„Nu mâncați nimic după ora 18”/7 minciuni despre nutriție cel mai des crezute, care îi irită pe dieteticieni

„Nu mâncați nimic după ora 18”/7 minciuni despre nutriție cel mai des crezute, care îi irită pe dieteticieni

Dacă ceva are puține calorii și puține grăsimi, nu înseamnă automat că este mai sănătos. Este doar una dintre ideile greșite când vine vorba de nutriție, la fel ca o altă concepție eronată, potrivit căreia sarea de mare este mai sănătoasă decât sarea de masă.

Niciodată să nu consumați mai mult de două ouă pe zi. Optați pentru pâine integrală și evitați-o pe cât posibil pe cea albă. Renunțați la băuturile răcoritoare zaharoase.

Acestea sunt doar câteva dintre sutele de așa-zise „reguli” ale dietei cu care am fost hrăniți de-a lungul anilor și cărora ni s-a spus că sunt esențiale pentru sănătatea optimă.

Cu toate acestea, dovezi tot mai multe sugerează că, de fapt, o dietă sănătoasă este mult mai simplă - constând într-un echilibru al tuturor grupelor alimentare, cu puțin zahăr și produse nesănătoase, și multe fructe și legume.

Dieteticienii au dezvăluit cele mai comune convingeri despre dietă care sunt complet false.

Multe dintre acestea pot veni ca o surpriză; de exemplu, ideea veche de când lumea că prea multe ouă sunt dăunătoare din cauza nivelurilor ridicate de colesterol - substanța grasă care poate afecta arterele.

S-ar putea să fiți, de asemenea, șocați să aflați că un aport scăzut de calorii nu înseamnă neapărat mai sănătos.

Dieteticienii au făcut o listă cu mituri despre nutriție care îi irită cel mai mult.

Zahărul "natural" este mai sănătos decât zahărul obținut din sfeclă

Mierea și siropul de arțar pot avea proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii.

Dar modul în care acestea afectează sănătatea noastră rămâne necunoscut. Cu toate acestea, ceea ce s-a dovedit este că zahărul "natural" are aceleași calorii ca și zahărul obișnuit și un efect identic asupra sângelui nostru.

"La finalul zilei, corpul tău digeră și percepe toate aceste alimente ca fiind zahăr", a declarat dieteticiana Alyssa Pacheco pentru Yahoo Life, citat de Dailymail .

Consumul excesiv de zahăr de orice fel este nociv și poate crește riscul de îngrășare, ducând la diabet, boli cardiovasculare, cancer, tulburări metabolice, depresie și deteriorare cognitivă.

În loc să vă faceți griji despre ce fel de zahăr alegeți, Pacheco recomandă să alegeți ceea ce preferați și să consumați în mod moderat.

Asociația Americană a Inimii recomandă un consum zilnic de zahăr adăugat de cel mult șase lingurițe pentru femei și nouă lingurițe pentru bărbați.

Sarea de mare are proprietăți "vindecătoare"

Similar zahărului, sarea de mare, sarea de Himalaya și sarea de masă sunt în esență toate sare, conținând în jur de 40% sodiu, care este compusul care afectează tensiunea arterială.

Sarea de mare are un proces minim de prelucrare și ar putea conține cantități mici de magneziu, calciu și potasiu.

Sarea de masă, pe de altă parte, este prelucrată pentru a elimina impuritățile și, de obicei, are adaos de iod pentru sănătatea tiroidei.

Dar, atâta timp cât dieta dvs. este echilibrată, nu este nevoie să obțineți mineralele din sarea de mare.

"Consumul excesiv de sodiu este legat de hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate, deci este important să limităm în general aportul de sodiu, indiferent de tipul de sare utilizat", a spus Michelle Rauch, dietetician pentru Actors Fund.

Nu mânca mai mult de două ouă pe zi

Încă o convingere greșită este că ouăle sunt dăunătoare și vor crește nivelul de colesterol.

Datorită conținutului lor de colesterol, ouăle au fost mult timp subiectul unor dezbateri aprinse cu privire la rolul lor în cauzarea problemelor cardiace.

Dar cercetătorii au afirmat că nu există nicio legătură. Studiile arată că colesterolul din ouă nu pare să crească nivelurile de colesterol așa cum fac unele alte alimente, cum ar fi cele bogate în grăsimi saturate.

Într-un studiu din 2020, o echipă din SUA condusă de un cercetător de la Harvard nu a găsit nicio asociere între consumul de ouă și riscul de boală cardiovasculară (BVC) - care poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.

