
„Nu deţinem informaţii cu privire la existenţa vreunei decizii care să fi vizat inundarea deliberată”
Modul de exploatare a barajelor de la Porțile de Fier I și II în timpul inundațiilor din mai 2014 a fost stabilit de dispeceratul energetic comun româno-sârb, în baza unei convenții ratificate de cele două țări, se arată într-un răspuns al Administrației Naționale Apele Române, transmis la solicitarea HotNews.ro. Precizările vin după ce, săptămâna trecută, fostul premier Victor Ponta a afirmat că el a dat ordin să fie deschis barajul pentru ca Belgradul să nu fie inundat, iar în schimb au fost inundate câteva sate de pe teritoriul român.
- „Mi-au dat-o (cetățenia sârbă – n.r.) pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară, pe care o să o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor (din 2014 – n.r.), am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul”, a spus Ponta, într-un podcast moderat de Robert Turcescu.
- Întrebat de ce partea română nu voia să deschidă barajul, Ponta a răspuns: „Pentru că se inunda partea românească. Și s-a inundat. Dar am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede. N-ați aflat nimic voi, presa. Au fost sate, în aval…”.
Apele Române spune că nu are informații despre o „inudare deliberată”
La solicitarea HotNews.ro, ANAR a precizat că, în cazurile unor debite mari pe Dunăre, barajul de la Porțile de Fier este deschis astfel încât fluviul să curgă în regim natural, așa cum prevede convenția de exploatare semnată de România și Serbia în anul 1998. Instituția spune că nu are informați despre „o inundare deliberată”, precum spune Ponta că a decis ca să evite inundarea capitalei sârbe.
„Nu deţinem informaţii cu privire la existenţa vreunei decizii care să fi vizat inundarea deliberată a unor zone de pe teritoriul României. Măsura tranzitării debitelor Dunării în regim natural prin amenajarea hidrotehnică Porţile de Fier I şi II a fost stabilită de Serviciul comun de dispecer energetic româno-sârb, în baza Art. 12 din Convenţia de exploatare din 1998 (Legea 14/1999), pentru a asigura funcţionarea în siguranţă a sistemului hidroenergetic la debite excepționale”, se arată în răspunsul instituției.
Deschiderea barajului are loc în condiții de debit de peste 11.500 metri cubi pe secundă, au mai spus specialiștii ANAR, precizând că, la acea dată, debitul Dunării a fost de până la 12.600 mc/s.
„Nu au fost afectate zone locuite, nu au fost evacuate persoane și nu au fost afectate construcţii hidrotehnice digurile de-a lungul sectorului românesc al Dunării. Au fost inundate cca 9248 ha de păduri în zone inundabile, 2932 ha păşuni şi 1877 ha teren arabil”.
Întrebați dacă deversarea barajului de la Porțile de Fier a oprit inundarea Belgradului, reprezentanții ANAR au răspuns: „Inundaţiile din Belgrad au fost cauzate în principal de râul Sava şi alţi afluenţi al Dunării. Porţile de Fier funcţionează în regim de ape mari (peste 11.500 mc/s) doar tranzitând debitele în regim natural”.
De altfel, și ministrul de atunci al Energiei, Răzvan Nicolescu, a precizat, după declarațiile lui Victor Ponta, că instituția care ia decizii în cazul deversării unui râu este Administrația Națională Apele Române (ANAR) și a subliniat că nu a fost consultat și nu a participat niciodată la o decizie de deversare a unui râu.
Regulamentul de exploatare a Porților de Fier respectă toate acordurile internaționale
De asemenea, întrebați dacă decizia a fost luată la ordinul premierului de atunci, Victor Ponta, așa cum a declarat acesta, responsabilii Apelor Române au arătat că deciziile de exploatare hidrotehnică se iau în cadrul Serviciului Comun de Dispecer pentru Energetică în conformitate cu prevederile Convenției de Exploatare a Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie Porțile de Fier, semnată cu partea sârbă în 1998 şi aprobată prin legi de ambele țări.
Totodată, acest regulament de exploatare în regim de ape mari respectă toate acordurile și convenţiile internaţionale din domeniu.
„În baza datelor pe care le deţinem la staţiile hidrometrice în aval (Gruia, Calafat, Bechet) certificăm faptul ca debitele tranzitate măsurate au fost sub 12.600 mc/s confirmând aplicarea strictă a regulamentului de exploatare”, se mai arată în răspunsul de la Apele Române.