ideile lor nebunești”, a declarat Knyazkov.
Toți foștii militari au fost de acord că, din cauza corupției și a incompetenței comandanților de rang înalt, succesul pe câmpul de luptă din Ucraina era puțin probabil.
„Nici Putin și nici [ministrul apărării, Serghei] Șoigu nu au servit o singură zi în armată, așa că nu au decât o idee slabă despre starea și capacitățile forțelor noastre armate și ale forțelor armate ale Ucrainei”, a declarat Gulyaev.
Votanovski a declarat că reformele militare sub conducerea fostului ministru al apărării Anatoli Serdiukov au „distrus practic” armata rusă, dar că adevăratul prim pas spre „ruinarea” puterii militare a Rusiei a fost reducerea duratei serviciului militar obligatoriu în 2007.
„Războiul modern este, în primul rând, războiul tehnologiei, al cunoștințelor și al abilităților. Nu este posibil să predai unui recrutat nicio abilitate de înaltă tehnologie într-un an”, a declarat Votanovsky.
Pentru Gulyaev, opoziția sa față de invazia Ucrainei a dus la pierderea președinției unei organizații de veterani afgani din orașul său natal Sankt Petersburg.
Jumătate dintre membri s-au opus realegerii sale din cauza opiniilor acestuia împotriva războiului.
„Le-am spus: «Băieți, nu voi merge cu el [Putin] în luptă. El nu ne conduce trupele călare pe un armăsar alb, ci stă într-un buncăr din Kremlin sau într-un palat din Gelendzhik cu iahturile și femeile sale»” a spus el.
Colegul său veteran din Afganistan, Prokudin, consideră, de asemenea, că opoziția față de ordinele „criminale” nu încalcă codul de onoare militară.
„Ei [ucrainenii] sunt prietenii și camarazii mei, așa că sunt profund indignat de ceea ce se întâmplă”, a declarat Prokudin.
„Aș apăra, desigur, țara noastră de ucraineni, de belaruși, de turkmeni, de kazahi”, a adăugat el. „Dar numai atunci când suntem atacați”.
Sursa: adevarul.ro