"Ouăle pot face parte dintr-o dietă sănătoasă și pot susține menținerea masei musculare, starea generală de bine, ajută la îndeplinirea nevoilor zilnice de proteină și sunt o sursă versatilă de proteine care poate fi adăugată la multe mese diferite", a spus dieteticianul sportiv Umo Callins.

"Nu mâncați nimic după ora 18"

"Corpul tău nu are un ceas intern care să strige la celulele tale: "Este ora 18:00, timpul să stochezi această hrană pentru a lua în greutate!"', a declarat Katie Schimmelpfenning, dietetician și fondatoare a Eat Swim Win.

"Energie este energie, indiferent când este consumată."

Persoanele care fac exerciții fizice seara, de exemplu, au nevoie de ceva după antrenament pentru repararea și creșterea musculaturii.

Și persoanele care lucrează în schimburi de noapte vor trebui să mănânce în timp ce sunt treze, a spus Schimmelpfenning.

Studiile au arătat că nu momentul în care mâncați poate cauza potențial luarea în greutate, ci ceea ce mâncați.

Mâncatul mai mult în prima parte a zilei poate ajuta la gestionarea senzației de foame mai târziu și vă poate împiedica să mâncați prea mult.

Dieteticianul și autorul Rhyan Geiger a spus: "Totul se reduce la tipurile de alimente pe care le alegi."

"Optarea pentru fructe proaspete, legume sau cereale integrale este mult diferită față de optarea pentru biscuiți, bomboane și dulciuri."

"Săriți peste micul dejun și beți cafea în schimb pentru a evita obezitatea"

Majoritatea dintre noi depindem de ceașca noastră de cafea de dimineață. Dar aceasta nu înlocuiește o masă sau mic dejun.

În timp ce o ceașcă de cafea poate fi bogată în antioxidanți, conține doar în jur de cinci calorii și niciun conținut de proteine, grăsimi sau carbohidrați.

Dieteticiana Patricia Kolesa a spus: "În timp ce [unele] cafele includ proteine și grăsimi din lapte, nu vă vor satisface și energiza în aceeași măsură în care o face un mic dejun tradițional."

Nutriționiștii au avertizat și că cafeaua este acidă și, prin urmare, grea pentru stomacul gol.

"Rămâneți doar la produse proaspete"

Unii oameni cred că ar trebui să rămână în zonele exterioare ale magazinului atunci când fac cumpărături alimentare, deoarece aici este concentrată producția proaspătă, dar dieteticiena Lauren Harris-Pincus a spus că acesta ar fi o greșeală și este un mit 'dăunător'.

"Aveți o comoară de alimente bogate în nutrienți și culturale în culoarele din mijlocul magazinului, inclusiv fructe și legume congelate, fructe de mare, fasole conservată, fructe și legume conservate, precum și fasole uscată, cereale integrale, nuci, semințe și condimente", a spus ea.

Doamna Harris-Pincus recomandă să cumpărați din toate zonele supermarketului care au alimente integrale de înaltă calitate.

Dar doar pentru că ceva este congelat nu înseamnă că este mai rău decât ceva proaspăt, au afirmat experții.

"De fapt, fructele și legumele congelate pot conține niveluri mai mari de nutrienți", a spus nutriționista britanică Kim Pearson.

Asta pentru că acestea sunt congelate în vârful sezonului lor - imediat după recoltare - și trec printr-un proces minim înainte de congelare, ceea ce înseamnă că își păstrează mulți dintre nutrienți, a explicat doamna Pearson.

În contrast, produsele proaspete pot sta într-un supermarket zile sau săptămâni după recoltare, ceea ce înseamnă că se pot pierde mai mulți nutrienți până când sunt consumate.

Dieteticiana Alyssa Pacheco a spus: "Alegerea opțiunilor cu cea mai mică valoare calorică vă va lăsa de obicei cu senzația de foame și nesatisfăcuți, determinându-vă în cele din urmă să mâncați prea mult."

"În plus, consumul insuficient de calorii poate avea efecte negative pe termen lung, deoarece poate scădea rata metabolică."

Unele alimente bogate în calorii și grăsimi, cum ar fi nucile, avocado și uleiurile, sunt pline de nutrienți.

Așa cum este și cazul caloriilor, faptul că un aliment are conținut scăzut de grăsimi nu înseamnă neapărat că este mai bun decât unul cu conținut complet de grăsimi. Grăsimea este necesară pentru a ne ajuta să ne simțim sătui, să absorbim mai bine vitaminele solubile în grăsimi și să oferim gust.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”