Noul ideolog de la Kremlin: Cine este omul care pregătește o disciplină obligatorie de îndoctrinare a studenților ruși
Kremlinul pregătește o disciplină ideologică obligatorie pentru instituțiile de învățământ superior din Rusia. Este vorba de un analog al „comunismului științific” studiat pe vremea Uniunii Sovietice, relatează Meduza, un site de știri, reportaje și analize interzis în Rusia lui Putin.
FOTO Shutterstock
Potrivit unor surse apropiate dosarului citate de Meduza, responsabil de elaborarea noului curs ideologic este noul prorector al Academiei Prezidențiale Ruse de Economie Națională și Administrație Publică (RANEPA), Andrei Polosin, un apropiat al adjunctului șefului Administrației Prezidențiale Ruse, Serghei Kirienko.
Ideea predării noii discipline ideologice a venit în urma declanșării invaziei ruse din Ucraina, la 24 februarie 2022, cu obiectivul declarat de a „salva generația pierdută” care critică Kremlinul și de a educa o nouă „intelighenție patriotică”, al cărei idol să fie savantul rus Mihail Lomonosov, nu inventatorul și antreprenorul americano-canadiano-sud-african Elon Musk.
Cursul elaborat de Polosin se intitulează „Bazele statului rus” și are cinci capitole, cel mai important dintre ele fiind cel dedicat „Viziunii ruse asupra lumii și valorile civilizației ruse”.
Acest capitol, conceput de la o teorie a lui Polosin despre o așa-numită „pentabază a civilizației ruse”, este pe placul lui Vladimir Putin și al membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei, condus de fostul șef al Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), Nikolai Patrușev, notează Meduza.
„Pentabaza” lui Polosin
Conceptul privind „pentabaza civilizației ruse” a fost expus de Andrei Polosin într-un articol publicat împreună cu colegul său Aleksandr Haricev.
Cei doi susțin că există o serie de „constante valorice” în „ADN-ul Rusiei” care o deosebesc de Occident, cum ar fi „comunitatea, simțul datoriei și al țelurilor înalte, stabilitatea existențială și prioritatea imaterialului față de mercantil”. Plecând de la aceste „constante”, cei doi sunt consideră că în Rusia „sunt de actualitate” semnificații precum „creația - pentru om; dragostea - pentru familie; unitatea - pentru societate; ordinea pentru stat și misiunea - pentru țară”.
Polosin și Haricev susțin că această „pentabază”, care reprezintă „identitatea rușilor”, este amenințată în prezent.
Potrivit Meduza, acest concept îi atrage mai mult pe factorii de decizie de la Moscova și pe tehnocrații ruși decât, de exemplu, ideile radicale ale filosofului ultranaționalist Aleksandr Dughin.
Sursele citate de Meduza afirmă că Polosin este supravegheat în acest demers de blocul politic intern de la Kremlin, condus de Serghei Kirienko.
Kremlinul își dorește ca noua disciplină să fie predată începând cu următorul an universitar din Rusia, care va începe la 1 septembrie 2023.
„Tinerii ar trebui să înțeleagă ideologia: unde se îndreaptă Rusia și de ce”, a declarat una dintre sursele consultate de Meduza.
Cine este Andrei Polosin?
Născut pe 11 noiembrie 1970 la Moscova, Andrei Polosin este absolvent de psihologie la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova și de științe juridice la RANEPA. De asemenea, are o diplomă de specialist în programare neuro-lingvistică și un doctorat în științe politice.
A lucrat în special ca strateg politic, participând inițial la campania Uniunii Forțelor de Dreapta din 1999, condusă de Kirienko. Opt ani mai târziu, a fost angajat la Kremlin într-un post de consilier la Departamentul de Politică Internă. Apoi, din 2011, s-a alăturat lui Kirienko la Rosatom ca director de proiecte culturale și de educație în cadrul Departamentului de Comunicare, implicându-se mai ales în organizarea unor așa-numite sesiuni de previziune în orașele „atomice” închise, la care au fost invitați susținători de teorii ale conspirației, precum publicistul Serghei Peresleghin. A evoluat în Rosatom până în postul de director al Departamentului de Interacțiune cu Regiunile, iar, în ultimele luni, a devenit pe neașteptate unul dintre principalii ideologi ai Kremlinului, după cum spune una dintre sursele Meduza.
În afară de elaborarea noului curs universitar, Polosin este angajat în formularea „orientărilor ideologice” pentru campania lui Putin în perspectiva alegerilor prezidențiale prevăzute să aibă loc în Rusia în martie 2024.
Meduza scrie că trioul Kirienko-Polosin-Haricev se axează pe o campanie axată în jurul „ideologiei conservatorismului” în care Putin să fie prezentat drept un „custode al valorilor tradiționale”, iar Rusia ca fiind „superioară moral” în raport cu alte țări și un „stat în sine”, care include și așa-numita „lume rusă”, un concept vag ce se referă probabil la toate țările ocupate pe vremuri de fosta Uniune Sovietică sau aflate sub dominația ei.
Putin tânjește după Imperiul Rus
Acest concept neagă suveranitatea unor state vecine Rusiei, cum ar fi Ucraina. De altfel, Vladimir Putin a apărut într-un nou montaj în scop propagandistic prin care denunță existența Ucrainei ca stat.
Uitându-se, împreună cu președintele Curții Constituționale a Federației Ruse, Valerii Zorkin, la o hartă a Imperiului Rus din secolul XVII, liderul de la Kremlin a ținut să se facă auzit că Ucraina a apărut abia în 1922, ca parte constituentă a Uniunii Sovietice.
El a reluat ideea că Ucraina ar trebui să-i mulțumească lui Lenin pentru apariția sa, acuzându-l pe întemeietorul Uniunii Sovietice că a pus o „bombă atomică sub edificiul numit Rusia” permițând dreptul la autodeterminare.
Putin a mai ținut să spună că o parte a poporului rus se află în afara granițelor Rusiei în urma destrămării Uniunii Sovietice, în decembrie 1991, un act pe care l-a calificat drept o „nedreptate istorică”.
„Cu toate acestea, ei nu au încetat niciodată să fie oamenii noştri”, a insistat liderul de la Kremlin, repetându-și astfel discursul revizionist la adresa statelor vecine, mai ales a Ucrainei.
Sursa: adevarul.ro