„Nu-l alungaţi pe Robinson Crusoe de pe insula pe care o numeşte casă!”
Un bărbat şi un câine. În rest, doar valuri, nisip şi nuci de cocos. Viaţa din ultimii 20 de ani a fost un adevărat paradis pentru bărbatul de pe Restoration Island, de pe coasta de nord-est a Australiei.
O fericire pe care averea sa nu a putut să o cuprindă, cât a fost. Mutat din 1993 pe insulă, trăind cu crabi şi nuci de cocos, dar şi internet obţinut cu ajutorul panourilor solare, viaţa lui David Glasheen nu s-a rezumat la supravieţuire.
În 1987, David a pierdut la bursă 10 milioane de dolari într-o singură zi. A urmat rapid despărţirea de soţia sa, precum şi pierderea casei sale. Cu ultimii săi bani, a cumpărat o parte din peticul de pământ numit Restoration Island, unde s-a mutat acum 21 de ani.
Astăzi spune despre el că este „cel mai norocos om din lume”.
Trăind o viaţă izolată, Glasheen a învăţat cum să-şi fie atotsuficient, cum să cultive legume şi chiar cum să-şi producă singur berea. În continuare se ocupă de acţiuni şi de bursă, folosindu-se de un cont online. Este varianta modernă a lui Robinson Crusoe , care s-a izolat fizic şi mental, fiind la curent doar cu ce alege el.
„Înveţi să supravieţuieşti. Pentru că dacă nu faci asta şi nu o faci repede, mori aici. Este un loc fabulos, iar eu sunt cel mai norocos om să fiu aici”, spunea recunoscător.
„Am învăţat atât de multe de când am venit pe insulă. Am început, pentru prima dată în viaţa mea, să valorific şi să apreciez lucrurile importante. Încrederea, sinceritatea, respectul – lucrurile simple”, povesteşte Glasheen.
„Am descoperit că, de fapt, ai nevoie de foarte puţine lucruri ca să faci multe”, a spus el
Cu toate că-şi iubeşte viaţa din paradis, recunoaşte că se simte singur câteodată. Acum câţiva ani, a apelat la un site de matrimoniale pentru a-şi găsi dragostea. A primit sute de mesaje, dar nimeni nu a fost aproape de sufletul lui.
„Te poţi simţi foarte singur aici. Tot ce mai pot spera este să apară o sirenă pe plajă”, spune amuzat Glasheen.
A avut o prietenă care s-a mutat cu el pe insulă, dar viaţa la 2.000 de kilometri de Brisbane a fost mult prea dificilă pentru ea. Primeşte vizite ocazionale de la oameni care trec cu barca, fermieri sau jurnalişti care vin să scrie despre el.
Chiar şi aici, la capătul lumii, Glasheen nu este scutit de probleme. În 2012, autorităţile din Queensland au încercat să-l evacueze, pentru că nu şi-a onorat promisiunea. Glasheen a închiriat o treime din insulă direct de la guvernul australian pentru 13.000 dolari pe an. Una dintre condiţiile contractului semnat pentru 43 de ani a fost ca bărbatul să dezvolte şi să faciliteze pescuitul şi să construiască unităţi de cazare, evaluate la minimum 131.000 de dolari. Curtea Supremă din Queensland Supreme Court a hotărât, la acea vreme, că pământul trebuie retrocedat şi că David, împreună cu partenerii săi de afaceri din acte, sunt intruşi.
„Această hotărâre este îngrozitoare”, spunea acesta pentru „The Daily Telegraph”. A contestat în instanţă decizii Curţii, în măsura în care la acea vreme a fost susţinut şi de public . A fost creată o pagină de Facebook pentru susţinerea lui , televiziunile au prezentat cazul lui, cu o abordare favorabilă acestuia. „Nu-l alungaţi pe Robinson Crusoe de pe insula pe care o numeşte casă!” au fost genul de mesaje promovate pentru a-l ajuta pe Glasheen să rămână în casa construită de el.
Ce se va face dacă va trebui să părăsească insula? „Nu am nicio idee. Trăiesc acum. Mâine pot să mor”, a spus el.
Sursa: adevarul.ro