„Nu poți să pui tancuri și avioane pe pâine”/Adevărul despre realitatea din Rusia
Vladimir Putin a proclamat, la începutul anului, Rusia prima putere economică din Europa și a cincea din lume, în ciuda sancțiunilor la care țara e supusă după declanșarea brutalului război din Ucraina. În realitate, pulsul economiei rusești amintește de perioada sovietică când puteai să ai bani, dar nu aveai ce să cumperi cu ei pentru că produsele dispăreau de pe rafturi și de pe piață.
Veniturile populației au crescut prin majorarea plăților sociale, în special pentru familiile bărbaților mobilizați, precum și prin comenzile de armament făcute întreprinderilor de profil. De unde a scos bani guvernul de la Moscova fără a avea o acoperire economică sănătoasă ca urmare a sancțiunilor internaționale? „I-a tipărit”, este răspunsul expertului economic rus Maxim Blant, într-un interviu pentru Hotnews.ro. Acesta a explicat adevăratul impact al sancțiunilor asupra economiei ruse și a făcut o serie prognoze pentru 2024, anul alegerilor prezidențiale în Rusia.
Maxim Blant este observator economic și publicist rus. S-a născut în 1970. A absolvit Institutul de Relații Internaționale de la Moscova. S-a ocupat de tranzacționarea la bursă și operațiuni bancare. Scrie în mai multe publicații și realizează emisiunea "Bani în Libertate" de la postul de radio “Svoboda” (“Libertate”). În prezent, locuiește în Riga, Letonia.
„Deficitul va continua să apară în cele mai neașteptate domenii”
Conform surselor oficiale, la sfârșitul anului 2023, nivelul inflației în Federația Rusă a atins 7,7%. În ce măsură această cifră reflectă realitatea și cum au simțit practic cetățenii creșterea prețurilor?
Chiar și Banca Centrală, atunci când prezintă datele oficiale, susține că urmărește nu doar nivelul oficial al inflației, ci și așa-numita „inflație resimțită”, adică felul în care oamenii o simt în buzunarele lor. Acest indicator a depășit deja 10%, situându-se acum în intervalul 13-13,5%. Trebuie să menționăm însă că inflația nu este singurul indicator relevant care arată excesul de lichiditate și deficitul de mărfuri. În Rusia, apare un fenomen similar cu deficitul, amintindu-ne de vremurile sovietice. Dacă privim tarabele cu carne de pui și ouă, vom observa că aceste produse nu doar s-au scumpit, ci și pur și simplu au dispărut. Acest deficit se manifestă acum și în cele mai neașteptate domenii. Acest fenomen va continua. Motivul principal este că în prezent, capacitatea de plată este mult înaintea productivității agenților economici locali, dar și a posibilităților de import.
Am observat că au fost publicate mai multe imagini din magazinele din Federația Rusă în care, într-adevăr, rafturile destinate cărnii de pui sunt pur și simplu goale. Cu toate acestea, cum se poate explica acest fenomen?
Așa cum am menționat, acest deficit va continua să apară în cele mai neașteptate domenii. Dacă vorbim în special despre carne de pui, trebuie să subliniem că acest tip de carne este considerat „proteina săracilor”, fiind mult mai accesibil decât carnea de vită sau de porc. Ce s-a întâmplat în Rusia în acest sens? Veniturile populației au crescut prin majorarea plăților sociale, în special pentru familiile bărbaților mobilizați care au fost răniți sau au decedat în timpul războiului. De asemenea, veniturile celor care au participat la război în baza așa-numitului contract au crescut. Trebuie să subliniem că cei care aleg voluntar să meargă la război în baza unui contract sunt adesea persoane din cele mai vulnerabile categorii de populație. Pentru ei, aceasta reprezintă singura modalitate de a câștiga bani și de a-și scoate familiile din sărăcie. Astfel, oamenii au început să dispună de mai mulți bani și au mers la magazin pentru a cumpăra carne.
