Noul front al Ucrainei împotriva invaziei ruse: campaniile de destabilizare a Rusiei din interior

Noul front al Ucrainei împotriva invaziei ruse: campaniile de destabilizare a Rusiei din interior

Ucraina a deschis un nou front în bătălia sa pentru a alunga invadatorul rus: unul care are loc pe teritoriul Rusiei, relatează CNN.

Recruții ucraineni se pregătesc de contraofensivă FOTO EPA-EFE

Recruții ucraineni se pregătesc de contraofensivă FOTO EPA-EFE

Operațiunile cetățenilor ruși, purtând legitimații și uniforme militare ucrainene, care atacă dinspre Ucraina, rămân oficial opace. Dar aceste acțiuni reprezintă contribuția Kievului la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „război hibrid” în așa-numita „zona gri” a conflictului contemporan, după ce Rusia a consacrat termenii, când a invadat prima dată Ucraina.

Pe atunci, „omuleți verzi” în uniforme de vânătoare au apărut în mod curios în Crimeea.

Când s-au iscat presupuneri că acești soldați sunt în realitate efective rusești, Vladimir Putin a spus: „Puteți merge la magazin și cumpăra orice fel de uniformă”.

Potrivit liniei oficiale a Moscovei, bărbații care au arborat steagul rusesc deasupra Simferopolului și au luat cu asalt parlamentul local din Crimeea nu erau decât „unități de autoapărare” ale ucrainenilor pro-ruși nerăbdători să își aducă teritoriul sub dominația Moscovei.

În momentul în care Moscova a recunoscut într-un final că trupele sale s-au aflat în Ucraina, o bucată întinsă din fosta națiune sovietică intrase deja sub controlul lui Putin.

În prezent, la o scară mai mică, Ucraina adaptează aceleași tactici pentru a încerca să își asigure un efect strategic, notează CNN.

Membrii Corpului de voluntari ruși și din Legiunea Libertate pentru Rusia - care se află în subordinea serviciilor de informații din cadrul Ministerului Apărării- au efectuat scurte raiduri transfrontaliere în Rusia începând de luna trecută, iar scopul lor principal pare să fie destabilizarea țării.

Cu toate că terminologia și metodele au evoluat, tactica este veche: în timpul apartheidului Republicii Africii de Sud s-au folosit tehnici similare împotriva statelor din lina întâi, și anume Angola, Zambia, Zimbabwe și Mozambic.

Armata sud-africană a efectuat raiduri transfrontaliere pentru a destabiliza națiunile africane independente care se opuneau regimului său rasist. Adesea, forțele armate se dădeau drept luptători de eliberare locală în atacuri clasice de tip "false flag" împotriva civililor, încercând să submineze sprijinul pentru mișcările de eliberare.

Aceste grupuri erau adesea formate din luptători din Angola sau Zimbabwe, pentru a adăuga „autenticitate” atrocităților pe care sperau să le atribuie altora. Adesea erau conduse de bărbați albi deghizați în persoane de culoare.

Obiectivul pe termen lung a fost acela de a menține permanent în dezechilibru națiunile care sprijineau lupta de eliberare internă a Africii de Sud.

Rusia a fost zguduită de atacurile pe teritoriul ei

În ceea ce privește Ucraina, Kievului îi convine de minune situația în care rușii să invadeze Rusia în numele său.

Rezultatele tactice pot fi limitate în urma unor scurte incursiuni în mici sate de frontieră, dar efectul dorit de destabilizare a Rusiei este totuși obținut.

Televiziunea rusă a fost inundată de reportaje în care jurnaliști locali au relatat îngroziți despre atacurile de artilerie împotriva orașelor rusești.

Guvernatorul din Belgorod - regiunea cea mai afectată de această campanie ucraineană - a evacuat sute de civili, a fost în contact telefonic cu Putin și a primit deja o medalie drept răsplată eforturile sale.

Între timp, Legiunea Libertate pentru Rusia postează anunțuri pe canalul său Telegram în care caută piloți de drone care să i se alăture.

Nu se știe dacă această grupare se află în spatele numărului tot mai mare de atacuri cu drone care au lovit teritoriul rusesc, de la Kremlin și suburbiile luxoase ale Moscovei, preferate de aliații lui Putin, până în orașele Kursk, Smelensk și Krasnador.

