Nouriel Roubini, avertisment sumbru: „Băncile au intrat în Triunghiul Bermudelor”

Nouriel Roubini, avertisment sumbru: „Băncile au intrat în Triunghiul Bermudelor”

Războiul provocat de Vladimir Putin a bulversat lumea, aruncând-o în multiple crize mondiale, pe piețele financiare, energetice și alimentare. Dar acum ”profetul crizei”, profesorul Nouriel Roubini spune că este probabil să vină o ”recesiune severă” datorită unui ”Triunghi al Bermudelor” al pericolelor penttru economie globală.

”Dr. Doom”, așa cum a fost poreclit, Nourile Roubini, de la Universitatea din New York, Statele Unite, susține că există riscuri majore în lume și avertizează asupra unei crize asemănătoare cu aceea din anul 2008, potrivit Yahoo News .

Roubini, care a prezis criza financiară globală din 2007-2008 și a câștigat supranumele „Dr. Doom” de pe Wall Street, și-a expus gândirea într-un nou interviu la podcastul Forward Thinking al McKinsey Global Institute.

Profesorul de la Universitatea din New York, în vârstă de 64 de ani, a avertizat despre „acumularea uriașă de datorii” la nivel mondial în ultimele decenii. El a descris „agenți” sau „zombi” falimentați – indiferent dacă sunt gospodării, corporații, instituții financiare, guverne sau țări – care au putut supraviețui în ciuda nivelurilor ridicate ale datoriilor din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor.

„Chiar și instituțiile care erau efectiv în insolvență și faliment ar putea supraviețui. Și în timpul GFC, i-am eliberat”, a spus el. În S.U.A., o parte a Actului de Stabilizare Economică de Urgență din 2008 a fost programul de 700 de miliarde de dolari Troubled Asset Relief Program, creat pentru a cumpăra active toxice de la bănci.

Acum, Fed și alte bănci centrale fiind forțate să lupte împotriva inflației mari prin creșterea ratelor dobânzilor, el consideră o „recesiune severă” probabilă în anul următor.

Roubini crede că Fed și alte bănci centrale sunt acum într-o poziție de pierdere-pierdere. Creșterea dobânzilor ar putea zgudui sistemul bancar și poate duce la o instabilitate mai mare, dar reducerea acestora ar putea stimula o inflație mai mare. „Este prea târziu pentru a găsi o soluție care să prevină o aterizare grea și să prevină stresurile financiare severe”, a spus el la începutul acestei săptămâni la Bloomberg TV.

Roubini a comparat pericolul crizei cu Triunghiul Bermudelor: „Este ca un Triunghi al Bermudelor. Ai un impact asupra veniturilor tale, a valorilor activelor tale și apoi a poverii finanțării pasivelor tale. Și atunci ajungi într-o situație de suferință dacă ești o casă sau o firmă de afaceri cu un efect de pârghie foarte mare”.

Cea mai mare bancă europeană, pierdere importantă pe bursă

Îngrijorările legate de sistemul bancar au persistat vineri pe piețele europene, unde cea mai mare bancă germană, Deutsche Bank, s-a prăbușit cu 8,5%, după o creștere bruscă a costurilor de asigurare împotriva riscului de neplată. Gigantul german a declarat că va răscumpăra 1,5 miliarde de dolari din obligațiunile Tier 2 scadente în 2028, potrivit AFP și Reuters.

Deutsche BankFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Piețele au scăzut cu 1,74% la Paris, 1,66% la Frankfurt și 1,26% la Londra, după ce în prima parte a săptămânii au fost pe verde în urma preluării Credit Suisse de către rivalul său UBS.

O scădere puternică a acțiunilor bancare a afectat vineri indicii europeni, pe măsură ce îngrijorările legate de stabilitatea sectorului financiar s-au intensificat, iar Deutsche Bank s-a prăbușit pe măsură ce costul asigurării datoriilor băncii germane împotriva riscului de neplată a crescut la un nivel record de peste patru ani, potrivit Reuters.

„Deutsche Bank a luat locul Credit Suisse, într-adevăr, ca fiind următoarea verigă slabă, probabil pe nedrept", a declarat David Goebel, director asociat de strategie de investiții la Evelyn Partners.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,4%, dar a înregistrat totuși o creștere săptămânală susținută de o revenire puternică la începutul acestei săptămâni.

Acțiunile UBS Group AG și Credit Suisse AG au scăzut cu 3,6% și, respectiv, 5,2%, după ce Bloomberg News a relatat că acestea se numără printre băncile analizate în cadrul unei anchete a Departamentului de Justiție al SUA (DOJ), care verifică dacă profesioniștii din domeniul financiar au ajutat oligarhii ruși să se sustragă sancțiunilor.

Băncile europene au scăzut cu 3,8% și erau pregătite pentru a treia săptămână de scăderi, după ce eșecul creditorilor americani de talie medie și turbulențele de la Credit Suisse au evidențiat riscurile tot mai mari pentru bănci în urma înăspririi condițiilor financiare.

Raiffeisen Bank International din Austria a scăzut cu 7,9%, după ce Reuters a relatat că Banca Centrală Europeană a presat banca să își desființeze afacerile foarte profitabile din Rusia.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”