
„Nu putem avea încredere în roşcovanul ăla”/Mesajul localnicilor din regiunile miniere din Ucraina către Trump: „Aceste resurse sunt ale noastre”
În timp ce Kievul şi Washingtonul pregătesc un acord care să aloce Statelor Unite o parte din patrimoniul minier al Ucrainei, localnicii din zonele respective îi transmit un mesaj preşedintelui american Donald Trump: „Nu profitaţi de noi, aceste resurse sunt ale noastre”.
Liderul de la Casa Albă face presiuni asupra Ucrainei, ameninţând cu întreruperea ajutoarelor militare pentru războiul de apărare împotriva Rusiei, dacă SUA nu primesc nimic în schimbul miliardelor de dolari cheltuite, potrivit Agerpres.
Acordul este însă sensibil pentru ucraineni, care au o istorie îndelungată în mineritul cărbunelui şi fierului şi care speră să exploateze filoane de metale din categoria pământurilor rare, aflate la mare căutare.
Veniturile din minerit sunt vitale pentru bugetul de stat al Ucrainei. Lângă Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, se află exploatări de suprafaţă de minereu de fier, care au format cratere uriaşe.
Un localnic, pensionarul Oleksandr, în vârstă de 71 de ani, nu are răbdare cu Trump, scrie reuters.
„Nu putem avea încredere în roşcovanul ăla, nu e genul acela de om. Din câte văd, vor doar să ia, nu să dea”, spune el după ce şi-a făcut cumpărăturile în apropierea întreprinderii de exploatare şi prelucrare a fierului.
Zelenski a declarat luni, 28 aprilie 2025, că negocierile privind crearea unui fond pentru veniturile din minerit, din care ar putea retrage bani Statele Unite, au progresat după ce în 18 aprilie s-a semnat un memorandum de intenţie.
Președintele ucrainean a apreciat că „documentul a devenit mult mai puternic, mai echitabil şi ar putea fi avantajos pentru ambele popoare, pentru Ucraina şi pentru America”.
Zelenski ştie că dacă încheie un acord dezavantajos va provoca o revoltă în ţara sa.
La circa 60 de km la nord de Krivoi Rog se află oraşul Jovti Vodi - denumire care în ucraineană înseamnă „ape galbene”, unde s-au extras timp de zeci de ani fier şi uraniu.
Nina Fesenko, în vârstă de 71 de ani, care locuieşte acolo, speră ca „oamenii implicaţi în asta să se gândească la Ucraina şi la poporul său, fiindcă bogăţiile noastre minerale aparţin poporului”.
Olga Marinska, care are 68 de ani, îşi exprimă speranţa că guvernul va împiedica exploatarea Ucrainei.
„Nu trebuie să le dăm nimic. Nu cred că trebuie să facem asta într-un fel în care ei iau totul din acel fond”, spune ea.
Sursa: adevarul.ro