Noul rol al tancurilor Leopard după ce armata ucraineană a schimbat tactica de luptă

Noul rol al tancurilor Leopard după ce armata ucraineană a schimbat tactica de luptă

Ucraina a început să folosească tancurile avansate Leopard pe care le-a primit de la aliații săi occidentali mai mult în scop defensiv pentru menținerea liniilor decât în efectuarea de atacuri pentru străpungerea frontului, a relatat AFP.

Ucraina a primit mai multe modele de tancuri Leopard FOTO SHUTTERSTOCK

Ucraina a primit mai multe modele de tancuri Leopard FOTO SHUTTERSTOCK

Schimbarea de tactică s-a produs în ultimele săptămâni, în condițiile în care mult așteptata contraofensivă ucraineană s-a transformat într-un efort mai accentuat defensiv în scopul de a încerca să mențină pozițiile împotriva atacurilor rusești în creștere.

AFP a relatat că tancurile, poziționate de-a lungul liniilor de front, servesc acum mai mult ca artilerie cu rază lungă de acțiune decât ca vehicule de atac în fruntea eforturilor de a pătrunde în teritoriile controlate de Rusia.

Un adjunct al unei companii din cadrul Brigăzii 21 mecanizate a declarat pentru AFP că tancul Strv 122 - versiunea suedeză a Leopard 2A5 - este folosit acum pentru a ataca grupuri de infanterie sau depozite de muniții.

„Cu alte cuvinte, nu mai este folosit în același mod precum în timpul contraofensivei", a declarat Ruslan, în vârstă de 25 de ani, referindu-se la ofensiva Ucrainei din această vară lansată pentru a câștiga teren în sud.

Linia frontului în Ucraina - inclusiv în regiunea Harkov, unde a fost desfășurat Strv 122 - a fost în mare parte statică în ultimul an.

Totuși, din septembrie, trupele Moscovei au făcut presiuni constante în direcția Kupiansk, un oraș devastat din regiunea Harkov, unde locuiau 30.000 de oameni înainte de război.

Kievul a sperat că aceste tancuri îi vor ajuta pe acești soldați să străpungă apărarea rusă și apoi să se îndrepte spre sud, spre Crimeea - peninsula anexată de Kremlin în 2014.

Apărarea a devenit un „obiectiv important”

În schimb, tancurile Leopard sunt acum poziționate de-a lungul frontului, acționând mai degrabă ca o artilerie cu rază lungă de acțiune decât în calitate de tancuri de luptă care să se deplaseze mai adânc în teritoriile deținute de Rusia.

Tabloidul german „Bild” a publicat recent un articol intitulat „Nu așa a fost planificat” despre noua utilizare a acestor tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina.

„Tancurile Leopard 2A6 livrate de Germania sunt folosite pentru a preveni ca estul țării să cadă și mai mult sub controlul Rusiei", mai degrabă decât pentru a recupera sudul, scria publicația.

Desfășurarea în acest fel a tancurilor reflectă o nouă tendință pe câmpul de luptă în măsura în care oficialii politici și militari subliniază necesitatea de se înfige mai puternic în poziții pentru a bloca avansurile rusești.

„Construcția de fortificații este un obiectiv important pentru noi”, a anunțat ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov pe rețelele de socializare în această săptămână.

După ce au tras de timp, Germania și alte țări europene au decis la începutul acestui an să furnizeze Kievului aproximativ 70 de Leoparduri în vederea contraofensivei anunțate de multe luni.

Livrările au întărit rândurile ucrainene de blindate îmbătrânite din epoca sovietică, iar Kievul a putut forma noi unități pentru atac.

„O armată poate străpunge liniile inamice și poate pune capăt unei lungi perioade de război de tranșee", declara în luna ianuarie a acestui an Armin Papperger, CEO-ul Rheinmetall, compania care furnizează tunurile pentru acest tanc.

„Cu Leopardul, soldații pot avansa zeci de kilometri dintr-un foc”, spunea el.

Un număr insuficient

Trupele ucrainene au recucerit mai multe sate din sud, dar nu au reușit să facă progrese majore în fața pozițiilor rusești puternic înfipte.

Presa ucraineană a raportat că Kievul a pierdut aproximativ 12 tancuri Leopard când armata ucraineană a încercat să lanseze o contraofensivă masivă care însă s-a blocat rapid.

Leopardurile sunt „foarte eficiente, dar pentru a desfășura ofensive pe scară largă, ai nevoie de mai multe", a declarat Ruslan pentru AFP.

El a precizat că forțele ucrainene ar fi avut nevoie de până la 150 de astfel de tancuri pentru a reuși să avanseze.. Cu toate acestea, el a lăudat capacitățile tancului, precum puterea de foc, mobilitatea și blindajul său.

În apropiere de Lîman, Leopardurile lucrează în perechi, trăgând fiecare câte 15 focuri de armă asupra pozițiilor rusești.

„Este mai eficient”, a explicat comandantul companiei, Anton, adăugând că, uneori, tancurile au fost desfășurate de două ori într-o zi sau de două ori într-o săptămână.

„Frontul s-a mai liniștit puțin. Se apropie iarna. Nu vom avansa în forță", a spus el.

Tancurile Leopard au fost, de asemenea, desfășurate pentru a împiedica forțele rusești să se apropie de Avdiivka, un oraș industrial din regiunea Donețk pe care Kremlinul încearcă să îl captureze de aproape două luni.

Anton mărturisit că ar dori să revină în ofensivă.

O luptă „tanc contra tanc”, a explicat el, ar permite echipajului său să exploateze la maximum calitățile Leopardului.

„Acum suntem într-o poziție defensivă. Dar trebuie să planificăm cum să mergem mai departe și să ne recucerim teritoriul”, a spus el.

La 7 februarie, guvernul german a autorizat companiile militare să furnizeze 178 de tancuri Leopard 1A5 Ucrainei. Berlinul a livrat primul lot în iulie 2023.

Germania, Danemarca și Olanda au promis împreună aproximativ 100 de tancuri avansate pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei.

Arsenalul de tancuri al Ucrainei include în prezent trei variante ale tancului de fabricație germană: 2A6, 2A5 și 1A5.

Tunul de 120 mm al unui tanc Leopard are o rază de acțiune efectivă de aproximativ 3,9 km, în timp ce un obuzier M777 are o rază de acțiune de circa 20 km.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...