Nu pune nimeni piciorul în prag în fața acestor obsesii care până la urmă vor exploda?
Președinta Ungariei, Katalin Novák, se află în acest weekend în Transilvania și a publicat vineri după-amiază pe pagina sa de Facebook o fotografie făcută în strâmtoarea Vârghiş, transmite publicația Kronika. Tot vineri, ea a postat și o fotografie de la Brașov, de la un meci de hochei.
„Weekend lung în familie în Transilvania. Tur în strâmtoarea Vârghiş”, a scris Katalin Novák pe site-ul de socializare. Ea a postat și o fotografie cu ea și cu soțul ei pe albia unui pârâu.
Președinta Ungariei vine constant în vizite private în România, unele dând naștere unor momente tensionate, mai ales în contextul politicii revizioniste a Ungariei. Budapesta finanțează deschis mișcări politice autonomiste în toate țările de la granițele sale, iar principalii demnitari ai țării, în frunte cu premierul Viktor Orban, afișează simboluri revizioniste precum harta Ungariei Mari, care cuprinde și Transilvania.
În mai 2023, Ministerul Afacerilor Externe l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce, în cadrul vizitei private a preşedintei Novak Katalin în luna mai, „au fost lansate mesaje publice neadecvate”.
”Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”; a scris atunci președinta Ungariei pe Facebook. În altă postare, de la pelerinajul din Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei a scris: ”Rămas bun de la Csíksomlyó, într-una dintre cele mai sfinte sărbători din toată Ungaria. „O mamă este fericită când familia ei este împreună” s-a spus astăzi în predică. În mod similar, ca șef de stat este întotdeauna înălțător să experimentezi atunci când națiunea este împreună, așa cum am putea experimenta această unitate națională aici la revedere. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe unguri!”
La acel moment, ministerul român de Externe a reacționat: „MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arăta în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria.
„În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, precizează MAE.