Nu există dovezi clare că meditația sau practicarea de mindfulness te fac fericit. Ce arată noile studii

Nu există dovezi clare că meditația sau practicarea de mindfulness te fac fericit. Ce arată noile studii

Modalitățile recomandate în mod obișnuit de a ne îmbunătăți starea de spirit, care pot include meditația , exprimarea recunoștinței sau petrecerea timpului în natură, se bazează adesea pe studii mici și nefondate.

Meditația și timpul petrecut în natură nu au neapărat legătură cu fericirea FOTO Arhivă

Meditația și timpul petrecut în natură nu au neapărat legătură cu fericirea FOTO Arhivă

Sute de studii susțin că practicarea de mindfulness, plimbarea în natură și exprimarea recunoștinței ne fac mai fericiți. Noile revizuiri arată însă că majoritatea lucrărilor de cercetare care analizează aceste strategii se bazează pe studii mici, prost concepute, ceea ce ar putea face concluziile lor nesigure, notează NewScientist .

Acest lucru nu înseamnă că astfel de practici nu funcționează, însă este nevoie de cercetări științifice mult mai aprofundate, pentru a demonstra că funcționează, spune Elizabeth Dunn de la Universitatea British Columbia, Canada.

Studiile despre fericire, în mare parte nefondate

În urmă cu un deceniu, domeniul cercetării psihologiei a trecut printr-o „renaștere”, când oamenii de știință și-au dat seama că modurile lor standard de a efectua experimente ar putea duce la rezultate false. Aceste studii au avut adesea prea puțini participanți.

De atunci și până în prezent, cercetătorii sunt așteptați să-și preînregistreze studiile, ceea ce înseamnă că își definesc planurile de analiză statistică, înainte de a începe experimentul.

Trebuie să ne angajăm asupra modului în care vom face studiul și cum vom face analizele înainte de a pune efectiv mâna pe date. Acest lucru reduce dramatic riscul de a găsi rezultate fals pozitive, spune Dunn.

Curioși despre modul în care studiile dinainte de „renaștere” ar fi influențat rezultatele cercetării fericirii, Dunn și colegul ei Dunigan Folk au efectuat căutări pe Google pentru expresii precum „cum să fii fericit” și „moduri dovedite științific de a fi mai fericit”.

Cele mai importante cinci strategii de îmbunătățire a fericirii din aceste căutări au fost exprimarea recunoștinței, socializarea, exercițiile fizice, practicarea de mindfulness sau meditație și statul în natură.

Cercetătorii au căutat apoi, în reviste științifice, publicate până la jumătatea lunii noiembrie 2022, studii privind aceste cinci strategii, excluzându-le pe cele formate din persoane cu afecțiuni medicale terminale sau probleme de sănătate mintală.

Din cele 532 de studii care se potrivesc criteriilor lor, doar patru au fost considerate robuste conform standardelor actuale, definite ca având cel puțin 45 de participanți, precum și un plan clar preînregistrat la începutul experimentului.

Cum să fii fericit, conform celui mai longevive studii

Două dintre aceste studii au vizat exprimarea recunoștinței, iar celelalte două au vizat beneficiile interacțiunilor sociale. Niciunul dintre studiile care s-au referit la conștientizare sau meditație, exerciții sau timp petrecut în natură nu a avut destui participanți și nu a implicat preînregistrare.

95% dintre studii sunt mult prea mici. Deci, pur și simplu nu putem pune prea multă bază în ele, spune Dunn.

Chiar și așa, astfel de strategii ar putea, teoretic, să ajute la îmbunătățirea fericirii.

Cu siguranță nu vrem ca oamenii să creadă, în urma acestui studiu, că dacă ai o practică zilnică de meditație care te face cu adevărat fericit, ar trebui să încetezi să o faci. Doar că nu există încă dovezi care să arate că acest lucru funcționează pentru toată lumea”, a conchis ea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…