„Nu ne permitem să pierdem fonduri europene” / Parlamentarii, chemați din vacanță pentru legea pensiilor speciale
Premierul României a anunțat că săptămâna viitoare va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.
„Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR . Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
Premierul României a punctat că „este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR
„Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Regulamentul Camerei Deputaților precizează că convocarea unei sesiuni extraordinare se face la cererea președintelui României, a Biroului Permanent sau a celor puțin unei treimi din numărul deputaților. Cererea se face face în scris și cuprinde ordinea de zi și perioada de desfășurare a sesiunii.
Este de precizat că în ultimii ani parlamentarii nu au mai fost convocați în sesiuni extraordinare.
Hibele legii pensiilor speciale
Magistrații CCR au declarat în unanimitate ca parțial neconstituțională legea pensiilor speciale, fiind retrimisă în Parlament să fie corectate prevederi precum recalcularea pensiilor aflate în plată.
Într-una dintre rarele sale ieșiri publice, șeful CCR, Marian Enache , a fost cel care a anunțat decizia sa și a colegilor. Enache a fost și judecător-raportor pe speță, ceea ce înseamnă că el a pregătit argumentele, apoi ceilalți colegi au analizat considerațiile sale pe tema proiectului de lege.
Nu mai puțin de 6 articole din proiectul de lege au fost declarate neconstituționale, din cele 15. Trei dintre acestea se referă exclusiv la magistrați, unul la personalul auxiliar din instanțe, un altul la aplicarea prevederilor privind cine se califică la beneficierea actualelor prevederi pentru pensionare încă o perioadă, iar ultimul referitor la impozitarea cu 15% a părții necontributive din pensie.
Sursa: adevarul.ro