Novak al nostru se „bate“ și el cu toți: Culisele unei situații explozive create de ministrul desemnat de UDMR
Serbia și România au doi oameni importanți în sportul lor, care împărtășesc același nume. Doar că Djokovici se ia la trântă cu rivalii din circuitul ATP și produce bucurie, pe când Eduard, ministrul Sporturilor la noi, se luptă cu federațiile, având tot mai mulți contestatari.
Eduard Novak, un ministru extrem de controversat
Sportul românesc „fierbe“ într-un an crucial, preolimpic, în care ținta e să avem cât mai mulți participanți la JO 2024, la Paris (26 iulie – 11 august). Deocamdată însă, Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) provoacă iritare și revoltă, în rândul unui număr tot mai mare de federații.
Așa cum se întâmplă, de obicei, supărările pleacă de la bani. Mai precis, de la modul în care s-a alocat bugetul pe anul 2023, suma totală revenită sportului fiind de 116,3 milioane de euro, cu aproximație. Din acest buget, MTS a direcționat 32,5 milioane de euro către forurile sportive pe care le are în subordine. Împărțirea banilor s-a făcut, după explicațiile ministrului Eduard Novak (46 de ani), pe criterii de performanțe obținute de aceste federații. Doar că ce susține Novak e contrat tot mai vehement.
Gușă îl face mincinos
Printre cele mai dure atacuri la adresa lui Novak au fost cele lansate de șeful Federației de Judo, Cozmin Gușă (52 de ani), în condițiile în care forul condus de acesta a primit o sumă cu 540.000 de euro mai mică decât anul trecut.
„Nu pot să nu observ că sunt total amatoristice evaluările făcute şi, lăsând la o parte judo-ul, sunt sporturi cu foarte mari performanţe care trebuiau ajutate să se consolideze, respectiv altele fără nicio şansă de medalie pentru următoarea Olimpiadă, pentru că vorbim totuşi despre un an preolimpic, care nu meritau asemenea sume“, a spus Gușă, într-o primă fază.
Acum, fostul politician a venit și cu alte acuze : „A trecut aproape o săptămână de când Federația de Judo i-a adresat o adresă oficială lui Eduard Novak și Ministerului, indicându-i o greșeală flagrantă în aprecierea activității sportive, anume înscrierea a doar 6 medalii câștigate de judo în 2022, lucru fals, pentru că judo-ul a câștigat 29 de medalii, deci omul de aproape 5 ori ne-a subevaluat și de aici, desigur, bani în minus. Eduard Novak se justifică, în mod fals, că el are o comisie care a decis alocările acestor bani. Ca să vă dați seama cât de mare e minciuna, vă spun că această comisie, formată din 9 membri, s-a întrunit o singură dată, când era deja completată grila de alocare a banilor, iar această comisie n-a mai avut nimic de discutat. Totul s-a făcut amatoristic, după ureche!“.
Șeful federației de judo are și o explicație pentru comportamentul omului aflat în fruntea MTS: „Nimeni n-are ce să-i facă lui Eduard Novak. De ce? Pentru că e protejat de viceprim-ministrul Guvernului ungar cu care e prieten“.
Lipă: „O să-i zdruncin puțin fotoliul“
Eduard Novak e luat în vizor, inclusiv de Federația de Canotaj, care a luat cei mai mulți bani de la bugetul MTS, aproximativ 2,8 milioane de euro. Doar că suma e în scădere cu peste 100.000 de euro față de anul trecut, chiar dacă rezultatele canotorilor români din 2022 au fost cele mai bune din istoria federaţiei, cu 39 de medalii câştigate la competiţiile internaţionale majore.
De aceea, în dialog cu Agerpres, Elisabeta Lipă (58 de ani), care conduce FRC, a lansat mai multe „săgeți“ la adresa șefului sportului românesc. „Bugetul primit anul acesta nu e de aur, dar zic eu că îl putem face de aur pe parcursul anului. Mie nu-mi place să mă lamentez, asta e, trebuie să caut soluţii. Dar asta nu înseamnă că domnul ministru a scăpat şi va sta liniştit în fotoliu. O să am grijă să-i zdruncin puţin fotoliul, atunci când va fi cazul“, a declarat Lipă.
Natația, boxul și handbalul, nemulțumiri comune
În clasamentul împărțirii banilor pe 2023, Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern (FRNPM) ocupă locul 2, cu aproximativ 1,3 milioane de euro. Camelia Potec, omul care conduce acest for, a insistat însă că banii sunt insuficienți: „Cererea noastră a fost mult, mult mai mare. Bugetul e cu aproximativ 600.000 de de lei mai mult decât la începutul anului trecut și am putea să ne să ne descurcăm până în vară. Dar nu e un buget cu care să putem termina anul! Bineînţeles că ne interesează şi pe noi cum s-a făcut acest calcul. Nu ştiu cum s-a făcut această împărţire a banilor“.
Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Constantin Din, a oferit declarații similare pentru Agerpres: „Eu sper să putem să suplimentăm acest buget. În situaţia în care ne găsim, suntem nevoiţi să renunţăm la anumite acţiuni sau la anumite echipe naţionale“.
În fine, boxul, prin vocea președintelui Vasile Cîtea, s-a luat, de asemenea, de ce a făcut MTS: „Bugetul acesta m-a nenorocit! Aştept să am o discuţie cu ministrul Eduard Novak, ca să văd care au fost criteriile folosite în aprobarea bugetelor. Pentru că noi ne-am atins obiectivele anul trecut, avem rezultate şi medalii la toate categoriile şi toate nivelurile, şi nu înţeleg de ce am fost penalizaţi“.
Război deschis cu hocheiul, sfidat de fotbal
Eduard Novak a „reușit“ să provoace niște scandaluri mari și fără ca subiectul să fie legat de împărțirea banilor!
La hochei, cel puțin, vorbim despre o situație explozivă, în condițiile în care federația a fost tăiată de la finanțare de MTS, pe motiv că „nu îndeplineşte condiţiile şi a fost declarată neeligibilă“. În realitate, vorbim despre o răzbunare, deoarece există un război deschis între FRH și MTS. Iar acum, acest duel a trecut la nivelul următor, după ce Eduard Novak a convocat Adunarea Generală a Federației Române de Hochei, îndemnându-i pe șefii acestui for să declare că ministrul încalcă legislaţia în vigoare şi statutul.
„Adunare Generală extraordinară poate fi convocată doar de Biroul Federal sau de preşedintele federaţiei. Singura situaţie în care, potrivit statutului şi legislaţiei în vigoare, Adunarea Generală poate fi convocată de alte părţi e aceea în care la secretariatul federaţiei e depusă o moţiune de neîncredere semnată de majoritatea absolută a membrilor federaţiei. Iar acest lucru nu s-a întâmplat. E de neînţeles de ce Ministerul condus de domnul Novak se grăbeşte pentru a convoca o Adunare Generală extraordinară, într-o perioadă în care conducerea FRH e suspendată chiar printr-o decizie a domniei sale, iar justiţia încă nu s-a pronunţat în niciun dosar. Singura explicaţie - şi cea reală, fără îndoială - e că Ministerul doreşte să-şi subordoneze, pur şi simplu, Federația de Hochei şi să închidă problema cu ajutorul unor cluburi aliate, înainte ca aceasta să fie tranşată de instanţele de judecată“, sunt fragmente dintr-un comunicat al Federației de Hochei.
Burleanu vorbește despre criterii discriminatorii
Și fotbalul s-a poziționat împotriva lui Eduard Novak, deoarece acesta insistă cu legea care obligă cluburile ca 40% dintre sportivii dintr-un lot să fie români. Ministrul a anunțat că, începând din această lună, amenzile pentru nerespectarea legii vor crește de la 3.000 de lei la 30.000 de lei!
Imediat, fotbalul a reacționat printr-o declarație tăioasă oferită de șeful FRF, Răzvan Burleanu: „Am avut o vizită la București a UEFA, European Club Association, European Leagues și FIFPro. Toți partenerii noștri au avut aceeași opinie, că acest ordin e discriminariu. Ca urmare a apartenenței noastre la Uniunea Europeană, nu poți să aplici criterii de discriminare. E o măsură populistă (n.r. – ce a impus Eduard Novak). Suporterii vor să vadă mai mulți români, dar nu aceasta e soluția. Dacă MTS își dorește un impact masiv, atunci trebuie să investim împreună la nivelul academiilor. Până atunci, cuburile care vor fi sancționate se pot adresa instanței, e decizia lor“.
Ca sportiv paralimpic e cel mai bun din istoria României
Pe cât de contestat a devenit Eduard Novak, ca ministru al Sportului, pe atât de bun a fost el, atunci când a reprezentat România, în calitate de sportiv. Pe scurt, rezultatele demonstrează că Eduard Novak e cel mai titrat sportiv paralimpic din istoria țării. Concret, de-a lungul participărilor la Jocurile Paralimpice, România a câștigat un total de șase medalii. Patru dintre aceste clasări pe podium au fost obținute de Eduard Novak, iar două de Alex Bologa (judo). Și încă o precizare: ciclistul Eduard Novak e singurul campion paralimpic din istoria României, el având un aur în palmares, cucerit la Londra, în 2012.
Sursa: adevarul.ro