Este adevărat că salariul unei persoane mobilizate pentru participarea în război este în jur de 200 de mii de ruble (2.052 de euro - n.r.)? Aici, ne-am bucura să primim o comparație cu salariul mediu în orașe mari, precum Moscova și Sankt Petersburg, în comparație cu salariile în provincii.
Deoarece nu fac parte din rândul persoanelor mobilizate, nu pot să vă spun cât de frecvent se fac aceste plăți, dar, da, este adevărat, suma poate fi și mai mare. În ceea ce privește salariile în funcție de regiune, după începerea războiului, această abordare a devenit un mit. De asemenea, este adevărat și că, înainte de război, în unele regiuni precum Tiumen, Yamal și Yakutia, unde se află minele de diamante, salariile erau deja mai mari decât în Moscova. Cu toate acestea, în prezent, uzinele care produc tehnologie militară sau alte necesități pentru război au obținut contracte generoase. Astfel, aceste întreprinderi au câștigat competiția pentru forța de muncă, care este foarte deficitară pe întreg teritoriu al Rusiei.
Această problemă s-a accentuat și mai mult după „mobilizarea parțială” (în septembrie 2022 - n.r.). În prezent, întreprinderile din domeniul apărării nu numai că plătesc salarii foarte bune, dar oferă și eliberare de la mobilizare în război. În multe astfel de localități, aceste întreprinderi sunt cele mai importante, cele de bază, iar nivelul salariilor este foarte, foarte bun. De asemenea, Rusia este un mare exportator de cereale. În prezent, practic nu mai există întreprinderi agricole mici, rămânând doar cele mari. Acolo, nivelul salariilor este evident mai mic, dar nu foarte scăzut, deoarece nivelul lefurilor crește chiar și mai rapid decât prețurile. Un proces îl alimentează pe celălalt. Cu toate acestea, pensiile și alte plăți sociale întârzie în a se adapta la acest proces, deoarece sunt calculate în continuare în baza nivelului oficial al inflației.
Și totuși, cum se distribuie salariile în aceste domenii, să putem face o comparație? De exemplu, am aflat dintr-o știre că salariile mai multor profesori din provinciile ruse au scăzut sub nivelul minim de existență.
Minimul de existență este de 20 de mii de ruble (205 de euro - n.r). Aceste salarii sunt, de asemenea, influențate de situația demografică. În prezent, în Rusia există o „gaură demografică”, iar salariile sunt calculate și în funcție de numărul elevilor din clase. Unii profesori s-au confruntat cu situația de a avea doar patru elevi într-o clasă. În ceea ce privește salariile în întreprinderile din domeniul apărării, acestea pot ajunge la 70-80 de mii de ruble (720-820 de euro - n.r.). Personalul calificat câștigă peste 100 de mii de ruble (peste 1030 de euro - n.r.).
De unde a obținut statul rus banii pentru toate aceste majorări? Cu cât timp înainte de război a trebuit să se pregătească din punct de vedere economic?
Explicația este una foarte simplă: au luat decizia și au tipărit bancnote. Chiar și Vladimir Putin, atunci când a comentat inițiativele noului președinte al Argentinei, a fost foarte sincer și a spus: „Da, ar fi posibil să trecem la dolar, însă vom risca să pierdem independența: nu vom mai putea tipări…".
La începutul anului 2023, deficitul bugetului a depășit trei trilioane de ruble. Ulterior, s-a deschis piața întunecată care permite comercializarea petrolului rus, evitând sancțiunile. Însă, practic, Guvernul cheltuie bani pe care nu-i are. Aici și observăm că un dolar deja costă peste 100 de ruble.
Despre retragerea brandurilor de pe piața rusă: cât de reușit este procesul de substituire a importurilor, menționat de mai multe ori de oficialii de la Kremlin? Și este adevărat că unele branduri au decis totuși să se întoarcă?
