NU le mai SCAPĂ, îl BELESC!

NU le mai SCAPĂ, îl BELESC!

Procurorii DNA Constanţa fac, joi, percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Constanţa, la birourile Fundaţiei Fantasio şi la mai multe firme, într-un dosar privind infracţiuni electorale şi de serviciu, faptele de corupţie şi cele asimilate acestora fiind comise în perioada 2009-2013. Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este vizat în dosar, fiind suspectat de abuz în serviciu, după ce ar fi făcut plăţi nelegale către mai multe firme, precum şi de conflict de interese, pentru contracte încheiate cu firma lui Sorin Strutinsky.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicușor Constantinescu, este suspectat de mai multe fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Astfel, în anul 2012 preşedintele CJ Constanţa a acceptat şi decontat, cu ştiinţă, o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal. Astfel, ar fi fost plătită ilegal suma totală de peste un milion de lei.

Anchetatorii mai notează că în anul 2012 Consiliul Judeţean Constanţa a făcut plăţi nelegale pentru servicii de publicitate în valoare de câteva milioane de lei către SC Combat Press SRL Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL, fără ca aceste servicii să aibă legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţa decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu ca informaţii de interes public, conform Legii nr. 544/2001 şi Legii nr. 52/2003;

 Conform surselor citate, tot în anul 2012, pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de întreţinere la drumurile judeţene şi pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi lucrări de împădurire, CJ Constanţa a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea acestora, reprezentând organizare de şantier, fără existenţa documentelor justificative, faptă care a dus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 de lei.

Totodată, Nicuşor Constantinescu este suspectat de către procurorii DNA de conflict de interese, după ce în 20 noiembrie 2009 CJ Constanţa a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care este asociat Sorin Gabriel Strutinsky, persoană aflată în relaţii comerciale cu el. În baza acestui contract, CJ Constanţa a făcut plăţi în mai multe rânduri, începând cu anul 2010 şi până în martie 2014, valoarea totală a sumelor plătite depăşind 9,6 milioane de lei.

Documentele anchetatorilor mai arată că Nicuşor Constantinescu ar fi fost în conflict de interese şi în iunie 2011, după ce a încheiat cu SC Soti Cable Neptun un alt contract de prestări servicii, în baza căruia ar fi fost făcute plăţi de aproape 13.000 de lei.

Anchetatorii mai spun că CJ Constanţa ar fi încheiat cu firma lui Strutinsky alte trei contracte, în anii 2013 şi 2014, şi ar fi făcut plăţi, în baza acestora, în valoare de peste 500.000 de lei.

Totodată, anchetatorii consideră că Nicuşor Constantinescu s-a aflat în conflict de interese şi prin încheierea unui contract de prestări servicii, în februarie 2013, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care este asociat tot Sorin Strutinsky, şi ar fi făcut plăţi în mai multe rânduri, în anii 2013 şi 2014, în cuantum total de peste 63.700 de lei.

În acest dosar, este vizat şi Cristian Bogdan Zgabercea, fost director în Consiliul Judeţean Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, fiind suspectat că l-a ajutat pe Nicuşor Constantinescu să facă plăţi ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către diverse asociaţii.

De asemenea, în acelaşi dosar este vizată şi Gina Hortolomei Moscu, administrator şi asociat la mai multe societăţi, ea fiind suspectată de abuz în serviciu.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că procurori ai Serviciului Teritorial Constanţa fac cercetări într-o cauză penală ce vizează "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, infracţiuni electorale şi infracţiuni de serviciu, comise în perioada 2009-2013".

Potrivit sursei citate, anchetatorii fac joi 19 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Prahova şi Sibiu, din care una este sediul unei instituţii publice, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi fundaţii.

Surse judiciare au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că instituţia publică unde au loc percheziţii este Consiliul Judeţean Constanţa. De asemenea, procurorii au descins şi la birourile Fundaţiei Fantasio, din cadrul Pavilionului Expoziţional din Constanţa.

La sediul Consiliului Judeţean Constanţa sunt prezenţi şi preşedintele Nicuşor Constantinescu şi vicepreşedintele Cristian Darie.

Anchetatorii fac percheziţii şi la sediul SC Aqualand SA şi la punctul de lucru al firmei din zona Cazino Sud, la Hotel Cupidon din Eforie Nord, la sediile firmelor SC Martin Resorts SRL din Mamaia, la sediul social al SC Taste It Events&Catering SRL, din cadrul Pavilionului Expoziţional, la SC Expertisa SRL din Constanţa, la sediul social al SC Metropolitan SRL din oraşul Ovidiu, la sediul SC Xenoti SRL din staţiunea Mamaia, din cadrul Complexului Flora, precum şi la sediul SC Passion SRL din Ploieşti, judeţul Prahova.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...