Noul Prigojin al Rusiei? Un magnat al cuprului finanțează un batalion de mercenari care luptă în Ucraina
Statul rus caută să dezvolte companii militare private alternative la Wagner, al cărei șef, oligarhul Evgheni Prigojin, se află în conflict cu Ministerul Apărării de la Moscova și este suspectat că râvnește la scaunul lui Vladimir Putin. Unul dintre posibilii înlocuitori ai lui Prigojin ar putea fi un magnat al cuprului supranumit „Miliardarul ortodox”.
Igor Altușkin FOTO business-vector.info
Potrivit unei evaluări recente a Ministerului britanic al Apărării despre situația de pe câmpul de luptă din Ucraina, regimul de la Moscova î ncearcă să dezvolte companii militare private alternative pentru a înlocui în cele din urmă Wagner. Unul dintre posibilii succesori ai Wagner ar putea fi Batalionul Ural, finanțat de magnatul cuprului Igor Altușkin, sugerează The Moscow Times.
Batalionul Ural este desfășurat deja pe câmpul de luptă din Ucraina, cel mai probabil în apropiere de linia Kreminna-Svatove, un loc unde forțele armate ale Rusiei intenționează să-și amplifice ofensiva în urma bătăliei de la Bahmut.
Altușkin, rival pentru Prigojin
Implicarea lui Altușkin în Batalionul Ural a fost confirmată pentru The Moscow Times de către Viktor Iarkov, șeful Fundației Veteranilor din Forțele Speciale, cu sediul la Ekaterinburg. Întrebat despre sursa finanțării acestei formațiuni paramilitare alcătuite din așa-numiți voluntari, Iarkov a răspuns: „Altușkin, compania (sa, n. red.) de cupru, dar și alții”.
„El (Altușkin, n. red.) furnizează echipamente și alte lucruri. Este batalionul lui. Am primit această informație de la comandantul lor”, a precizat pentru The Moscow Times o sursă din Ministerul rus al Apărării.
Viktor Iarkov a refuzat să dea numele celorlalți sponsori și nu a răspuns la alte întrebări legate de Batalionul Ural.
The Moscow Times precizează că a încercat să mai afle suma banilor alocați până acum de Altușkin Batalionului Ural și numărul „voluntarilor” din cadrul acestei formațiuni paramilitare, dar nu a obținut niciun răspuns deocamdată.
Un purtător de cuvânt al companiei de cupru a lui Altușkin a evitat să ofere informații, spunând doar că „nu comentează zvonuri”. Nici Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii până la publicarea materialului.
Potrivit Olgăi Romanova, șefa asociației pentru drepturile deținuților „Rusia din spatele gratiilor”, Igor Altușkin a avut o tentativă la un moment dat să-l copieze pe Evgheni Prigojin recrutând pușcăriași pentru război. Însă eforturile sale în acest sens au eșuat în urma intervenției șefului Wagner.
„Miliardarul ortodox”
Născut pe 10 septembrie 1970 la Ekaterinburg, Igor Altușkin era un comerciant de fier vechi în primii ani ai Rusiei post-sovietice. În 2004, a înființat Russian Copper Company (Compania Rusă de Cupru), care a devenit între timp al treilea cel mai mare producător de cupru din Rusia.
Soția lui Altușkin și cel puțin unul dintre cei trei copii ai săi dețin cetățenia britanică. De altfel, familia Altușkin deține un conac în valoare de 19,3 milioane de euro la Londra care a aparținut cândva cântăreței de muzică pop Madonna și alte câteva apartamente în Marea Britanie în valoare de aproape 2,3 milioane de euro.
Igor Altușkin și-a creat o reputație de filantrop creștin, investind în construcții și restaurări de biserici ortodoxe în regiunea sa natală, Sverdlovsk, dar și în Cecenia, o republică musulmană din Caucazul de Nord. Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill I, a fost văzut în 2018 într-un avion privat al lui Altușkin în timpul unei călătorii la Ekaterinburg.
De asemenea, acest magnat al cuprului, a cărui avere este estimată la puțin peste 3 miliarde de euro, pare să aibă legături strânse cu Kremlinul. A contribuit la finanțarea construcției unui monument al împăratului Alexandru al III-lea în Crimeea, care a fost inaugurat oficial de Putin în 2017, la trei ani de la anexarea peninsulei de la Marea Neagră. Tot în acel an, Putin l-a decorat pe Altușkin cu Ordinul Prieteniei.
Cu toate acestea, Igor Altușkin, la fel ca familia și compania sa de cupru, nu se află pe vreo listă de sancțiuni impusă Rusiei din cauza anexării Crimeei și agresiunii sale militare din Ucraina.
Concurență în domeniul companiilor private militare
Deși informațiile publice despre indivizi bogați care contribuie direct la efortul de război al lui Putin sunt puține, totuși se observă o concurență acerbă de unități de mercenari și voluntari angajate alături de forțele armate ruse.
În afară de infama Wagner și puțin cunoscutul Batalion Ural, o altă companie militară privată a captat recent atenția. Este vorba de Konvoi , aflată sub aripa șefului administrației de ocupație instalate de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov.
Potrivit unei persoane apropiate dosarului, întregul comandament al Konvoi este format de foști membri Wagner. Sarcina acestui comandament este să pregătească o linie de apărare de tipul celei făcute de ucraineni la Bahmut. Centrul acestei linii s-ar afla la Tokmak, un oraș din regiunea Zaporojie ocupat în prezent de forțele armate ale Rusiei.
Konvoi este comandată de fostul administrator al Grupului Wagner în Africa, Konstantin Pikalov, alias „Mazai”. Considerat cândva mâna dreaptă a lui Prigojin, Pikalov este descris ca un om brutal, care torturează și ucide fără milă, printre victimele sale fiind civili și jurnaliști.
Rușii sunt momiți de companiile militare private cu salarii mari pe plan local, inclusiv cu bonusuri generoase pentru înrolare, ceea ce reprezintă o mare atracție în comunitățile rurale sărace și cu puține oportunități de angajare, notează The Moscow Times.
Sursa: adevarul.ro