Este evident că în orice moment puteam să cumpărăm orice ne doream: atât Lexus, cât și piese pentru Lexus, Mercedes - orice. Întrebarea este doar la preț și persoanele care sunt gata să aducă aceste lucruri prin contrabandă. Iar contrabanda a devenit politica oficială în Rusia și se numește „importul în paralel” (prin țări terțe precum Kazahstan, Armenia, China și Turcia - n.r.). În acest context, autoritățile vamale ruse nu împiedică nicicum acest proces. Ulterior, după discuții neplăcute cu unele state, cum ar fi Kazakhstan, acestea au anunțat că nu va mai livra mărfurile importate în Rusia și Belarus. Trebuie să înțelegem că toată această producție nu întotdeauna este de calitate suficientă și nu oferă garanții, dar costă semnificativ mai mult. În ceea ce privește substituirea importurilor, da, au început să producă câte ceva. Dar trebuie să înțelegem că în Rusia au început să lanseze automobilul electric „Moskvici”: piesele sunt aduse din China, se adaugă ușile, roțile și, probabil, se vopsește. Așa arată în prezent această „substituire de import”. În general, în prezent, China a obținut practic întreaga piață rusă. În alte domenii, cum ar fi gadgeturile, calculatoarele, etc., se întâmplă aceeași situație.
„Cifrele arată destul de bine, însă nu poți să pui tancuri și avioane pe pâine”
Să trecem la prognoze. Anul 2024 este anul alegerilor prezidențiale, al căror rezultat se cam cunoaște. Și totuși, cum poate influența situația politică internă în Rusia economia acestei țări?
Din câte înțeleg, situația politică nu s-a schimbat prea mult în ultimele luni. Chiar și dispariția ouălor și „biciurile publice” ale unor miniștri atrag doar atenția populației asupra ecranelor televizoarelor. Nu cred că acum în Rusia există o anumită intrigă politică. Dacă vorbim despre prognozele economice, în decembrie (2023 - n.r.), Ministerul Finanțelor a bătut un record și a cheltuit într-o lună peste 5,5 trilioane de ruble, când în toate celelalte luni ale anului, cheltuia, în medie, puțin peste două trilioane de ruble. Acești bani vor începe să ajungă pe piață aproximativ la începutul lunii ianuarie sau în februarie. Atunci va începe accelerarea inflației.
De asemenea, Ministerul va continua să finanțeze în avans comenzi pentru necesități militare. Aceasta este o injectare imensă de bani. În plus, prețurile la petrol scad - observăm cu toții acest lucru. Din acest motiv, va exista o presiune puternică asupra inflației. Aceasta va fi astupată până la alegeri, prin toate metodele posibile. Vor „trimite” miniștri după ouă, carne de pui, absorbante pentru femei, chiloți și șosete pentru bărbați. Așa cum a fost în timpurile sovietice: brusc ceva dispare și toți încep să alerge și să caute. Toți vor urmări cu atenție cum Putin îi va pedepsi pe unii miniștri, iar unii poate chiar vor fi concediați. Unii poate chiar vor fi trimiși în pușcărie. Va fi un spectacol. Vârful inflației anuale este prognozat pentru perioada de vară. Este greu de prezis ce va urma, pentru că, din câte observ, cursul dolarului nu va putea fi menținut mai jos de 100 de ruble. Cel mai probabil, Banca Centrală pur și simplu va anula comercializarea dolarului și euro de pe bursa de la Moscova, astfel încetând să urmărească aceste cotații. Mult va depinde și de evoluția pieței petrolului.
Deocamdată lucrurile nu stau tocmai bine pentru Federația Rusă. În general, cifrele arată destul de bine, însă nu poți să pui tancuri și avioane pe pâine. Chiar în perioada războiului din Cecenia (1994-1996 - n.r.), cheltuielile pentru scopuri militare nu au fost atât de mari. Această situație poate fi comparată doar cu perioada Războiului Rece, când Uniunea Sovietică concura cu Statele Unite ale Americii. Însă acum apare întrebarea: ce se va întâmpla cu acest sector „umflat”, în care oamenii s-au obișnuit deja să câștige mai bine și să beneficieze de pachete sociale? Dacă acești oameni vor fi lipsiți de toate acestea, atunci ar putea apărea nemulțumire socială.