Important este de a face în așa fel încât atacurile din interiorul Rusiei să aibă o rusească puternică- în scopul de a sugera că tot mai mulți ruși ascultă de "Strigătul libertății" scos de disidenți și se alătură unui efort intern de a-l detrona pe Putin.

Atât Corpul Voluntarilor Ruși, cât și Legiunea Libertate pentru Rusia susțin că au susținători în țara lor de origine.

Săptămâna trecută, cineva a arborat steagul alb-albastru al mișcării de opoziție din Rusia deasupra Moscovei. Și pesemne că există și cineva care oferă sprijin fie pentru a dirija, fie pentru antrena operatori de drone care să zboare asupra țintelor rusești.

În ceea ce privește Ucraina, cu cât mai mulți ruși cred că compatrioții lor sunt implicați în atacarea regimului rus, cu atât mai bine. Îndoiala în sine este destabilizatoare.

Judecând după retorica venită dinspre Rusia , strategia în orice caz funcționează.

În deschiderea unei reuniuni cu Consiliul său de Securitate de vineri, Putin a comentat că „răuvoitorii” trebuie împiedicați să destabilizeze Rusia.

El a promis că consiliul se va concentra pe asigurarea securității politice interne, luând în considerare eforturile intensificate ale inamicului „de a agita situația în interiorul Federației Ruse”.

Trebuie să depunem toate eforturile posibile pentru a nu le permite să facă acest lucru în nicio circumstanță”, a adăugat Putin.

Războiul ajunge în curtea Rusiei

Ucraina nu ar putea cere un aliat mai bun pentru a pune în aplicare această strategie decât Evgheni Prigojin, liderul vocal al grupului de mercenari ruși Wagner.

„Compania privată Wagner dorește cel puțin o lună de recuperare, deoarece a fost o treabă grea, un an greu... Și apoi vor fi următoarele confruntări, cel mai probabil de data aceasta pe teritoriul rusesc”, a declarat el după incursiunile și atacurile cu drone împotriva Rusiei.

Ca un bonus pentru Kiev, Prigozjin a continuat să atace conducerea militară a Rusiei. Lanțul de comandă rusesc este „controlat de clovni care tratează oamenii doar ca pe carne de tun”, a spus el, adăugând: „atunci noi nu vom face parte din acest lanț”.

Referitor la atacurile cu drone asupra Moscovei din ultima săptămână, el a avut următoarele cuvinte pentru generalii ruși: „Ridicați-vă fundurile din birourile în care ați fost puși și apărați această țară".

Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Putin, a fost la fel de zdruncinat de măsura în care războiul a ajuns în Rusia. El a reacționat aproape isteric

„Este clar ce răspuns este necesar: Ei trebuie anihilați, nu doar la nivel personal, ci trebuie să îi distrugem chiar în cuibul de viespi. Regimul care s-a dezvoltat în Ucraina trebuie exterminat", a subliniat Medvedev.

Dar astfel de declamații s-ar putea să nu-i impresioneze deloc pe rușii obișnuiți.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul din Belgorod, a anunțat că zeci de atacuri au fost lansate în districtele de frontieră din interiorul Rusiei în ultimele 24 de ore.

Într-o lungă postare pe canalul său de Telegram, Gladkov a explicat că o mare parte din bombardamente au fost de artilerie și mortiere și s-au înregistrat pagube, drumuri, proprietăți și vehicule fiind avariate, în timp ce 12 persoane au fost rănite în orașul Șebekino.

O femeie care a vorbit pentru un canal pro-rus de Telegram a declarat orașul este „în flăcări, luptele de acolo sunt în curs de desfășurare”, adăugând: "Am fugit din oraș. "

„Sunt foarte puțini dintre oamenii noștri acolo. Zilele trecute, cu toate bombardamentele - nu a existat aproape niciun răspuns, niciun militar (rus). Am fost lăsați pe cont propriu”, a spus femeia CNN nu poate verifica relatarea ei despre evenimente.

Dar opiniile ei s-ar putea răspândi. Iar răspunsul Rusiei la campania de pe teritoriul său ar putea destabiliza campania sa militară din Ucraina - și, odată cu ea, politica de acasă, scrie CNN.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…