Noutățile anului școlar. Cele mai importante modificări ale ultimilor 30 de ani

Noutățile anului școlar. Cele mai importante modificări ale ultimilor 30 de ani

Ne aflăm la început de an școlar iar acesta vine cu unele dintre cele mai importante modificări ale ultimilor 30 de ani. Sistemul de învățământ românesc încearcă să se alinieze la standarde europene adoptând o serie de reglementări care funcționează perfect „în afară”.

elevi si parinti la festivitatea de deschidere a anului scolar 2024 -2025

Anul școlar 2024-2025 vine cu modificări majore. Sursa foto: Adevărul

Camera de detenție

Elevii care vor deranja orele de curs vor putea fi invitați de profesori în camera de detenție. Este vorba despre o sală de clasă unde copiii vor urma tot felul de activități educaționale. Aici elevii pot să citească, să rezolve anumite fișe de activități, pot să-și facă temele pentru a doua zi sau să lucreze la diferite proiecte pentru școală. Este una dintre cele mai controversate decizii și care a dat naștere unor discuții extrem de aprinse mai ales în rândul părinților. În timp ce unii sunt de acord cu noua măsură de coerciție, alții se declară total împotrivă. Aceștia din urmă se tem ca nu cumva unii profesori să abuzeze de noua putere care le-a fost dată și să se răzbune pe anumiți elevi. Trimiterea elevilor în camera de detenție este o recomandare a ministerului, și nu o obligație impusă profesorilor. Prin urmare, rămâne la latitudinea acestora dacă vor utiliza această metodă de pedeapsă sau nu. Nici directorii de școli nu prea văd cu ochi buni această măsură. Ei se plâng de lipsa spațiului pentru amenajarea acestei încăperi, dar și de lipsa de personal care să-i supravegheze pe copii. Iuliana Constantinescu, președintele Federației Părinților din sectorul 2 al Capitalei a declarat pentru „Adevărul” că se revine, practic, la educația cu biciul. „Observ dorința de a începe să-i pedepsim excesiv pe copii. Mi se pare că ne îndreptăm foarte mult în direcția aceasta, de a găsi metode de sancțiune, în condițiile în care generațiile de azi nu mai pot fi educate cu biciul și în condițiile în care nu facem nimic pentru a preveni violența și agresivitatea în școli”, a spus părintele.

Interzicerea telefoanelor mobile în timpul orelor

Începând cu acest nou an școlar, elevilor le este interzis să folosească telefonul mobil la ore. Excepție fac situațiile în care profesorul își dă acordul, iar activitatea este una educațională. LiGia deca anunța zilele trecute că această interdicție rămâne la latitudinea școlilor: fie elevii nu vor mai avea voie să intre deloc cu telefoanele în școală, fie nu vor mai avea voie cu ele doar la ore. În cazul celor din urmă, școala trebuie să pună la dispoziție niște cutii sau casete unde copiii să-și lase dispozitivele. Părinții, cei mai mulți dintre ei, sunt de acord cu impunerea aceste măsuri, la fel și profesorii care au cerut de foarte mulți ani această regulă.„Copiii nu mai știu să socializeze, nu mai știu să fie prieteni, nu mai știu să dea cu piciorul într-o minge. Nu mai spunem că le scade performanța la școală, căci ei nu mai sunt atenți la ore, nu se mai pot concentra. Iar noi, ca profesori, nu mai putem să le captăm atenția. Sunt dependenți de telefoane mobile”, ne-a mărturisit Carmen Ștefan, directoarea Colegiului Tehnic „Mihai Bravu” din București.

Uniformele școlare ar putea deveni obligatorii

Anul acesta am putea să asistăm la o premieră a ultimilor 30 de ani: introducerea obligatorie a uniformelor în școli. Este o măsură care se dezbate în prezent în Senat și care este așteptată iar decizai este așteptată cu sufletul la gură mai ales de către elevi. Acești nu-și doresc „uniformizare”, ne-a declarat Cătălin Nan, președintele Federației Părinților, însă directorii de școli sunt deciși să impună o ținută obligatorie cât mai curând. Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L. Caragiale a precizat că uniforma ar reduce fenomenul bullying-ului mai ales în licee. Sunt din ce în ce mai multe școli care se confruntă cu un bullying legat de modul în care se îmbracă elevii care au posibilități financiare mai modeste. Sunt din ce în ce mai mulți copii care suferă teribil din cauza faptului că ei nu se pot îmbrăca la fel bine așa cum o fac alți colegi de-ai lor” , ne-a spus directoarea. „În liceul Caragiale vom propune o ținută standard: cămașă, bluză, tricou, pantalon sau fustă închise la culoare. Vom stabili cu lux de amănunte ce înseamnă o ținută indecentă, necorespunzătoare”, a mai precizat dascălul.

Elevii își vor nota profesorii în fișa de feedback

În acest an, a fost introdus în Statutul Elevului feedback-ul acordat de copii profesorilor. Este vorba despre un chestionar ce vizează activitatea dascălilor la clasă și pe care elevii îl vor completa la final de an școlar. Aceștia vor putea da note în funcție de cât de mulțumiți au fost de prestația profesorilor la clasă. O astfel de măsură nu este însă privită cu ochi buni de către anumite cadre didactice. „„Vă spun sincer: aproximativ 75% dintre elevi apreciază un profesor care nu le predă nimic, în schimb le dă note de 10. E foarte important, prin urmare, felul în care se pune în aplicare o asemenea măsură, pentru că pot exista măsuri pozitive, dar felul în care sunt aplicate să fie exact pe dos. Măsuri care în teorie sunt corecte și bune, iar în practică sunt un eșec”, a declarat pentru Adevărul Corneliu Riegler, diriginte și profesor de Istorie la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București.

Bacalaureatul va începe în iarnă și se va termina în vară

Anul școlar 2024-2025 este anul marilor schimbări în ceea ce privește examenele naționale. Bacalaureatul a suferit modificări majore. Astfel, examenele orale vor fi susținute în iarnă, în lunile ianuarie și februarie, iar cele scrise în vară, în luna iunie.

Calendar Bacalaureat 2025, examenele din iarnă

16 - 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaţilor pentru susţinerea probelor A, B, C, D

27 - 29 ianuarie 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A

29 - 31 ianuarie 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B

3 - 5 februarie 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C

5 - 7 februarie 2025: Evaluarea competenţelor digitale - proba D

30 mai - 4 iunie 2025: Susţinerea probelor A, B, C, D de către elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate, care nu pot participa la Bacalaureat în perioada 27 ianuarie - 7 februarie

Calendar Bacalaureat 2025, examenele din vară

2 - 6 iunie 2025: Înscrierea candidaţilor la probele scrise ale primei sesiuni de examen

6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

10 iunie 2025: Limba şi literatura română - proba E.a) - proba scrisă

11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă

13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) - proba scrisă

16 iunie 2025: Limba şi literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă

20 iunie 2025: Afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor (în intervalul orar 14,00 - 18,00)

23 - 24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor

30 iunie 2025: Afişarea rezultatelor finale .

Și încă o noutate în ceea ce privește examenele naționale: după aflarea notelor, elevii își vor putea vedea lucrările, iar apoi vor decide dacă depun sau nu contestație.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

2 Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei: Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 „Sunt decrețel și eu” / Mircea Geoană, încă o gafă de prezidențiabil: Este născut cu 8 ani înainte de decretul semnat de Ceaușescu privind interzicere…

5 „Este prea avansat pentru a fi arătat” / Mister total după întoarcerea avionului spațial secret al Chinei pe Pământ