„Nu este niciodată un semn bun”/Fost ofițer CIA despre cine va câștiga războiul din Ucraina
SUA și Occidentul ar trebui să decidă cât mai curând posibil să schimbe tipul de arme trimise în Ucraina și să îi furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă și tancuri, spune Philip Wasielewski, analist militar și fost ofițer CIA.
În opinia sa, autolimitarea Occidentului în această chestiune nu are sens, iar aceaste arme sunt necesare pentru succesul contraofensivei ucrainene.
La mai bine de cinci luni de la începutul invaziei rusești pe scară largă, ofensiva Rusiei a fost în mare măsură oprită, iar Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă. Potrivit lui Philip Wasielewski, soarta sa va depinde în mare măsură de doi factori: rezervele umane ucrainene și armele furnizate de SUA și de restul Occidentului.
„Nu este niciodată un semn bun”
Generalul prusac Carl von Clausewitz obișnuia să spună că fiecare atac are punctul culminant: ar trebui să ne gândim la el ca la un val care ajunge la țărm și atinge apogeul și apoi se retrage, explică Wasielewski. „Acum se pare că ofensiva (rusă) din Donbas a culminat, așa cum a fost cazul anterior cu atacul de la Kiev”, adaugă el, citat de Polska Times .
Deși forțele ruse continuă să avanseze ușor, o mare parte din unitățile terestre trimise în Ucraina sunt distruse sau grav avariate, la fel ca rezervele trimise acolo, iar rușii întâmpină mari dificultăți în a găsi forțe suplimentare.
"Nu este niciodată un semn bun dacă cauți oameni care să lupte în închisori sau în cluburile de pensionari", spune Wasielewski. În acest fel, adaugă el, Rusia desfășoară o „mobilizare ascunsă” pentru că îi este frică să anunțe mobilizarea universală.
Totuși, fostul ofițer CIA notează că și ucrainenii au suferit pierderi semnificative.
Întrebarea cheie și armele din Occident
Câștigătorii acestui război vor fi cei care reușesc să-și reînnoiască, să-și reconstruiască armata și să o susțină logistic, spune expertul. "Întrebarea cheie acum este: unde sunt rezervele ucrainene? Știm că mulți (soldați) au fost chemați pentru a reumple unitățile din prima linie, dar există și alte unități din spate care se pregătesc pentru o contraofensivă?"
Echipamentele furnizate de Occident vor avea, de asemenea, o importanță cheie. După cum subliniază Wasielewski, până acum livrările au fost bine adaptate nevoilor ucrainenilor, dar acum aceste nevoi se schimbă. Acestea includ, printre altele, avioane de luptă americane F-15 și F-16, tancuri, vehicule de luptă de infanterie și rachete cu rază lungă de acțiune.
„Acum e nevoie de arme pe care ucrainenii le-ar putea folosi pentru a contraataca, pentru a distruge forțele ruse înrădăcinate, pentru a lua inițiativa și a-și recâștiga pământurile”, spune el.
Wasielewski afirmă că deși implementarea anumitor sisteme, precum avioanele de luptă, poate dura luni de zile, decizia este necesară acum. El citează, de asemenea, experți care spun că câteva luni ar fi suficiente pentru a instrui piloții să efectueze atacuri aer-sol.
Wasielewski acordă o atenție deosebită problemei furnizării ATACMS, rachete cu rază de acțiune de 300 km compatibile cu lansatoarele HIMARS deținute de Ucraina. Ca urmare a livrărilor HIMARS, rușii au fost deja nevoiți să se deplaseze la 80 km de la nodurile frontale unde și-au descărcat trenurile de aprovizionare, ceea ce le-a complicat semnificativ logistica. Livrările ATACMS le-ar perturba și mai mult logistica, făcând aprovizionarea trupelor lor aproape imposibilă, a evaluat Wasielewski.
În ciuda presiunilor din partea Congresului SUA, administrația președintelui american Joe Biden nu a fost de acord cu livrarea acestor rachete. Așa cum a spus consilierul pentru Securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, motivul este evitarea escaladării și a începerii unui război mondial.
Potrivit expertului militar, o astfel de argumentare este inutilă și este un exemplu de „autodescurajare”, iar ucrainenii vor plăti cu viața pentru o astfel de politică. Deși politica Washingtonului de a evita implicarea directă în război este corectă, nu ar trebui să limiteze sprijinul pentru Ucraina, spune Wasielewski.
Istoria a arătat că Rusia și Statele Unite s-au ciocnit în multe războaie anterioare, iar acest lucru nu a dus la o escaladare majoră. În războiul din Coreea, piloții ruși s-au ciocnit cu piloții americani. În războiul din Vietnam, rachetele sol-aer rusești din Vietnamul de Nord au doborât bombardierele americane. În Afganistan, americanii au furnizat arme rebelilor afgani. În urmă cu doar câțiva ani, în Siria, mercenari ruși din grupul Wagner au fost uciși de forțele americane, a exemplificat expertul.