'Nu ne spuneţi nouă să depunem armele, spuneţi-le mai bine americanilor' (talibanii afgani)
Emisarul special de pace al SUA pentru Afganistan ar trebui să înceteze să-i cheme pe militanţii talibani să depună armele, şi să convingă în schimb Statele Unite să pună capăt folosirii forţei, au declarat vineri talibanii, relatează Reuters.
Zalmay Khalilzad, un diplomat american născut în Afganistan, a intrat în a şasea rundă de discuţii cu gruparea extremistă islamistă în Qatar în această săptămână, în încercarea de a pune capăt celui mai lung război al Americii.
"În sesiunea noastră de deschidere, le-am subliniat talibanilor că poporul afgan, care sunt fraţii şi surorile lor, vrea ca acest război să se termine", a declarat Khalilzad într-o postare pe Twitter.
"Este timpul să depunem armele, să oprim violenţa şi să îmbrăţişăm pacea", a adăugat el.
Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a postat o serie de tweeturi foarte critice.
"@US4AfghanPeace (contul de pe care postează Khalilzad) ar trebui să uite ideea ca noi să depunem armele", a declarat el.
"În loc de astfel de fantezii, el ar trebui să ducă această idee acasă (în SUA) despre oprirea folosirii forţei ce provoacă pierderi umane şi financiare administraţiei de la Kabul în decădere", a continuat purtător de cuvânt al talibanilor.
El a spus că Statele Unite ar trebui să înceteze să repete strategii eşuate, dar să se aştepte la rezultate diferite: "Ar fi mai bine dacă @US4AfghanPeace ar avea curajul să numească o spadă spadă, nu o unealtă de grădinărit, şi să accepte realităţile actuale".
Lupte intense continuă în întreaga ţară, unde talibanii controlează sau influenţează mai mult teritoriu decât oricând după izgonirea lor de către trupele conduse de SUA în urma atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.
Statele Unite au aproximativ 14.000 de militari în Afganistan ca parte a unei misiuni conduse de NATO, cunoscută sub numele de Resolute Support, care antrenează şi asistă forţele de securitate ale guvernului afgan în lupta lor împotriva combatanţilor talibani şi a grupurilor extremiste precum Statul Islamic şi Al Qaida.
După cinci runde de discuţii, Khalilzad a raportat unele progrese spre un acord de retragere a trupelor americane şi cu privire la modul în care talibanii i-ar împiedica pe extremişti să folosească Afganistanul pentru a lansa atacuri.
Talibanii, care refuză să discute cu guvernul afgan, insistă că discuţiile nu pot înainta până când nu pleacă forţele străine.
"Pacea va necesita ca noi să găsim un teren comun în patru probleme interconectate: retragerea trupelor, asigurări privind combaterea terorismului, dialog interafgan şi negocieri, precum şi reducerea violenţelor care să conducă la o încetare completă a focului", a declarat Khalilzad în postarea sa pe Twitter.AGERPRES